Τι φοβούνται οι τράπεζες

Σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα οδηγηθούν αναπόφευκτα οι ελληνικές τράπεζες…
στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τους νέους κεφαλαιακούς στόχους που έχει θέσει η Ενιαία Εποπτική Αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM). Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι φερέγγυα, όπως έχει τονίσει η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, καθώς έχουν βελτιώσει την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, καλούνται να αποδείξουν σε δεύτερη φάση ότι μπορούν να γίνουν ασφαλέστερες και ισχυρότερες σε ένα ενδεχόμενο οικονομικό σοκ.

Της Χριστίνας Τζογανάκη

Οι Έλληνες τραπεζίτες γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να διενεργήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα τα πιστωτικά ιδρύματα για να απορροφήσουν τυχόν απώλειες από μια επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, στην τρέχουσα χρονική περίοδο η διαδικασία των ΑΜΚ καθυστερεί για τρεις λόγους. Ο ένας αφορά το πρόγραμμα πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω του οποίου οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αποκτούν χαμηλού κόστους ρευστότητα, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι θα αποτελέσει εργαλείο για τη βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τα κρατικά αξιόχρεα. Οι διοικήσεις των τραπεζών τηρούν στάση αναμονής για να καταλαγιάσει ο πανικός «αναχρηματοδότησης» των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς τα κράτη έχουν στραγγίσει τις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργιάζουσα προσφυγή των κρατών στις αγορές θα υποχωρήσει στα μέσα του τρίτου τριμήνου.

Τέλος, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι με το χρόνο και τις πιέσεις μέσω lobbying που ασκούν προς τον SSM και τις Αρχές θα καταφέρουν να επιτύχουν ελαστικούς όρους και να περιορίσουν την κεφαλαιακές τους ανάγκες που προκύπτουν από τη Βασιλεία III.
Ακριβή «ασπιρίνη» ο ELA

Η διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δυνατότητα ευελιξίας σχετικά με το χρόνο διάρκειας του προγράμματος ELA.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης είναι προσωρινό, ωστόσο εάν αυτό απαιτηθεί τότε υπάρχει το ενδεχόμενο ευελιξίας σχετικά με τον χρόνο διάρκειάς εν μέσω μίας «συστημικής κρίσης».

Ερωτηθείς αν ο ELA θα μπορούσε να παραταθεί επί μήνες, ο Πρετ απάντησε ότι ο μηχανισμός «μόνον προσωρινός μπορεί να είναι και να χορηγείται μόνο σε φερέγγυες τράπεζες». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Σε μία συστημική κρίση, ενδεχομένως να απαιτείται ευελιξία ως προς τη διάρκεια».

Ο τράπεζες καταφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό όταν δεν μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι το ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση.

Παράλληλα ο ELA χορηγείται μόνο με την παροχή εγγυήσεων και σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, με τον σημερινό ρυθμό απόσυρσης των καταθέσεων (περίπου 2 δισ./εβδομάδα) τα στοιχεία ενεργητικού (δάνεια, ομόλογα, καλυμμένα ομόλογα κ.ά.) που μπορούν να διαθέσουν οι εγχώριες τράπεζες ως ενέχυρα στην ΕΚΤ επαρκούν για 14 εβδομάδες.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην εκτίμηση της JP Morgan πως από τα 108 δισ. ευρώ χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει ήδη τα 80 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχουν στην διάθεση τους 28 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται ότι ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα 80 δισ ευρώ απ’ το μάξιμουμ των 108 δισ ευρώ των χρηματοδοτήσεων που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται πως ένα μεγάλο μέρος των εχέγγυων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες είναι στην μορφή των ομολόγων του EFSF που δόθηκαν από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης την περίοδο 2012-2013 για την διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.

Μονόδρομος οι ΑΜΚ
Η Ντανιέλ Νουί με νέες της δηλώσεις επανέλαβε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης χρειάζεται να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ αναφερόμενη στις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ότι επωφελήθηκαν την προηγούμενη χρονιά μέσω του μέτρου της αναβαλλόμενης φορολογίας, αντίστοιχου με εκείνου που ακολούθησαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σε συνέντευξη της στους F.T., η Ντανιέλ Νουί τόνισε ότι λόγω της προσπάθειας εναρμονισμού των κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια στα διάφορα κράτη μέλη, οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν επιπλέον και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια.

Στην πρώτη γραμμή όπως έχει προαναγγείλει άλλωστε και η επικεφαλής του SSM, βρίσκονται οι τράπεζες που έμειναν μετεξεταστέες στα stress tests, αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι εξαιρούνται από τις ΑΜΚ και τα «δυνατά» χαρτιά του τραπεζικού συστήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ισχυρές τράπεζες θα πρέπει να οχυρωθούν με πρόσθετα κεφάλαια, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που δημιουργούν τα μακροοικονομικά στοιχεία για την πορεία της ευρωαπϊκής ανάπτυξης.

Οι τράπεζες που πιστεύεται ότι έχουν αρκετά αδύναμα επίπεδα ιδίων κεφαλαίων, και ενδεχομένως θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Santander, μεταξύ άλλων είναι η ιταλική UniCredit και η αυστριακή Raiffeisen. Στη λίστα “κινδύνου” βρίσκονται επίσης η γαλλική BNP Paribas και η Société Générale καθώς και η γερμανική Deutsche Bank και η Commerzbank.

Η ιταλική Monte dei Paschi, η οποία εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12.8% στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ήταν η μεγαλύτερη ηττημένη στα stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το προηγούμενο έτος. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, και όπως όριζε η διαδικασία (δηλαδή οι τράπεζες που απέτυχαν θα έπρεπε να παρουσιάσουν τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης), ανακοίνωσε το business plan σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζει να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά 2.5 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών. Ωστόσο, λόγω των νέων στόχων όπως αυτοί απαιτούνται από τον SSM αύξησε το οριο στα 3 δισ. ευρώ.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *