Δύο μυστικές ρήτρες στην συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, απαλλάσουν τους Γερμανούς!


Της Eλευθερίας Κούρταλη

Γνώριζε κανείς πως η Γερμανία, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί… εύκολα να αποφύγει να δώσει τα λεφτά της διάσωσης; Kι όμως! Οπως κάθε συμφωνία, έτσι και αυτή, μετάξυ της Ευρωζώνης και της Ελλάδας για τα 80 δισ. ευρώ, έχει πολλά… παραθυράκια!
Η συμφωνία της Ευρωζώνης για τη διάσωση της Ελλάδας ύψους 80 δισ. ευρώ, είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Γνωρίζουμε ποιός θα μας δώσει τί, για πόσο διάστημα και με πιο επιτόκιο.

Ωστόσο υπάρχει αντίγραφο αυτής της… ιστορικής συμφωνία και το έχει στα χέρια της η γερμανική εφημερίδα Bild η οποία αποκαλύπτει πως σε αυτήν την συμφωνία υπάρχουν δύο… μυστικές ρήτρες, οι οποίες απαλάσουν τους Γερμανούς!
Πρώτον, η συμφωνία λέει πως το πακέτο διάσωσης θα είναι «άμεσα και αμετάκλητα άκυρο» εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζεται το εθνικό δίκαιο ή το δίκαιο της ….

…. Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από απόφαση των συνταγματικών δικαστηρίων ενός κράτους της Ευρωζώνης ή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει απίθανο, δεν είναι αδύνατο. Υπάρχουν ήδη δύο ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν στο γερμανικό δικαστήριο, το οποίο είναι ίσως το πιο «ευρωσκεπτικιστικό» δικαστηρίο της Ευρώπης.

Η δεύτερη ρήτρα λέει πως σε περίπτωση που μια χώρα πρέπει να δανειστεί για να δανείσει κεφάλαια στην Ελλάδα, και αν το κόστος δανεισμού της είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο που κατέβαλε η Ελλάδα, τότε ο δανειστής μπορεί να ζητήσει από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης να πληρώσουν τη διαφορά. Εάν αρνηθούν να καταβάλουν τη διαφορά, τότε η χώρα θα μπορούσε να αρνηθεί να δανείσει στην Ελλάδα .

Σύμφωνα με την BNP Paribas αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα σε μια συστημική κρίση, αν η Ισπανία βρεθεί σε τέτοια θέση, διότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν να αναλάβουν ένα διαρκώς αυξανόμενο βάρος. Η γαλλική τράπεζα προειδοποιεί πως το ίδιο το ευρω-σχέδιο μπορεί να αρχίσει να διαλύεται σύντομα, αν αυτές οι ρήτρες αρχίσουν και… δουλεύουν.

Αυτή η δεύτερη ρήτρα μάλιστα, έχει αυξημένες πλέον πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί, καθώς σύντομα θα δούμε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να δέχονται ισχυρά «χτυπήματα» στο ΑΕΠ τους, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους δανεισμού τους. Και δεν είναι και πολύ μακριά για κάποιες από αυτές το 5%, σε ότι αφορά το επιτόκιο δανεισμού, αφού τα spreads έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα…
Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, ότι το άρθρο της Bild τελειώνει με την παρακάτω πολύ απλή περιληπτική φράση

« Klartext: Entscheidet das deutsche gegen die Bundesverfassungsgericht Euro-Milliarden-Hilfe, Unser ist Vertrag mit den Griechen nichtig. Wir müssen zahlen mehr nichts!»

… δηλαδή: « Αν το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αποφασίσει κατά της βοήθειας των δισεκατομμυρίων ευρώ, η σύμβασή μας με τους Έλληνες θα είναι άκυρη. Δεν θα είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε πια!»
newstrap

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *