Τι θα σήμαινε επιστροφή στη δραχμή

Εγγυήσεις δανείων ή προσωρινές πιστώσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει μία νέα κρίση αναχρηματοδότησης του χρέους της την άνοιξη. Όμως, τα προσωρινά οικονομικά μπαλώματα δεν θα λύσουν το βασικό πρόβλημά της: το έλλειμμα της χώρας βρίσκεται…..
σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ. Προκειμένου, δε, να μειώσει το χρέος της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις μελλοντικές ετήσιες δαπάνες της και να αυξήσει τους φόρους σε τέτοιον βαθμό που να αντιστοιχεί σε δημοσιονομική προσαρμογή 10%.
Δυστυχώς μία τέτοια σκληρή πολιτική θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η οποία ήδη βρίσκεται στο οδυνηρό 10%, ενώ οι πολιτικές αντιρρήσεις καθιστούν μία τέτοια επιλογή σχεδόν αδύνατη.
Εάν η Ελλάδα είχε ακόμη το δικό της νόμισμα, θα μπορούσε να υποτιμήσει τη δραχμή προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές και να αυξήσει τις εξαγωγές της και να επιτύχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 15%. Το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και η απασχόληση θα ενισχύονταν, καθώς η αύξηση των εξαγωγών και η μείωση των εισαγωγών θα βοηθούσαν ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και η παραγωγή. Η απασχόληση και η παραγωγή θα μειώνονταν εάν εφαρμοζόταν η πολιτική της μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων. Καθώς, όμως, η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα, δεν μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική της υποτίμησης.
Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει η Ελλάδα; Μπορεί να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, ζητώντας από τους πολίτες της να υποφέρουν από την ανεργία για αρκετά χρόνια. Ή θα μπορούσε να ζητήσει συγκεκριμένη οικονομική στήριξη από τους εταίρους της, οι οποίοι θα έδιναν στην ελληνική κυβέρνηση αρκετά χρήματα για κάποια χρόνια προκειμένου να πληρώνει τους λογαριασμούς της, χωρίς να αναγκαστεί να αυξήσει τους φόρους. Ακόμη και εάν η ελληνική οικονομία είναι μικρή και ως εκ τούτου το κόστος μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι τόσο υψηλό, αυτή η τακτική θα απορριφθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς οι δύο χώρες φοβούνται ότι εάν το πράξουν αυτό για την Ελλάδα θα ακολουθήσουν ανάλογα αιτήματα και από άλλα μεγαλύτερα κράτη. Μία άλλη λύση είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, πιθανώς ανοίγοντας μία διαδικασία την οποία μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα.
Καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν ελκύει την Ελλάδα ή τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Υπάρχει, όμως, μία καλύτερη ιδέα που θα μπορούσε να διαφυλάξει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ταυτόχρονα να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη χώρα να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος.
Οι υπόλοιποι εταίροι της θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα μία πρόσκαιρη αποχώρηση από την ευρωζώνη, υπό τη δέσμευση ότι θα επιστρέψει σε αυτήν και θα είναι περισσότερο ανταγωνιστική.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα μπορούσε να γυρίσει στη δραχμή, με προσυμφωνημένη ισοτιμία 1 δραχμή προς 1 ευρώ. Οι τραπεζικοί ισολογισμοί και οι υποχρεώσεις θα συνεχίσουν να αποτιμώνται σε ευρώ. Οι μισθοί και οι τιμές θα αποτιμώνται σε δραχμές.
Μέσω της συμφωνίας η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει στην ευρωζώνη, αλλά με συναλλαγματική ισοτιμία 1,3 δραχμή ανά ευρώ. Δηλαδή, το νόμισμά της θα έχει υποτιμηθεί σχεδόν κατά 30% σε σύγκριση τόσο με το ευρώ όσο και με άλλα νομίσματα. Εάν ο πληθωρισμός στη χώρα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο, τότε τα ελληνικά προϊόντα θα είναι πιο ανταγωνιστικά τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές.
Ως αντάλλαγμα στη δυνατότητα αλλαγής της ισοτιμίας ευρώ – δραχμής η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να μειώσει γρήγορα το έλλειμμά της και να το διατηρήσει χαμηλά. Αν και το υψηλότερο κόστος των εισαγωγών θα οδηγήσει σε υποχώρηση των πραγματικών εισοδημάτων, η καταστροφή θα είναι περιορισμένη καθώς οι εισαγωγές αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% του ελληνικού ΑΕΠ.
Κάποια μέλη της ευρωζώνης ενδεχομένως να αντιδράσουν στην παροχή αυτής της ευχέρειας στην Ελλάδα και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της. Εκ νέου θα φοβηθούν ότι και άλλες χώρες θα ζητήσουν ανάλογη αντιμετώπιση. Όμως, το να επιτραπεί στην Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί την ισοτιμία του νομίσματός της είναι καλύτερο από το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Επίσης, είναι καλύτερη λύση από το να επιβάλεις στους Έλληνες να υποφέρουν επί μία δεκαετία. Θα είναι επίσης καλύτερο για τη Γερμανία και για άλλες χώρες σε σύγκριση με την “προσφορά” συνεχούς οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, καθώς μία τέτοια συνεχή υποχρέωση πιθανώς να αναγκάσει τη Γερμανία να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Η ευρωπαϊκή οικονομική και η νομισματική ένωση έχει σαφώς ψεγάδια και ελαττώματα. Πρώτον, αναγκάζει εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους χώρες να ζουν με το ίδιο επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών και επιτοκίων, “πρακτική” που δεν ταιριάζει σε όλες εξ αυτών. Δεύτερον, το να συνδέεις άμεσα ένα κοινό νόμισμα αλλά ταυτόχρονα να προσφέρεις στα κράτη-μέλη απόλυτη ανεξαρτησία καταρτισμού των προϋπολογισμών τους μπορεί να… στηρίξει την δημοσιονομική ασυδοσία.
Η ελληνική κατάσταση είναι μία σαφής “διακήρυξη” αυτών των ελαττωμάτων. Όμως, εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν, ούτως ή άλλως, να προστατεύσουν το τρέχον σύστημα, καλό θα ήταν να προσφέρουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της συναλλαγματικής της ισοτιμίας.
Ο Martin Feldstein είναι καθηγητής οικονομικών στο Harvard και επίτιμος πρόεδρος του National Bureau of Economic Research. Προέδρευσε στο Council of Economic Advisers επί προεδρίας Ronald Reagan και είναι μέλος του Economic Recovery Advisory Board του Προέδρου Barack Obama. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στους Financial Times.

www.statesmen.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

24 Comments

  1. Ανώνυμος

    Η δραχμη πριν μπουμε στο ευρω ειχε ισοτιμια εναντι του μαρκου – ισχυροτερου εκεινη την εποχη νομισματος – 140 περιπου μοναδες. Με το που μπηκαμε η ισοτιμια εναντι στο ευρω κλειδωσε στις 340,75 κι οχι στην ισοτιμια του ισχυροτερου νομισματος των χωρων της ζωνης που ηταν το λογικο. Αυτο ηταν αμεση υποτιμηση 100% κατευθειαν με την εισοδο μας στην ευρωζωνη.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ , ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ……………

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΨΑΞΕΙΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ,ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑ ΠΟΥΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ…Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΤΟ ΚΛΙΣΕ ΒΑΛΤΕ ΚΑΝΑ ΧΩΡΑΦΑΚΙ ΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ????ΚΑΙ ΠΟΙΟς ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ???(ΔΑΝΕΙΑ,ΕΡΓΑΣΙΑ,ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΙΡΙΟ ΚΤΛ)

    Reply
  4. Ανώνυμος

    415 ΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ???ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΝΟΧΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ…ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ…ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΙΣΩς ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ…ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΛΑΔΙ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΔΡΧ…ΤΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΧΕ ΧΕ

    Reply
  5. Ανώνυμος

    1223 ΣΥΜΦΩΝΩ…ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΔΕΧΤΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ 1 ΠΡΟΣ 1, ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ?
    ΜΑΓΓΕΣ ΚΑΛΗ ΗΤΑΝ Η ΔΡΑΧΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΤ ΕΜΕ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΥΡΩ…ΤΩΡΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Οσο γρηγορωτερα παμε σε δραχμη η ελληνικο ευρω τοσο καλυτερα.Ενας νεοδιορισμενος στο δημοσιο θα αμοιβεται με 350000 δρχ το μηνα,ο καφες θα κοστιζει 150 δρχ,τα πορτοκαλια 60 δρχ το ενοικιο γκαρσονιερας στην θεσ /νικη 80000 δρχ το ψωμι 60 δρχ κλπ Θα φθηνεινουν οι διακοπες για ελληνες και ξενους ,θα γινουν ποιο φθηνα τα ελληνικα προοιοντα,τροφιμακλπΑπλα θα υπερτιμηθουν ολα τα εισαγομενα και θα τα προμηθευομαστε με μετρο και στις προσφορες.Απο την ολη ιστορια ελαχιστα θα χασουν οι ελληνες π.χ. θα γινουμε 20% ποιο φτωχοι και γρηγορα θα ανακαμψουμε,ενω οι ξενοι οικονομικοι ΝΑΖΙ κυριως Γερμανοι θα χασουν το 80% απο αυτο που μεχρι τωρα κερδιζουν. Γιατι δεν βγαινουν να αναλυσουν με λεπτομερειες τι ειναι ηφτω χευση ,και αφηνουν τον λαο να φοβαται ακομη και την λεξη αυτη.Γιατι δεν μας λενε οτι τα πλεονεκτηματα της φτωχευσης ειναι περισσοτερα απο τα μεινεκτηματα,και οτι αυτο που γινεται σημερα ειναι διολησθηση προς την φτωχευση λιγοτερο αντιληπτη για τον λαο ,και πολυ επωφελης για τα μεγαλα συμφεροντα.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Νά φορολογήσουν τίς Τράπεζες, πού δίνουν 3% επιτόκιο στίς καταθέσεις πού κάνουμε, καί με τά ίδια αυτά χρήματα των καταθετών δανείζουνε τον κόσμο μέ 10 καί 15% !!!

    Βγάζουνε ένα 12% καθαρό κέρδος καί κερδίζουνε κάπου 400% επάνω.

    Βρήκες τούς ανήμπορους μισθωτούς καί συνταξιούχους καί τούς έκοψες τα πόδια, αλλά αυτή τήν ληστεία Πρωθυπουργέ μου τών Τραπεζών, πότε θα την φορολογήσεις καί πότε θα τήν καταργήσεις;

    a

    Reply
  8. Ανώνυμος

    αφου παλι πασοκ νδ ντορα θα ψηφισετε γραφετε παραμυθια!!!θα το δειτε την κυριακη!! βριζουν ολοι στα καφενεια καταριουνται απειλουν αλλα την ψηφο παλι θα την ριξουν!!!αξιοι της μοιρας μας ειμαστε!!

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΙ Θ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ?
    Η ΑΠΟΧΗ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.

    Reply
  10. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

    11.06 Ο 10.55 ΞΥΠΝΗΣΕ. ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ??????

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΜ.

    Reply
  11. Dimitrios Stergiou

    @10:55

    1) Ελπίζω να εννοείς τους παράνομους, και όχι γενικά
    2) Έλληνες επιχειρηματίες; Τι παράγει η Ελλάδα;
    3) Ας πούμε ότι εδώ κάτι γίνετε
    4) Συμφωνώ
    5) Στήριξη; Δηλαδή και άλλες αποζημιώσεις σε "αγρότες" που το χαλάζι τους χάλασε την σοδειά;
    6) Δεν παίζει, λόγω ΕΕ. Αν θέλουμε να παίξει αυτό, πρέπει να βγούμε και απο την ΕΕ
    7) Συμφωνώ

    Reply
  12. Ανώνυμος

    ΟΙ λυσεις ειναι απλες
    1)Κλεισιμο συνορων και διωξιμο ολων τον αλλοδαπων.
    2)επιχορηγησεις στους επιχειρηματιες για προσληψει ελληνων εργατων.
    3)Επιστροφη χρηματων απο τις τραπεζες στο ελλληνικο κρατος.
    4)μειωση εξοπλιστικων δαπανων
    5)στηριξη ντοπιον προιοντων και εξαγωγων.
    6)Απαγορευση εισαγωγης προιοντων που παραγει η χωρα
    7)Φυλακη στους κλεφτες πολιτικους και εισπραξη κλεμμενων.
    Ειναι και αλλα τοσα που ενας απλος πολιτης σαν εμενα μπορει να τα πει.Οι πολιτικοι μας ομως δεν……

    Reply
  13. Ανώνυμος

    ΚΑΤΟΧΗ
    ΑΠΛΑ ΤΟ ΨΩΜΙ 400ΔΡΑΧΜΕΣ! ΟΧΙ ΠΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ
    ΜΑ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ν ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    ΜΟΝΟ ΕΛΕΓΚΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ
    ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ …ΟΝΕΙΡΑ……..
    ΑΝΤΕ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΙΟΥΣ …..ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΑΙ………

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *