Γιατί τρομάζει η έκθεση της BlackRock

Οι πρώτες εκρήξεις στο πολιτικο-οικονομικό ναρκοπέδιο, στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα και προσπαθεί να διαβεί η κυβέρνηση, ξεκίνησαν. Αν και το σκηνικό ρήξης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα χαρακτηρίζεται –εξ αρχής- τεχνητό, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πιο ουσιαστικά προβλήματα τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό τόσο της οικονομίας όσο και ολόκληρης της χώρας. Για τα θέματα αυτά επιχείρησε να προειδοποιήσει και ο Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του ΣΕΒ αλλά ανέδειξε με σοκαριστικό τρόπο η έκθεση της BackRock, η οποία αν και δεν αποτελεί θέσφατο είναι εν τούτοις ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί διεθνώς και τροχιοδεικτική των διαθέσεων από τους οίκους αξιολόγησης…

Του Χρήστου Φράγκου

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο η Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο ρίσκο σε επίπεδο χρέους και έχει συνεπώς τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χρεοκοπήσει. Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι η Ελλάδα εκπέμπει μεγαλύτερο κίνδυνο και από την Αργεντινή η διαμάχη της οποίας με τους πιστωτές και τα funds-κοράκια που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα προ 13 ετών, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Το Sofokleousin.gr ανέδειξε εγκαίρως τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και της πολιτικής αστάθειας. Το ενδεχόμενο Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο τόσο στα πλαίσια των πολιτικών εκβιασμών όσο και ως απρόοπτο των ιδιαίτερα υψηλών τόνων.

Η έκθεση της BlackRock αν και δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και μπορεί να αμφισβητηθεί εν τούτοις παρουσιάζει μια εικόνα την οποία βλέπουν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Υπ αυτό το πρίσμα οι αυξημένες πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας σε συνδυασμό με την υστέρηση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να καθυστερήσουν περαιτέρω την αναβάθμιση του αξιόχρεου της οικονομίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε κόλαφο για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες περιμένουν τη βελτίωση της αξιολόγησης ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους αντλώντας περισσότερα από το Ευρωσύστημα καθώς θα μειωθεί το haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στα επερχόμενα stress tests.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν φρέσκο χρήμα από τις αγορές, με ομολογιακές εκδόσεις και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένα χρηματιστήρια.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *