Λουκέτα σε πρατήρια καυσίμων λόγω της κερδοσκοπίας


ανδρεας χριστοδουλακης

«Λουκέτο» σε αρκετά πρατήρια, κυρίως της επαρχίας, λόγω καρτέλ ή κλείσιμο πρατηρίων σε Αττική- Θεσσαλονίκη λόγω νοθευμένων καυσίμων σχεδιάζουν πλέον το υπουργείο Οικονομίας και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (όπου πλέον έχει περιέλθει η αρμοδιότητα) λόγω της συστηματικής παραβίασης του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Η πραγματοποίηση της χρόνιας απειλής για «λουκέτο» ωρίμασε χθες στο υπουργείο (αλλά και στο συναρμόδιο, λόγω ΡΑΕ, υπουργείο ΠΕΚΑ), αφού είναι φανερο …
.

…ότι οι κερδοσκόποι δεν συνετίζονται με νουθεσίες, διάλογο και πλαφόν. Επίσης τις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιστρατευθεί και το ΣΔΟΕ στον αγώνα κατά της ακρίβειας, με την απειλή διεξοδικών φορολογικών ελέγχων στα πρατήρια αλλά και σε ορισμένες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Ηδη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση.
Παρά το γεγονός ότι το βασικό τετραήμερο διακοπών του Πάσχα (Μ. Παρασκευή- Δευτέρα του Πάσχα) οι τιμές του πλαφόν των καυσίμων ήταν υψηλότερες από τις αρχικές, τελικά παραβιάστηκαν από πολλά πρατήρια στους Νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Λασιθίου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Φωκίδας και Χανίων, όπου ισχύει η οροφή τιμών ως τις 11 Απριλίου. Εκεί όμως που οι τιμές των καυσίμων ξεπέρασαν κάθε όριο ήταν στους νομούς στους οποίους δεν είχε επιβληθεί πλαφόν και οι οποίοι σε γενικές γραμμές ήταν τόποι διέλευσης ή προορισμού των εκδρομέων: η Μαγνησία «σήκωσε τα σκήπτρα» με την απλή αμόλυβδη στο 1,76 ευρώ το λίτρο, η Φθιώτιδα και η Ευρυτανία ακολούθησαν με 1,65 ευρώ (η παρεμβαλλόμενη Φωκίδα διέπεται από πλαφόν στο 1,495 που πάντως παραβιάστηκε με τιμές πάνω από 1,5 ευρώ σε κάποια πρατήρια), ενώ και στα νησιά (Κεφαλλονιά, Κως, Πάρος, Νάξος, Σάμος, Λευκάδα) που ήταν προορισμοί για το τετραήμερο παρατηρήθηκαν τιμές γύρω ή πάνω από 1,60 ευρώ το λίτρο.
Σύγχυση όμως επικρατεί και με την υποχρεωτική εισαγωγή ταμειακών μηχανών στα πρατήρια. Η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών και η εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος των επιχειρήσεων και της απόδοσης του ΦΠΑ με βιβλία εσόδων – εξόδων θα ισχύουν από 1ης Μαΐου και όχι από 1ης Απριλίου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η απόφαση αυτή δείχνει ότι κάποιοι προφανώς δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο φορολογικός μηχανισμός. Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης και απόδοσης του ΦΠΑ δεν μπορεί να γίνει στη μέση του δεύτερου τριμήνου του έτους,διότι δεν μπορεί η δήλωση ΦΠΑ τριμήνου να γίνει κατά το ένα μέρος με τεκμαρτό και κατά το υπόλοιπο με λογιστικό προσδιορισμό.Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε αναβολή του λογιστικού προσδιορισμού,αυτή πρέπει να ισχύσει πλέον από 1ης Ιουλίου» καταλήγει η ανακοίνωση των πρατηριούχων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *