Στη Ρώμη η οργή της σεισμόπληκτης Λ’ Ακουιλα


Συμπλοκές με την αστυνομία

Ρώμη, Ιταλία
Πέντε χιλιάδες κάτοικοι της Λ’ Ακουιλα πραγματοποίησαν «απόβαση» στη Ρώμη, διεκδικώντας κρατική βοήθεια για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2009. Παρέλυσε το κέντρο και σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τις …
οποίες τραυματίστηκαν τρεις διαδηλωτές.

Η οργή της Λ’ Ακουιλα έφθασε μπροστά από την κατοικία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επανειλημμένα «διαφημίζει» την κυβερνητική αντίδραση στο σεισμό που συγκλόνισε την επαρχία Αμπρούτσο ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διετούς διακυβέρνησης της Ιταλίας.

Οι κάτοικοι της Λ’ Ακουιλα έφθασαν στη Ρώμη με 45 λεωφορεία και εν μέσω έντασης κατάφεραν τελικά να φθάσουν μπροστά από την κατοικία του Μπερλουσκόνι.

«Ντροπή σου» φώναζαν οι διαδηλωτές. «Ήλθαμε εδώ για να ζητήσουμε βοήθεια και μίας ξυλοκοπούν» δήλωσε ο δήμαρχος της Λ’ Ακουιλα Μάσιμο Τσαλέντε.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση τους έχει ξεχάσει μετά την αρχική ροή βοήθειας που συνοδευόταν με πρωτοσέλιδα του Μπερλουσκόνι στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Αρνούνται να καταβάλλουν ξανά από τον ερχόμενο Δεκέμβριο όλους τους προβλεπόμενους φόρους και ζητούν να υπογραφεί νέα παράταση από την κυβέρνηση.

Οι σεισμόπληκτοι πολίτες της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο απαιτούν παράλληλα να αρχίσει η ανοικοδόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης, το οποίο είναι ακόμη κλειστό, περιφραγμένο σε όλη του την έκταση.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, στην πλατεία Ντελ Πόπολο και την οδό Ντελ Κόρσο.

Τρεις διαδηλωτές τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους και μια νεαρή κοπέλα.

Όταν στην πορεία προστέθηκαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσής Πιερλουίτζι Μπερσάνι (Δημοκρατικό Κόμμα) και Αντόνιο Ντι Πιέτρο (Ιταλία των Αξιών) οι αστυνομικοί, επέτρεψαν τελικά στους σεισμόπληκτους να πλησιάσουν την πρωθυπουργική κατοικία.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος πρότεινε την επιβολή ειδικού φόρου για τη στήριξη της Λ’ Ακουιλα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό τα έργα αποκατάστασης και ανοικοδόμησης.

Μέρος των διαδηλωτών, όμως, τον αμφισβήτησε, υποστηρίζοντας ότι «ούτε η αντιπολίτευση έκανε το χρέος της και ότι ασχολήθηκε μόνον επιφανειακά με τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ο περσινός σεισμός».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθούν σημαντικές δικαστικές αποφάσεις για τις καταρρεύσεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, που οφείλονται σε κακοτεχνίες. Ανάμεσά τους και η πολυκατοικία στην οποία ζούσε ο Έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς, ο οποίος καταπλακώθηκε και βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από τα συντρίμμια.

Από την έκθεση των εμπειρογνωμόνων που διέταξε το δικαστήριο, προέκυψε ότι στη φάση της οικοδόμησης του κτιρίου έγιναν σοβαρά λάθη και κακοτεχνίες.

Newsroom

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *