Αισιόδοξος για ειρήνη ο Οτσαλάν

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διαβεβαίωσε σήμερα ότι…

διατηρεί τις ελπίδες του όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία που έχει αρχίσει με τις αρχές της Άγκυρας, αλλά ζήτησε ταυτοχρόνως οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε «αποτελέσματα».

«Η διαδικασία που αρχίσαμε πέρυσι έχει πολύ μεγάλη σημασία», σημείωσε ο Οτσαλάν σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο νησί-φυλακή Ιμραλί όπου και κρατείται.

Στα πρώτα αυτά σχόλια που έκανε μετά την παρουσίαση στα τέλη Σεπτεμβρίου από την τουρκική κυβέρνηση μιας σειράς από μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, ο Οτσαλάν σημείωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία άμβλυνε τις κοινωνικές εντάσεις, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι ελλείψει προόδου, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.

«Διατηρώ τις ελπίδες μου όσον αφορά την (τρέχουσα ειρηνευτική) διαδικασία», επισήμανε και ζήτησε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις οι οποίες θα προσανατολίζονται σε αποτελέσματα» και αυτό άνευ καθυστέρησης.

«Παρουσίασα τις προτάσεις μου στο (τουρκικό) κράτος γραπτώς και προφορικώς. Αναμένω την απάντηση του κράτους για σημαντικές και σε βάθος διαπραγματεύσεις», κατέληξε.

Ο Οτσαλάν άρχισε συνομιλίες με κρατικούς αξιωματούχους της Τουρκίας πριν από έναν χρόνο με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει την ζωή σε 40.000 ανθρώπους αφότου άρχισε, το 1984.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *