Θα μιλήσουν… ελληνικά στη Βαυαρία;

Μετά από την ανταλλαγή των προτάσεων των δύο πλευρών οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να αναζητεί διέξοδο στο…
αδιέξοδο έχοντας βάλει πολύ νερό στο κρασί της προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Επί τούτου, οι χθεσινές επαφές αλλά και η νέα τριμερής που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Άγγελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Το ραντεβού ορίστηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν οι τρεις ηγέτες και η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

Το περιβάλλον που γίνονται οι επαφές – όπως προειδοποίησε και ο Αλέξης Τσίπρας – από τη Βουλή την Παρασκευή – αναμένεται ιδιαιτέρως πολεμικό, με τις απειλές και τις διαρροές να επηρεάζουν και τους πλέον ψυχραιμότερους.

Οι αντεγκλίσεις αναμένεται να επιδεινωθούν, με γεγονότα σαν αυτό που είδε χθες το φως, για το ζήτημα των αναπάντητων κλήσεων με το Μαξίμου…

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα συμμετάσχει στο ραντεβού της Τετάρτης, κάτι που είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά… που συναντήθηκαν οι τρεις ηγέτες.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εξακολουθεί να αντιτίθεται στις θέσεις του ΔΝΤ, με τις επί της ουσίας, διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος σήμερα και ο τρόπος που θα τοποθετηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στο ελληνικό ζήτημα που αναμένεται να κάνει παρέμβαση στη Σύνοδο G7.

Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στην Αγγελα Μέρκελ θεωρείται βέβαιη -αυτό που είναι άγνωστο είναι οι αποχρώσεις της όσον αφορά τα ζητούμενα από την Αθήνα. Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει κατ’ επανάληψη διαμηνύσει ότι η ελληνική κρίση καθίσταται απειλή και για την παγκόσμια οικονομία βάσει των εισηγήσεων του οικονομικού του επιτελείου.

Βάσει των δηλώσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου οι συζητήσεις θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στη Γερμανία. Ωστόσο, σε συνέντευξή της στην DW κοίταξε να προλάβει τις μεγάλες προσδοκίες και να βάλει όρια στις παρεμβάσεις για το ελληνικό ζήτημα.

«Θα μπορέσουμε να παραπέμψουμε στο γεγονός ότι η Ιρλανδία, που επίσης βρισκόταν σε πρόγραμμα, είναι σήμερα η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και στο ότι αναπτύσσεται η οικονομία στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Και μετά θα μιλήσουμε και για την Ελλάδα» είπε υπερτονίζοντας «απλώς θα κάνουμε αναφορά για το που βρισκόμαστε και θα εκφράσουμε την ελπίδα μας ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία».

Ακόμη ένας σταθμός η συνεδρίαση της Τετάρτης του ΔΣ της ΕΚΤ που θα δώσει και κείνη το στίγμα της – όπως γίνεται σαφές το τελευταίο διάστημα. Αγνωστο παραμένει αν πέραν του ELA συζητηθεί το ενδεχόμενο κουρέματος της αξίας των ομολόγων που έχουν καταθέσει ως εχέγγυα οι ελληνικές τράπεζες.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *