Δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν;

του Αντώνη Παπακωνσταντίνου

Είδαμε και ακούσαμε τελευταία κάποιους (μεγαλο)δημοσιογράφους, απ΄ αυτούς που διατυμπάνιζαν τόσους μήνες το «δεν υπήρχε άλλη λύση» να καταφέρονται σήμερα κατά του «μνημονίου», το οποίο κατά τους παλιότερους ισχυρισμούς τους θα έφερνε τα πρώτα θετικά οικονομικά αποτελέσματα μέσα στο 2011. Κάποιος θα μπορούσε δικαιολογημένα να πει για τους δημοσιογράφους αυτούς «Δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν;».
Ακόμα πιο προκλητικά εξαπολύθηκαν πρόσφατα βολές κατά της….
ασκούμενης μνημονιακής οικονομικής πολιτικής από κάποιους πολιτικούς άνδρες (διάβαζε: ΛΑΟΣ), που είχαν υπερψηφίσει στη Βουλή την επαχθή δανειακή σύμβαση. Φυσικά και για τους πολιτικούς αυτούς άνδρες ισχύει η ρύση «Δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν».
Τέλος κάποιοι πολίτες από λόγους ιδιοτέλειας ή συχνότερα αφέλειας υποστήριξαν άμεσα ή έμμεσα τα μέτρα καταβαράθρωσης της χώρας και τώρα «χτυπάνε το κεφάλι τους». Ακέραιο ισχύει και γι αυτούς το «Δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν;».
Είναι γνωστό ότι, παρά τις μειώσεις μισθών και την αύξηση της φορολογίας, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε το 2010 κατά 16,0%, ενώ η μέση ετήσια αύξηση τα προηγούμενα 9 χρόνια ήταν 2,6% !

Είναι φανερό πως οι προβλέψεις του μνημονίου, της τρόικας και του …συνεπώνυμού μου υπουργού Οικονομικών μέσα σε λίγους μήνες διαψεύστηκαν οικτρά. Ο πληθωρισμός έφτασε αισίως το 4,7% το 2010, ενώ το μνημόνιο πρόβλεπε 1,9%. Η οικονομική ανάπτυξη που δήθεν θα άρχιζε μέσα στο …Δεύτερο Εξάμηνο του 2011 κατέστη όνειρο απατηλό και η έναρξή της μετατίθεται για τη …Δευτέρα Παρουσία. Αντίθετα όλοι σήμερα συζητούν για «αναδιάρθρωση του χρέους» και «ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Ενώ χρόνω όμως κάποιοι ούτε ήξεραν ούτε ρώταγαν, δεν έπαψαν να ακούγονται φωνές βοώντων εν τη ερήμω που γνώριζαν και πρόβλεπαν. Ήδη η ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ, που δεν συντάσσεται από οικονομολόγους, είχε γράψει την 2/5/2010:
«Τα φρικτά οικονομικά μέτρα που έλαβαν οι δανειστές (Γερμανία/ΔΝΤ)και «συμφώνησε» ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να φέρουν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στην οικονομική πορεία της χώρας. Το μέλλον προβλέπεται ζοφερό, όταν πολύ σύντομα θα ζήσουμε τη δεινή κατάσταση που στα οικονομικά περιγράφεται ως «στασιμοπληθωρισμός». Οι ικανότεροι Έλληνες θα μεταναστεύσουν (όσοι δεν έχουν ήδη μεταναστεύσει) και θα μείνουν τα «ρετάλια». Η Ελλάδα μας θα μεταβληθεί σε προτεκτοράτο.»
Υπήρχε όμως άλλος δρόμος; Η νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας προβαίνει ήδη σε αυξήσεις μισθών και μειώσεις της φορολογίας. Δεν γνωρίζω αν θα πετύχει. Όμως η κλασσική συνταγή του Δ.Ν.Τ. έχει δοκιμαστεί και αποτύχει κατ΄ επανάληψη. Ακόμα κι αν δεν ήξεραν οι υποψήφιοι σωτήρες έπρεπε να έχουν συμβουλευτεί την Αργεντινή και τις άλλες χώρες που είχαν δοκιμάσει το έδεσμα πριν παραγγείλουν.

isopoliteia.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

 1. Ανώνυμος

  Εὐχαριστῶ φίλε 11.22΄. Πράγματι, οἱ τόκοι κάνουν τὴν συνάρτηση ἐκθετική. (Ὄχι τὴν παραπάνω). Ξέρουν καλά τὶ κάνουν οἱ παγκόσμιοι ἅρπαγες.
  Κυναίγειρος

  Reply
 2. Ανώνυμος

  κοίταξε να δεις φίλε Κυναίγυρε, εάν το γράφημα δεν είχε να κάνει με τις ζωές ανθρώπων θα έλεγα ότι πάμε καλά, αλλά τώρα το θέμα είναι εάν αντέξουμε…Τα γραφήματα και οι στατιστικές όταν περιγράφουν κοινωνικά δεδομένα είναι πολύ λίγα να περιγράψουν την πραγματικότητα παρά μία τάση…
  θα σου δώσω κάτι για περαιτέρω ανάλυση :πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ολυμπιακοί αγώνες κόστισαν υπέρογκα και είναι από τους λόγους που βρισκόμαστε εδω που είμαστε (~9 δις), ωστόσο μόνο οι τόκοι των δανείων μας το 2012 είναι 19.8 δις δηλαδή ~ δύο φορές οι ολυμπιακοί αγώνες μόλις σε ΄΄ενα χρόνο και χωρίς να αφήσει κανένα έργο πίσω(δεν κερδίζει κανείς έκτος τους κυρίους με τα ομόλογα). Πρωσωπικά θα προτιμούσα κάθε χρόνο(και ας γίνονται κάθε τέσσερα) αυτό το πανυγήρι και να εξέλειπαν όλοι οι άλλοι λόγοι που μας έφεραν εδώ που είμαστε.Αλλά δεν άκουσα κανένα να καταγγέλει τα δάνεια που πέρναμε τόσα χρόνια μα κανείς πολιτικός ή δημοσιογράφος;δεν είναι παράξενο;

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Ἔλα φίλε, 10.54΄ δῶσε μας τὴν φυσική του ἔννοια! Μὴν πετᾶς ἕνα πυροτέχνημα και φεύγεις!
  (Προσωπικὰ δὲν μπορῶ νὰ βοηθήσω! Κάποτε ἔλυνα διπλὰ ὁλοκληρώματα, καὶ τώρα δὲν θυμᾶμαι τίποτα)!
  Κυναίγειρος

  Reply
 4. Ανώνυμος

  ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=73983&catid=4

  " Όλα δείχνουν ότι ο 36χρονος έκανε το λάθος να πάει το όπλο με το οποίο φαίνεται πως έγινε το έγκλημα σε οπλουργό λέγοντάς του “πως είχε κάνει ζημιά” με αυτό και του ζήτησε να του αλλάξει τα στοιχεία."

  ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ!!!

  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ. ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ"!!!

  ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!!! ΜΠΡΑΒΟ "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ"!!!
  ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΕΝΤΙΟΥΜ!!!

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *