Καθυστερεί η υιοθέτηση του ευρώ σε επτά χώρες


Η παγκόσμια οικονομική κρίση θα καθυστερήσει περαιτέρω την υιοθέτηση του ευρώ σε επτά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, δήλωσε σήμερα ο οργανισμός οικονομικής αξιολόγησης Fitch.
Η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής, αποτελεί εξαίρεση και θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχει το στόχο της ένταξης το 2011, σύμφωνα με την Fitch.

“Οι τελευταίες προβλέψεις της Fitch για το χρονοδιάγραμμα της ένταξης στο ευρώ είναι oi εξής: το 2011 για την Εσθονία, το 2014 για τη Λιθουανία, το 2015 για τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, και το 2016 για τη Δημοκρατία της …

… Τσεχίας. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι προς την κατεύθυνση των μεγαλύτερων καθυστερήσεων”, αναφέρει ο οργανισμός αξιολόγησης σε ανακοίνωση του.

“Η μεγάλη ύφεση έχει οδηγήσει το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα σε οκτώ χώρες στο 6,1% του ΑΕΠ το 2009, έναντι του 1,1% που ήταν το 2007, και πολλές χώρες θα πρέπει να διασχίσουν μια μακρά και δύσκολη περίοδο μείωσης του προϋπολογισμού για να διορθώσουν “τα υπερβολικά ελλείμματα τους” και να τα περάσουν υπό το επιτόκιο αναφοράς του 3%”, δήλωσε ο Εντ Πάρκερ, επικεφαλής του τμήματος της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα των αναδυόμενων (οικονομικά) χωρών της Ευρώπης.
www.capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *