Το μάθημα της Κερατέας

Ακούμε συχνά τους κοινοβουλευτικούς ρήτορες να κάνουν χρήση, ή και κατάχρηση, του γνωστού αξιώματος: Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Παρακολουθώντας όμως όσα συμβαίνουν τόσο καιρό στην Κερατέα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, που ίσως αποδειχτεί για όλους, και κυρίως για τους……
κυβερνώντες, πιο χρήσιμο από την επανάληψη μιας κοινοτοπίας:

Στη δημοκρατία μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα, στην Κερατέα όμως υπάρχουν.

Στην πολύπαθη, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, αυτή περιοχή της Αττικής δοκιμάζεται όχι μόνο η υπομονή και η μαχητικότητα των κατοίκων, όχι μόνο η απίστευτα εμπαθής αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όχι μόνο όλα τα πλέγματα συμφερόντων και όλες οι κακοδαιμονίες της συντεταγμένης και ασύντακτης πολιτείας μας, αλλά και κάτι πολύ περισσότερο. Η δυνατότητα της ελληνικής δημοκρατίας να δίνει δημοκρατικές λύσεις και να μην τρώει τα μούτρα της σε αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί και συντηρεί, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες για όλους.

Διότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα αν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εξεύρεση ή τη διάνοιξη διεξόδων κάνουν τη δουλειά τους. Αλλιώς καμιά δημοκρατία, όσο καλή και άγια κι αν είναι, δεν προσφέρει αυτοματισμούς κοινωνικής συναίνεσης και τυφλοσούρτες κοινωνικής πειθαρχίας.

Αν μια μεγάλη περιοχή, ένας μεγάλος κλάδος, μια μεγάλη πλειοψηφία, λέει όχι σε μια κρατική απόφαση που την αφορά και μάλιστα με την απόλυτη και συμπαγή αποφασιστικότητα της Κερατέας, τότε ας το πάρουν απόφαση ότι η απόφαση δεν περνάει. Κι αυτό είναι απολύτως δημοκρατικό.

Δουλειά τους συνεπώς είναι να βρουν διέξοδο, πρωτίστως για να μην εξελιχθεί το αδιέξοδο σε τραγωδία. Και η δημοκρατία προσφέρει όλα τα εργαλεία για τον σκοπό αυτό. Τον διάλογο, το συμβιβασμό, την ψύχραιμη επανεξέταση από μηδενική βάση αν χρειαστεί, ακόμα και την υποχώρηση αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μόνο οι χούντες φοβούνται να υποχωρήσουν και καταφεύγουν παντού και πάντα στη βία εν ονόματι του νόμου και της τάξης.

Η δημοκρατία ξέρει πάντα και αναγνωρίζει ότι κανένας νόμος και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ισχύσει κόντρα στην κοινωνική ομάδα που αφορά. Τελεία και παύλα.

Αρκούν λοιπόν οι κυβερνητικοί τσαμπουκάδες και οι αστυνομικές επελάσεις. Δεν τους περνάει παντού, ας το πάρουν λοιπόν το μάθημα της Κερατέας κι ας αναζητήσουν δημοκρατική διέξοδο πριν να είναι πολύ αργά.

του Θανάση Καρτερού

http://forkeratea.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

11 Comments

  1. Ανώνυμος

    Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο.. Είμαστε υποτελείς.

    Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο.

    Είμαστε καραγκιόζηδες.

    Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους.

    Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων.

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΡΝΕΣ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Ποια δημοκρατια;
    Υπαλληλοι των τραστ και των πλουσιων ειναι οι πολιτικοι.
    Αυτοι τους πληρωνουν τις καμπανιες και ετσι γινονται γνωστοι και τους βγαζουν τα χαϊβανια οι λαοί.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    I dimokratia pethane edo ke 2.500 xronia. Gia to sygkekrimeno thema tis Kerateas, pou sthn ousia kaneis den gnorizei ontos ta symferonta pou paizontai apo oles tis emplekomenes plevres(giati aplos tha meinei san paradeigma ypsistis parapliroforisis)O theos voithos!

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΟΥΣΤ ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΕΣ=357562&^^^(&(&^%$^ΘΑΝΑΤΟΣ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++================ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς…………….ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    ΦΙΛΙΩ+

    Reply
  5. Ανώνυμος

    12:42

    ΔΙΑΛΕΞΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ΡΕ ΚΟΠΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ, ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ ΚΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΕ ΜΥΑΛΟΠΠΩΛΗΤΗ….

    ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ, ΑΠ΄ΤΙΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΟΝΕΣΟΥΝ

    "ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ"…

    ΑΚΟΥ ΑΙΑΝΤΑΣ…
    ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ…!!!!!!!!!!!!!

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ ΠΛΗΡΟΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΠΟΥ ΛΙΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΛΗΡΟΝΟΥΜΕ ..ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΗΓΕΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΑΙΑΝΤΑΣ.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΦΙΟΖΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ!!!ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΟΜΕΡΤΑ!!!!
    ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΣΤΑΝ 2011.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *