Κανονικά η συλλογή αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Δεν επιβεβαιώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες…

το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να εξαιρεθούν οι αποδείξεις που εκδίδονται από σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα από εκείνες που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο.

Σημειώνεται πως μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει το 2014 να συλλέξουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του φορολογητέου εισοδήματός τους, αντί του 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το ανώτατο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει στις 10.500 ευρώ, ενώ αν οι αποδείξεις υπολείπονται των απαιτούμενων επιβάλλεται στη διαφορά φόρος 22%.

O γενικός γραμματέας Εσόδων, Χ.Θεοχάρης, τόνισε πως οι αποδείξεις συλλέγονται από μισθωτούς για να αναγκάζονται να φορολογούνται οι επιτηδευματίες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το μόνιμο καθεστώς για τις αποδείξεις που θα ισχύσει από το 2015 θα αποκρυσταλλωθεί στο τέλος του 2014.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων θα εξαιρούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει στο προσεχές διάστημα με την έκδοση υπουργικής απόφασης από τον Γ.Στουρνάρα.

Σήμερα δεν αναγνωρίζονται για την αποφυγή του φορο- πέναλτι αποδείξεις που σχετίζονται με τις εξής δαπάνες: προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου και φυσικού αερίου, ενοίκιο κύριας κατοικίας και ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, ασφάλιστρα κάθε είδους (ζωής, πυρός, μεταφορών κ.λπ.), ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές υπηρεσίες, δημοτικά τέλη, εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων και αεροπλάνων, ταχυδρομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, αγορά αυτοκινήτων, αγορά ακινήτων, τυχερά παιχνίδια, κ.α..

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *