Άρχισε ο χορός των αντιδράσεων για το χωροταξικό του “Καλλικράτη”


Με την ανακοίνωση του χάρτη των δύο νέων δήμων στην Ευρυτανία άρχισε και ο χορός των αντιδράσεων από δήμους που χάνουν την αυτονομία τους. Αγκάθι αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις η συνένωση υγιών δήμων με υπερχρεωμένους και για τον λόγο αυτό εκφράστηκαν ήδη διαφωνίες από πολλούς δημάρχους.
Τα τοπικά στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για έναν «Καλλικράτη» που «κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ» και επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός Ι. Ραγκούσης ξόδεψε δεκάδες ώρες σε συσκέψεις με τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκε ακόμα και να δει πολλούς εκπροσώπους των δήμων που ζήτησαν συνάντηση αλλά δεν ανήκουν στο κυβερνών …

… κόμμα .Άλλοι μιλούν για «σημαδεμένη τράπουλα» και «Καλλικράτη που έγινε Προκρούστης».
Δημόσια αντίδραση είχαμε απο τον δήμαρχο Καρπενησίου και πρόεδρο της ΤΕΔΚ Βασίλη Καραμπά όπου μιλώντας σε τοπικά μέσα ρίχνει ευθύνες σε κομματικούς παράγοντες και συγκεκριμένα στην γραμματέα της νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχουν βέβαια και πολλοί περισσότεροι που πρότεινα την λύση των δύο δήμων στην Ευρυτανία ως την καλύτερη για την ανάπτυξη της.’Ενας απο αυτούς είναι και ο βουλευτής Ηλίας Καρανίκας όπου δημόσια αλά και συγχρόνως απαντώντας στον Δήμαρχο Καρπενησίου ότι “Ο κ. Καραμπάς για τον χωροταξικό σχεδιασμό δεν είναι άμοιρος ευθυνών.” Ο βουλευτής υποστήριξε ότι τα κριτήρια της διαίρεσης του νομού τέθηκαν στα συνέδρια της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτωνκαι συμπλήρωσε ότι η πρόταση των δυο δήμων είναι η καλύτερη δυνατή για να έχουν διάρκεια στο χρόνο και να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των καιρών.

Κέρδος 1,8 δισ. ευρώ από τις συνενώσεις
Το δημόσιο θα γλιτώνει κάθε χρόνο 1,8 δισ. ευρώ, που αναλύονται ως εξής:
Το 60% της μισθοδοσίας 910 δημάρχων, 124 προέδρων κοινοτήτων, 57 νομαρχών, 19 επάρχων, 13 νυν περιφερειαρχών, 195 αντινομαρχών, 1.496 νομαρχιακών συμβούλων, 703 περιφερειακών συμβούλων και 25.000 ατόμων που αποτελούν σήμερα το πολιτικό προσωπικό των δήμων.
Το 80% από τα λειτουργικά έξοδα των 6.000 ΝΠΔΔ και των 1.200 δημοτικών επιχειρήσεων που καταργούνται. Το 90% από τις δαπάνες μισθοδοσίας περίπου 60.౦౦౦ μελών των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ. Το 100% των λειτουργικών εξόδων (κτιριακές εγκαταστάσεις) από την κατάργηση των 57 νομαρχιών.
Το 30% της δαπάνης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των υπό κατάργηση ΝΠΔΔ και των υπηρεσιών των νομαρχιών, απόλυση συμβασιούχων, ενώ άγνωστη είναι και η τύχη των υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
500 εκατ. ευρώ από τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των δήμων και την άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. Το 90% από την εξυπηρέτηση ανεξέλεγκτων δανείων των υπερχρεωμένων δήμων.

Που θα βρεθούν τα χρήματα
Ο υπουργός Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τη μεταρρύθμιση. Παρά ταύτα, στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ με 4 δισ. ευρώ, αλλά παραπέμπεται σε εξουσιοδοτικές διατάξεις. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, πολλοί φοβούνται ότι το κράτος θα αφήσει τα νέα διοικητικά σχήματα στην τύχη τους.
http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *