Πονοκέφαλος για το Βατοπέδι


Αμηχανία αλλά και φόβο προκαλεί στη ΝΔ η επιστροφή της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου στο προσκήνιο μετά την κατάθεση – βόμβα της κυρίας Στ. Μαντέλη, ανώτατου στελέχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την επίμαχη περίοδο των ανταλλαγών ακίνητων.

Το σκάνδαλο, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Καραμανλή, επιστρέφει σαν «εφιάλτης» στη ΝΔ, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει και ευθεία αναφορά που εμπλέκει τρεις υπουργούς (τους κ. Ρουσόπουλο, Μπασιάκο και Κοντό) και έναν ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα εκείνη την εποχή (τον κ. Γ. Αγγέλου) στην υπόθεση….

Η Ρηγίλλης, ωστόσο, επιλέγει (και πάλι) να οχυρωθεί πίσω από το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που είχε συγκροτήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση και να μην αναγνωρίζει δόλο σε κυβερνητικά στελέχη που είχαν εμπλακεί στις ανταλλαγές. Παράλληλα, επιχειρεί να ακυρώσει τα νέα στοιχεία που προσκόμισε η κ. Μαντέλη, την οποία και απαξιώνει λέγοντας ότι ήρθε σε συμφωνία με την κυβέρνηση προκειμένου -ως κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση- να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για μειωμένη ποινή και κατέθεσε εις βάρος των στελεχών της ΝΔ.

Την ίδια στάση τήρησαν και οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί, προσπαθώντας να ακυρώσουν τα λεγόμενα του πρώην στελέχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση της κυρίας Μαντέλη, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί της, τουλάχιστον ως προς το τηλεφώνημα που έγινε από τον κ. Κοντό, τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον κ. Χρ. Μακρογιαννάκη, πρόεδρο της τότε εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να αναγνωστεί στην επιτροπή η διάψευση στην οποία είχε υποχρεωθεί να προχωρήσει η κυρία Μαντέλη, για δημοσιεύματα εκείνη της περιόδου για το Βατοπέδι και την εμπλοκή υπουργών του κ. Καραμανλή. Ο κ. Κοντός παραδέχθηκε ευθύς εξαρχής το τηλεφώνημα, κάτι που έπραξε χθες -με καθυστέρηση 48 ωρών- ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Αποφεύγει τη σύγκρουση
Η μέχρι τώρα αντίδραση της ΝΔ, πάντως, στα δεδομένα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνει πλήρως την απόφαση του κ. Σαμαρά να μη συγκρουστεί -επί του παρόντος τουλάχιστον- με τον προκάτοχό του, πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και γι’ αυτό παρείχε πλήρη κάλυψη και σε εκείνον και στους συνεργάτες του. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε αμέσως μετά την κατάθεση της κυρίας Μαντέλη ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ κ. Τ. Νεράτζης, ο οποίος έκανε λόγο για ύπαρξη σχεδίου της κυβέρνησης «για ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων».

Ο τομεάρχης, ο οποίος προφανώς λειτούργησε κατόπιν εντολών άνωθεν, σημείωσε αναφερόμενος στην κυρία Μαντέλη: «Ο καθένας κατανοεί τον λόγο για τον οποίο η κυρία Μαντέλη ξαφνικά άλλαξε τα μέχρι χθες λεγόμενά της». «Ο κατηγορούμενος» -συνέχισε- «δικαιούται ακόμη και να ψεύδεται.

Πολύ περισσότερο, αφού πριν από δύο ημέρες -και για προφανείς λόγους- ψηφίστηκε ειδική ρύθμιση, με την οποία ακόμα και κατηγορούμενος μπορεί, καταγγέλλοντας υπουργό, να απαλλαγεί από την ποινή». «Αυτή ακριβώς η ρύθμιση αποδεικνύει τις υπόνοιες για ύπαρξη σχεδίου της κυβέρνησης προς ενοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων. Είχαμε καταγγείλει τον υπουργό κ. Καστανίδη για τη ρύθμιση αυτή και δυστυχώς επαληθευθήκαμε σύντομα», κατέληξε.

Η «μάχη» της ΝΔ θα εστιαστεί σήμερα στη μη κλήση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην εξεταστική επιτροπή. Το αίτημα έχει υποβληθεί ήδη από τον ΛΑΟΣ, αλλά αναμένεται να υπάρξουν εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι ο κ. Καραμανλής έχει τοποθετηθεί για το θέμα και πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να καθιστούν επιτακτική την παρουσία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα συμφωνήσει πιθανότατα στο αίτημα για παράταση των εργασιών της επιτροπής, αλλά θα επιμείνει ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και ο νυν υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με το αιτιολογικό ότι δεν έχει υλοποιήσει ακόμη την απόφαση για επιστροφή των εκτάσεων στο δημόσιο.

www.ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *