Παιχνίδια διαδοχής με επάρσεις και αλαζονείες

του Γιάννη Καλογερά – Κονταρίνη

Η πορεία της υγείας του Δημάρχου κ. Κασιδόκωστα τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει το επίκεντρο έντονης παραφιλολογίας και παρασκηνιακών ζυμώσεων. 



Ήδη, όπως είχαμε γράψει, από τη δεύτερη ημέρα κιόλας στους διαδρόμους του νοσοκομείου, δελφίνοι έκαναν τον “προεκλογικό” τους αγώνα, την ώρα που…..
εκείνος έδινε μάχη για τη ζωή του. Ωστόσο, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κασιδόκωστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, δέχτηκαν ερωτήσεις στους διαδρόμους του “Ερρίκος Ντυνάν”, από “Μνηστήρες, σχετικά με την πρόθεση ψήφου τους, όταν προκύψει η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη νέου Δημάρχου.

Εν τω μεταξύ, όσο περνάει ο καιρός, οι αντιδράσεις για το πότε και εάν επανέλθει ο κ. Κασιδοκωστας στα καθήκοντα του, γίνονται όλο και πιο έντονες με αποτέλεσμα να τεθεί το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν, από τον αναπληρωτή του Δημάρχου, κ. Πανά, δεν ήταν σαφείς κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν απορίες στα περισσότερα μέλη για το εάν τελικά είναι σε θέση να επιστρέψει στα καθήκοντά του ο Δήμαρχος.

Δυστυχώς, ο νομοθέτης δεν ορίζει με σαφήνεια τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμαρχος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, λόγω προβλήματος υγείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δικαιούται τριάντα μέρες “κανονικής” άδειας, η οποία και εξαντλήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου. Μένει να δούμε τι θα γνωμοδοτήσει το νομικό γραφείο στο οποίο ανέθεσε ο αναπληρωτής κ. Πανάς τη διευρεύνηση, γεγονός το οποίο προκάλεσε έκπληξη.

Γιατί δηλαδή, ο κύριος Πανάς προτίμησε ένα ιδιωτικό νομικό γραφείο (ακούσαμε και για συνταγματολόγους) και όχι το Νομικό Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, που είναι και το πλέον αρμόδιο για την ερμηνεία των Νόμων. 



Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ο Δήμαρχος για την επιπλέον άδεια που ίσως χρειαστεί, θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια από το δημοτικό συμβούλιο η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες συνολικά.

Το παρασκήνιο της διαδοχής

Στο παρασκήνιο λόγω και της απουσίας του Δημάρχου γίνονται ισχυρές ζυμώσεις και μυστικές συναντήσεις μεταξύ παραγόντων του δήμου για την επόμενη μέρα.



Τα μαχαίρια μεταξύ των δύο “αντιμαχόμενων” πλευρών έχουν αρχίσει ήδη να ακονίζονται. Οι προσωπικές στρατηγικές και τα πισώπλατα μαχαιρώματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, με συνέπεια το έργο του δήμου να πηγαίνει πίσω και σοβαρά θέματα συνέχεια να αναβάλλονται. 
”Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα” όπως θα έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος. 

Οι δύο ομάδες εξουσίας παλεύουν με νύχια και δόντια για την ηγεσία του δήμου.

Η μία πλευρά επιδιώκει την καθυστέρηση των διαδικασιών αναπλήρωσης του Δημάρχου καθώς τώρα κατέχει την εξουσία του δήμου και η άλλη πλευρά (ορθώς) προσπαθεί να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος η πόλη να αποκτήσει κανονικό Δήμαρχο και όχι Δημαρχεύοντα.

Γεγονός είναι ότι όλοι γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της υγείας του Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Τη γνωρίζουν ακόμα και τα πιόνια τους που τους κατευθύνουν με μαεστρία ώστε να κυκλοφορούν φήμες ότι ο Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να υπογράφει χαρτιά και να συσκέπτεται με τους συμβούλους του. 



Το πιο τραγικό και συνάμα υποκριτικό είναι, αντιδήμαρχος να λέει στις δημόσιες εμφανίσεις του ότι ο δήμαρχος σε λίγο καιρό θα είναι κοντά μας και από την άλλη να βλέπουμε “κατευθυνόμενο” ολοσέλιδο άρθρο σε κυριακιάτικη εφημερίδα το οποίο περιγράφει το πόσο ικανός διάδοχος του Γρ. Κασιδόκωστα θα είναι. ‘’Έτσι φέρεται να έχει δηλώσει ο Δήμαρχος’, όπως υποστηρίζει το άρθρο. Αλήθεια, πότε;

Ευχόμαστε ειλικρινά, κάποια στιγμή ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας να βγει νικητής στον μεγαλύτερο και δυσκολότερο αγώνα της ζωής του, να γυρίσει πίσω και να τους πάρει όλους με “τις πέτρες”. Γιατί αυτό τους αξίζει!

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την ιστορία και τον μύθο που έχει χτίσει με πολύ κόπο ο Γρ. Κασιδόκωστας 25 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας θα σας μεταφέρω τη φράση του πολύπειρου δημοτικού συμβούλου και επί χρόνια προέδρου του ΔΣ και συνεργάτη του Γρ. Κασιδόκωστα στον πρώην δήμο Βουλιαγμένης, Διονύση Κοντονή:

“Το θέμα του δημάρχου πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε και γρήγορα, γιατί τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται άγρια”.

http://www.vimaonline.gr/d

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *