Ο «κανένας» παραμένει άστεγος

Η δημοσκόπηση της «Rass» για το «Παρόν», είναι η πρώτη στην οποία μετράται ποσοτικά το αυτόνομο εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη, η Δημοκρατική Συμμαχία. Και τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για την άλλοτε υποψήφια πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η μέτρηση της δίνει ποσοστό μόλις 2,4%, που την κρατά μακριά από την …..
επίτευξη του πρώτου, αντικειμενικού στόχου της, που είναι η είσοδος στη Βουλή.

Σε μια εποχή γενικευμένων αντιδράσεων και αμφισβήτησης, η συνεπής πλειοψηφία των πολιτών που μένουν μακριά από τα κοινά, προτιμώντας να απέχουν από τις εκλογές, όπως καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Νοεμβρίου, δεν δείχνουν να θέλγονται από τα δυο καινούρια πολιτικά εγχειρήματα. Ο Φώτης Κουβέλης, από το ξεκίνημα κιόλας της αυτόνομης πορείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σπανίως βρίσκεται σε ποσοστά άνω του 2%. Στη δε δημοσκόπηση της «Rass», πετυχαίνει μάλλον την καλύτερη απόδοσή του, στο 2,2%, πολύ μακριά δηλαδή και εκείνος από την ένταξη στη Βουλή, τη στιγμή που ο Συνασπισμός διατηρείται οριακά πάνω από το 3%.

Παρά λοιπόν τις πιέσεις που δέχεται ο δικομματισμός, με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκονται αθροιστικά σε ιστορικά χαμηλά, ο «κανένας», όπως συνηθίζουν να τον περιγράφουν και να τον προσδιορίζουν οι δημοσκόποι, παραμένει άστεγος. Οι πολίτες, προτιμούν να διατηρούνται στη γειτονιά του «δεν ξέρω/δεν απαντώ», ή του «κάποιος άλλος», παρά να στηρίζουν πολιτικούς σχηματισμούς που, ναι μεν γεννήθηκαν πρόσφατα, οι ηγεσίες τους ωστόσο προέρχονται από την ίδια πολιτική δεξαμενή την οποία οι πολίτες δεν περιβάλλουν πλέον με την εμπιστοσύνη τους.

Ο Ρωμύλος Κομνηνός είναι πολιτικός επιστήμονας και επικοινωνιολόγος

statesmen.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

  1. Ανώνυμος

    Βλέπω τα αρχιλαμόγια Μπακογιάννη – Κουβέλης δίπλα – δίπλα. Ετοιμάζονται σαν τα κοράκια για την κυβέρνηση "Εθνικής" σωτηρίας με τον Γιωργάκη. Εργαζόμενοι – συνταξιούχοι, βοήθειά σας!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Ποια οικογένεια έχει αναλάβει την τύχη της χώρας μας στα χέρια της;

    "Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας".
    Γιώργος Παπανδρέου (Συνέντευξη τύπου – Τορόντο Καναδά, 1999)

    "Είμαι 37 ετών στην καρδιά της ελληνικής πολιτικής. Δεν ξέρω αν ο Γουόλτερ σου είπε για το υπόβαθρό μου. Είμαι μισός Αμερικανός και μισός Έλληνας… Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, είμαι μετανάστης στην Ελλάδα… Ο παππούς μου και ο πατέρας μου είναι ίσως οι πιο διάσημοι και κακόφημοι πολιτικοί στην Ελλάδα από το 1900. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου είναι επικεφαλής αυτής της καταραμένης χώρας σαν πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά. Ο αδελφός μου είναι βουλευτής με το πνεύμα της δεκαετίας του ‘60. Η μητέρα μου προήδρευε και προεδρεύει σε διάφορες γυναικείες οργανώσεις. Ο γαμπρός μου 100% είναι πολιτικός για τα πανηγύρια. Περιστασιακά και εγώ ο ίδιος στήνω μια παράσταση ως υιός του. Είμαι ένας μεταμφιεσμένος Έλληνας με αμερικανική καρδιά…".
    Νίκος Παπανδρέου (Επιστολή προς την Αμερικανίδα φίλη του Χριστίνα Βαρντ – Περιοδικό «Νέμεσις», τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004)

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ο "ΚΑΝΕΝΑΣ"
    ΔΕ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ Η ΝΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ!
    ΤΕΛΟΣ
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
    ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Σιγά μην ο "Κανένας" τσίμπαγε και πήγαινε με την κόρη του βρυκόλακα!!
    Τον θέλει ο κόσμος το λαιμό του!
    Χωρίς …δαγκωματιές…

    Εξ άλλου, η κα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κούβελου έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία αυτής της τραγικής κατάστασης.

    Συμπέρασμα: και το 2,4% ΠΟΛΥ της είναι!!!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    …ολα τα ζωα ακομα και τα πειραματοζωα εχουν ενστικτο!!!μπεεεεεεεεεεεεε!!! αλλα απο το χασαπη αλαργα…

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *