Έκθεση της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς για την Κύπρο

Η Επιτροπή ζητά από την Κύπρο τη θέσπιση ενός ενιαίου νομικού πλαισίου για την ποινικοποίηση του αδικήματος της δωροδοκίας και περρισότερη διαφάνεια σε ζητήματα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες.
Η εν λόγω σύσταση αποτελεί μέρος της έκθεσης που δημοσιεύτηκε σήμερα σήμερα από την ……
Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά (ETS αριθ. 173) και το πρόσθετο πρωτόκολλο αυτής (n° ETS 191) ενσωματώνοντας στο εσωτερικό της δίκαιο αντίστοιχα αδικήματα.

Παρόλο που η νομοθεσία αυτή έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια, διαπιστώνεται ότι ποτέ δεν έχει γίνει εφαρμογή της ούτε από τις διωκτικές αρχές ούτε τα από τα δικαστήρια.

Αντ ‘αυτού, οι εν λόγω Αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν την παλαιά νομοθεσία σχετικά με αδικήματα δωροδοκίας, η οποία και δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ποινικής Σύμβασης και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της.

Η έκθεση αναφέρει: «Η συνύπαρξη του παλαιάς και νέας νομοθεσίας προκαλεί σύγχυση και καθιστά το νομικό πλαίσιο όσον αφορά τα αδικήματα διαφθοράς ασυνεπές. Για λόγους νομικής σαφήνειας, η Επιτροπή GRECO τονίζει την ανάγκη θέσπισης ενός ενιαίου νομικού πλαισίου και εξασφάλισης της εφαρμογής του».

Η Επιτροπή χαιρετίζει ωστόσο τη θέσπιση του «Νόμου για την καταγραφή, χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και άλλα παρόμοια θέματα» («Νόμος για τα πολιτικά κόμματα», που τέθηκε σε εφαρμογή στις 10 Φεβρουαρίου 2011). Ο εν λόγω νόμος αφορά το νομικό πλαίσιο για τα πολιτικά κόμματα, το νομικό καθεστώς τους και τις προυποθέσεις καταγραφής τους, καθώς και κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης αυτών.

Επιπλέον, η εποπτεία της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων έχει ανατεθεί στο Γενικό Ελεγκτή, ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο απ το Σύνταγμα της Κύπρου.

Παρόλαυτα, διαπιστώνεται ότι η νέα νομοθεσία δεν καλύπτει επαρκώς την εξασφάλιση της διαφάνειας στην ιδιωτική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, όπως αυτό απαιτείται από τη Σύσταση για κοινούς κανόνες κατά της Διαφθοράς στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και εκλογικών εκστρατειών (Rec (2003) 4).

Για παράδειγμα, τα πολιτικά κόμματα δεν υποχρεώνονται να υποβάλουν έκθεση και να δημοσιοποιούν τις πηγές δωρεών και χορηγιών που λαμβάνουν. Τα οικονομικά των κομμάτων έχουν μία περισσότερο γενική εικόνα και το πεδίο ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή χρίζει περαιτέρω διευκρίνισης.

Artemis

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *