Η ευκαιρία στην αποχή

Μετά από ένα χρόνο ασύστολων ψεμάτων, κατάργηση δικαιωμάτων, κατάφορη καταπάτηση νόμων, επαναλαμβανόμενης παραβίασης του Συντάγματος, ισοπέδωσης δικαιωμάτων, θεσμών και αξιών, υπερχρέωσης της χώρας, προσημείωσης του εθνικού μας πλούτου, καλούμαστε να πούμε τη γνώμη μας στις κάλπες για τα όσα συνέβησαν αυτό το διάστημα.
Φυσικά η εκλογή Δημάρχου απαξιώθηκε….
πλήρως σε αυτές τις εκλογές, γιατί όταν καίγεται το σπίτι σου, δεν κοιτάς τι κάνει το σπίτι του γείτονα.
Υπάρχει ένα δίλλημα όμως στους πολίτες , για το αν πρέπει να πάνε στις κάλπες ή όχι, με τις δικαιολογίες «δεν θα αλλάξω εγώ το αποτέλεσμα», «όλοι τους είναι ίδιοι» κλπ.
Δεν θα προσπαθήσω να αλλάξω τη γνώμη κανενός , ειδικά αν διαβάζοντας την πρώτη παράγραφο εξακολουθεί κάποιος να θέλει να απέχει.
Δεν θα χρησιμοποιήσω εκφράσεις όπως «αν δεν σκέφτεσαι εσένα, σκέψου τα παιδιά σου» , «οι ηλικιωμένοι γονείς σου πως θα ζήσουν ;», «αν σε απολύσουν τι θα κάνεις;» γιατί πιστεύω ότι ένας ενήλικος με στοιχειώδη παιδεία τα έχει σκεφτεί ήδη αυτά.
Δεν θα επαναλάβω τα τετριμμένα πλέον «η χαμένη ψήφος ευνοεί το πρώτο κόμμα» κλπ γιατί αν κάποιος δεν τα έχει καταλάβει ήδη, δεν θα τα καταλάβει ποτέ.

Φυσικά δεν θα προτείνω κόμμα ή υποψήφιο προκειμένου να βοηθήσω να επιλέξει κάποιος… μπερδεμένος. Την μασημένη τροφή θα την βρείτε στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Άλλωστε, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πολιτική σκέψη, διότι αυτό ακριβώς είναι η δημοκρατία. Όταν δεν γνωρίζεις ποιόν ψηφίζεις, μην περιμένεις από έναν «άγνωστο» να σε βοηθήσει.
Ούτε θα χρησιμοποιήσω ρήσεις όπως «συν Αθηνά και χείρα κίνει» για παρακίνηση ή «Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης» για αυτούς που θεωρούν μάταιη την συμμετοχή στην ψηφοφορία. Η έλλειψη (πολιτικής) παιδείας σε κάνει μοιραία πολίτη β’ κατηγορίας.
Ο καθένας σε αυτές τις εκλογές έχει την ευκαιρία του. Την ευκαιρία που έχασε όταν δεν κατέβηκε στις διαδηλώσεις που έγιναν, Την ευκαιρία που έχασε όταν δεν συμμετείχε στις απεργίες, στα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, στις συζητήσεις κλπ. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει (και αυτή) να χαθεί.

Θέλω όμως να ζητήσω από αυτόν που δεν θα ψηφίσει, να αφιερώσει τον χρόνο που θα διέθετε για να ψηφίσει (π.χ. μισή ώρα), για να σκεφτεί.
Να σκεφτεί το αύριο που θα ήθελε, για τον εαυτό του, για τα παιδιά του, για τους γονείς του, για τους φίλους του, για τον άγνωστο δίπλα του. Να σκεφτεί την ποιότητα ζωής, την ποιότητα της παιδείας, την ποιότητα της υγείας, την ποιότητα της ελευθερίας που θα έπρεπε να έχει, γιατί το δικαιούται.
Να σκεφτεί γιατί είναι μια ευκαιρία για να είναι πιο ώριμος στις επόμενες εκλογές.

Costas K

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΟΥΜΕ
    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ
    ΓΙΑΤΙ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΘΑ ..ΨΗΦΙΣΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑ
    ΟΙ ΠΕΝΤΕ "ΘΙΑΣΟΙ" ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΕΙ??
    ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ ΔΝΤ?????
    ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟ????
    ΑΝ ΝΑΙ…..ΥΠΟΜΟΝΗ……
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ
    ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΛΕΨΑΝ…….
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΧΑΡΙΖΑΝ????ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ Η ΕΕ????
    ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ
    ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΝΤ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΟΜΥΖΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ..
    ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΦΑΓΑΝ ΚΑΙ..ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ…..ΚΙ ΑΛΛΟΙ
    ΑΠΕΧΩ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
    Η ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΗ
    ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΙΚΑ ΤΟΣΟ ΦΘΗΝΑ
    ΟΤΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑΙ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΛΙΑΝΑ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    1:31

    1. «παρόλο που δεν έχουν πιθανότητες εκλογής » + «Ο δεύτερος γύρος έχει μια ειδοποιό διαφορά, διεξάγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων συνδυασμών που στην συντριπτική πλειοψηφία έχουν το χρίσμα του δικομματισμού»
    ΜΗΝ ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙΣ ! ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ .

    2. « Ο μόνος τρόπος διαμαρτυρίας στην περίπτωση αυτή είναι η μαζική αποχή αφού όμως στον πρώτο γύρο έχει υπάρξει μαζική συμμετοχή » ΛΕΥΚΟ όχι ΑΠΟΧΗ και είμαστε και νομοταγείς πολίτες μια που το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική. Και καλά κάνει που το προβλέπει, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Συμφωνώ με τον ανώνυμο @1:00… Το μήνυμα της αποχής σχολιάζεται κατά το δοκούν μόνο το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων και τελικά όλοι καμώνονται πως δεν έλαβαν κανένα μήνυμα, παρά μόνο ότι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών είναι ανεύθυνοι και δεν συμμετέχουν στα κοινά (βλ. Πάγκαλος).
    Θεωρώ ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά ψηφίζοντας τους πραγματικά ακομμάτιστους και ανεξάρτητους, παρόλο που δεν έχουν πιθανότητες εκλογής μόνο και μόνο για να χτυπήσουμε τα ποσοστά κυρίως το δίπολο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της βουλής που έχουν μέρος -μικρότερο σαφώς αλλά σημαντικό- μέρος ευθύνης της σημερινής κατάστασης.
    Ο πρώτος γύρος έχει να δώσει αποτελέσματα τα οποία είναι μονοσήμαντα και δεν μπορούν να ερμηνευτούν και να μεταφραστούν κατά το δοκούν…
    Ο δεύτερος γύρος έχει μια ειδοποιό διαφορά, διεξάγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων συνδυασμών που στην συντριπτική πλειοψηφία έχουν το χρίσμα του δικομματισμού… εκεί πραγματικά κάθε ψήφος είναι χαμένη. Ο μόνος τρόπος διαμαρτυρίας στην περίπτωση αυτή είναι η μαζική αποχή αφού όμως στον πρώτο γύρο έχει υπάρξει μαζική συμμετοχή και καταψήφιση της 5κομματικής βουλής.
    Αυτός θεωρώ κατά την άποψή μου είναι ο μόνος τρόπος να δώσουμε ένα μήνυμα και να μην νομιμοποιήσουμε τα αίσχη που έγιναν μέχρι σήμερα και τα χειρότερα που ακολουθούν….

    Reply
  4. Ανώνυμος

    ΨΗΦΟΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ !!!!!!

    Μη χάσετε την ευκαιρία ! Διαμαρτυρηθείτε για την σημερινή κατάντια της χώρας συμμετέχοντας ΜΑΖΙΚΑ στις εκλογές και ψηφίζοντας, κυρίως για τις περιφέρειες, μόνο ανεξάρτητους συνδυασμούς !!!
    Η αποχή, το άκυρο και το λευκό δεν είναι διαμαρτυρία καθώς ενισχύουν τα κόμματα . Μην ακούτε τους βαλτούς που σας λένε το αντίθετο. Η απλή αριθμητική αποδεικνύει ότι δεν έχουν δίκιο. Ψηφίστε ρεεεεε !!!! Δώστε τους να καταλάβουν . Όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν ευθύνες και πρέπει να τιμωρηθούν επιτέλους. Βαλε ένα λιθαράκι για να τελειώσει η « μεταπολιτευτική » εποχή. Απλά κάν'το.

    ΕΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ ; ΕΑΝ ΟΧΙ ΕΣΥ, ΠΟΙΟΣ ;

    Στις ευρωεκλογές του 2009 η αποχή μαζί με τα άκυρα και τα λευκά ήταν σχεδόν 50% . Και τι έγινε ; Τι μήνυμα στάλθηκε και ποιος το έλαβε υπόψη ;
    Τα στοιχεία :…..

    Εγγεγραμμένοι 9,996,353
    Ψηφίσαν 5,261,355
    Αποχή 47.37%
    Άκυρα 1.38%
    Λευκά 1.16%

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ !!!!!!!!!!!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Παλιά οι ετεροδημότες ψήφιζαν Αθήνα τον δήμαρχο της πόλης τους.Δεν χρειάζονταν δηλαδή να μετακινηθούν.Τώρα αυτό δεν ισχύει.Βγήκε νόμος λέει.Αυτό είναι λαμογιά.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *