Ο Βενιζέλος ανακοίνωσε την διεξαγωγή εκλογών μετά το Πάσχα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου προσδιόρισε το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών στο τέλος Απριλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί.

Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου» και εμμέσως, πλην σαφώς, ζήτησε να απεγκλωβισθεί από το……
χαρτοφυλάκιο του υπουργού των Οικονομικών, ώστε να έχει την ευχέρεια να ασχοληθεί με την κούρσα της διαδοχής.

Κατά τα λοιπά ο τέως πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου βρέθηκε μεταξύ διασταυρούμενων λεκτικών πυρών και υπογράμμισε πως «θα κάνω το καθήκον μου και θα το κάνω όπως πρέπει», χωρίς, πάντως, να «ανοίξει τα χαρτιά του» για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει. Ξεκαθάρισε όμως, ότι η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για τον ίδιο, αλλά και ότι δεν επιθυμεί να είναι το εξιλαστήριο θύμα μιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θέλει να βοηθήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Προτίμησε να μην αναφερθεί στα εσωτερικά του Κινήματος, αλλά να κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στη διετή κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, με αρκετά στοιχεία αυτοκριτικής, τα οποία δεν συμπίπτουν, πάντως, με την κριτική που ασκήθηκε και ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης, όπως ο ίδιος είπε.

Έκανε λόγο για «κυνισμό» των μέσων ενημέρωσης, που αναπαράγεται εδώ και χρόνια και υπονομεύει την πολιτική ζωή της χώρας, τους θεσμούς και την ίδια τη δημοκρατία. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη δράση ποικίλων συμφερόντων, αναγνωρίζοντας ότι ήταν λάθος που υπήρξε καθυστέρηση στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Επίσης μίλησε και για κακοφωνία κυβερνητικών και ηγετικών στελεχών του Κινήματος, που αποδυναμώνει τον πολιτικό λόγο και την αξιοπιστία του Κινήματος και εντείνει την αίσθηση του κυνισμού. Δήλωσε έτοιμος, όπως έχει ήδη δείξει, να αναλάβει τις ευθύνες του ως πρωθυπουργός, αλλά, όπως είπε, «δεν δέχομαι μαθήματα περί τόλμης». Και αποδέχθηκε ως μόνη μομφή το γεγονός ότι ήθελε πάντα να προχωρεί με τη συναίνεση των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες «θα ήταν βλαπτική και αδιέξοδη» και ότι «η φιλολογία περί άμεσων εκλογών αποδομεί την κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι πριν τις εκλογές η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το βασικό της έργο που απορρέει από τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που σημαίνει εφαρμογή του PSI, αναδιάρθρωση των Τραπεζών, επανακεφαλαιοποίησή τους και τη διαπραγμάτευση και ψήφιση του νέου προγράμματος.

Ανέφερε ότι η σημερινή κοινοβουλευτική σύνθεση έχει εντολή τετραετίας και όχι διετίας και ότι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής παραμένει πλειοψηφία, χωρίς, πάντως, να επιμείνει στο θέμα αυτό. Αντίθετα τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σημαντικές αναφορές στην κατάσταση της χώρας και της οικονομίας έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση της χώρας και πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα γενικεύεται» και «έχει ήδη απλωθεί σε όλη την ευρωζώνη», ενώ «η σχεδόν υφεσιακή κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη το 2012 επηρεάζει ακόμη πιο αρνητικά την ελληνική οικονομία, π.χ. τις εξαγωγές».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσδιόρισε το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών στο τέλος Απριλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι το μέλλον της χώρας δεν θα κριθεί στις εκλογές, αλλά τώρα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης.

Αναφορικά με τα θέματα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι λύσεις πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση» και απέρριψε τις προτάσεις που συνεπάγονται «εσωστρέφεια διάρκειας τριών μηνών», η οποία «θα υπονομεύσει την παράταξη και την κυβέρνηση». Σημειώνεται ότι παρόμοια πρόταση έκανε ο Α. Λοβέρδος.

Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έχει επιδείξει εμπράκτως τον σεβασμό του στις ανοιχτές διαδικασίες και έχει αποδείξει τι σημαίνει ενωτική στάση, ενώ έχει διατυπώσει έγκαιρα τις προτάσεις του για το ανοιχτό κόμμα.

Την πρότασή του για να μην υπάρξει η εσωστρέφεια, ο κ. Βενιζέλος τη συνόδευσε και με τις υποχρεώσεις του ως σημαντικού στελέχους της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι ο ίδιος θα δυσκολευτεί να ηγείται της προσπάθειας σε διαδικασίες όπως το PSI και, ταυτόχρονα, να μετέχει σε εσωκομματικές διαδικασίες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον».

Και πρόσθεσε: «Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».

Καθαρές λύσεις και πολιτική σταθερότητα, ζήτησε στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος, θεωρώντας ότι «είναι η μόνη μας επιλογή και δυνατότητα». Και πρόσθεσε ότι «η ενότητα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ είναι η προϋπόθεση για να εκφραστούν και πάλι από εμάς οι πολίτες της δημοκρατικής παράταξης που αποτελούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε θέμα εκκίνησης διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί τη σχετική πορεία, αλλά και να βοηθήσει στις επικείμενες εκλογές και μετά από αυτές προκειμένου να αποφευχθούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Λοβέρδου, η ανάδειξη του νέου προέδρου πρέπει να γίνει πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη και η διαδικασία «λιτή και αδάπανη». Οι υποψήφιοι να μη κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να περιορίσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις νομαρχιακές συνελεύσεις.

Ο υπουργός Υγείας πρότεινε ως ενδεικτικό χρόνο διεξαγωγής της εκλογής προέδρου τον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείει οποιονδήποτε άλλο χρόνο, με τη φράση «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο».

Αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο, ζήτησε, κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, Άννα Διαμαντοπούλου, ώστε, όπως είπε, «ο καθένας να εκτιμήσει τη στάση του».

Η υπουργός Παιδείας, ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει την πρόταση του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο».

Ανέφερε επίσης ότι «η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και ζήτησε μια «νέα πολιτική διακήρυξη», η οποία «προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους».

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσο μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο».

Από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης «να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας». Μίλησε, εξάλλου, για νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, που θα δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και προσπαθούμε να την προστατεύσουμε από μικροκομματικές επιδιώξεις και πολιτικές τρικλοποδιές», επισημαίνοντας ότι «οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουμε διπλή υποχρέωση να πρωτοστατούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου «για την διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης, εξόδου από μια ύφεση που έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρώσει τις κατακτήσεις ευημερίας των Ελλήνων της τελευταίας τριακονταετίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι βασικό κριτήριο και απόδειξη των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία των προαναφερθέντων είναι «η λύση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, η καθαρή κατεύθυνση που αυτοκριτικά, με θάρρος και αποφασιστικότητα θα παράγουμε και θα προτείνουμε στους πολίτες και την κοινωνία».

Προτάσσοντας το ότι «δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού», ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία «στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου χωρίς στίγμα και χωρίς πρόταση».

«Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη μας εθνική, πατριωτική να ξαναπιάσουμε το νήμα των αναγκών και ελπίδων της κοινωνίας».

Τασσόμενος κατά κάθε αναμονής ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «για πολιτικούς και βαθιά εθνικούς λόγους απαιτείται η γρήγορη αντίδραση του Κινήματος, η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία».

dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *