Νησί με δύο κατοίκους!

Στην απογραφή του 2001 το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί φαινόταν ακατοίκητο, αλλά στην τελευταία, του 2011, καταγράφηκαν δύο κάτοικοι. ένα ζευγάρι που μένει εκεί και παρά τις δύσκολες συνθήκες ζει ευτυχισμένο στα 18,146 τ.χλμ έκτασης.

Το νησί ονομάζεται Πολύαιγος και βρίσκεται ανάμεσα στην Κίμωλο και τη Μήλο, που επισκέφτηκε ο Νίκος Μάνεσης για την εκπομπή του «60΄ Ελλάδα». Με αφορμή λοιπόν το ταξίδι του εκεί ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε και τον Πολύαιγο που βρίσκεται στα ανατολικά της Μήλου, καταγράφοντας για την αποψινή εκπομπή του τη ζωή στο πανέμορφο νησάκι που όπως μου είπε «υπάρχουν μόνο δύο κάτοικοι, ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων.

Εμείς τους επισκεπτόμαστε με την κάμερα της εκπομπής και καταγράφουμε την ιστορία τους. Συναντάμε τον άνδρα, γιατί η γυναίκα έχει πάει απέναντι στην Κίμωλο για να δει τα εγγόνια κι αυτός λοιπόν με το μοναδικό όχημα του νησιού που είναι ένα δικής του κατασκευής τρακτεράκι μας ξεναγεί στο νησί, μας δείχνει τις ομορφιές του αλλά και την καθημερινότητά του». Εκτός όμως, από το νησί με τους δύο κατοίκους, στην πρεμιέρα της εκπομπής του για τη φετινή σεζόν ο Νίκος Μάνεσης καταγράφει όσα συμβαίνουν στη Μήλο και όπως μου είπε «καταγράψαμε πολλές ωραίες ιστορίες.

Οι τηλεθεατές θα με δούνε να κάνω ελεύθερη κατάδυση με υποβρύχιες κάμερες σε αρχαίες πόλεις που είναι βυθισμένες. Θα με δουν να επισκέπτομαι πόλεις που δεν έχουν ηλεκτρικό δίκτυο, που είναι πάνω στη θάλασσα και οι κάτοικοι είναι ευτυχισμένοι που ζουν χωρίς ρεύμα. Θα δουν βεβαίως τις ομορφιές του νησιού και τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά κυρίως θα δουν να ξετυλίγονται ενδιαφέρουσες ιστορίες. Επίσης, στο Παλαιοχώρι της Μήλου, θα δουν πώς γίνεται το “ηφαιστειακό φαγητό”, μαγειρεύοντας το φαγητό μέσα στην άμμο. Θάβουν δηλαδή το φαγητό μέσα στην άμμο επειδή το νησί είναι ηφαιστειογενές και έχει υψηλές θερμοκρασίες.

Εκεί μάλιστα συναντάμε ένα πρόσωπο γνώριμο από τα παλιά, ένα πρόσωπο το οποίο πρωταγωνίστησε στα δελτία ειδήσεων, ένας από τους ανθρώπους που ήταν για πολλούς μήνες στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς. Η μεταμόσχευση έγινε στο Ωνάσειο, ο άνθρωπος σώθηκε και τον βρήκαμε να χαίρεται τη ζωή του. Κάθεται σε μια ταβέρνα κι απολαμβάνει το φαγητό του. Εμείς είδαμε έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Έκανε τις πρώτες του διακοπές στο νησί, μετά την επέμβαση και μας έδωσε βεβαίως το μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Κανένα όργανο δεν πρέπει να πηγαίνει στο χώμα. Η ζωή είναι υπέροχη. Δείτε εμένα που μετά από τόσους μήνες αναμονής για μεταμόσχευση σώθηκα. Είμαι εδώ, περνάω καλά, είμαι άλλος άνθρωπος, έχω μια καινούργια ζωή”.

Η κάμερα κατέγραψε και την ιστορία ενός ζευγαριού, Έλληνας και Αυστριακή, που αγαπήθηκαν πριν από 20 χρόνια σε ένα “καμάκι”. Έκαναν οικογένεια, έφτιαξαν και ένα οινοποιείο μέσα σε σπηλιές, γιατί η σπηλιά βοηθάει το κρασί να ωριμάσει και εξακολουθούν μετά από τόσα χρόνια να είναι ερωτευμένοι όπως ήταν στην αρχή της γνωριμίας τους. Επειδή μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η Μήλος είναι το νησί των ερωτευμένων βρήκαμε στο Σαρακήνειο νύφες και γαμπρούς οι οποίοι πηγαίνουν εκεί για να φτιάξουν το φωτογραφικό άλμπουμ του γάμου τους».

Όπως μου είπε όμως ο Νίκος Μάνεσης στο οδοιπορικό του στο αιγαιοπελαγίτικο νησί συνάντησε ανθρώπους που έφυγαν από την Αθήνα για να ζήσουν εκεί πιο ήρεμα. «Στη Μήλο βρήκαμε μία 25χρονη λογίστρια, η οποία βαρέθηκε τους αριθμούς και αυτή τη στιγμή εργάζεται στο τυροκομείο του πατέρα της και δηλώνει ότι είναι πολύ ευτυχισμένη. Άλλη ιστορία είναι ο chef του “Intercontinental” που τα βρόντηξε όλα κι έγινε… Bob Marley, με ράστα με μακρύ μαλλί. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι χίπις. Εγώ θα έλεγα ότι ήρθε πιο κοντά στη φύση. Αυτός λοιπόν άνοιξε μια ταβέρνα στο νησί, μαγειρεύει, έχει και ένα μπουζουκάκι και περνάει μια χαρά», μου είπε ο δημοσιογράφος τονίζοντας πως «βλέποντας όλες αυτές τις ιστορίες δεν μπορεί παρά να πεις  ότι όλοι αυτοί κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς, κάτι σημαντικό έχουν ανακαλύψει για τη ζωή».

Απόψε, λοιπόν, στις 23:45, ο Νίκος Μάνεσης θα μας μεταφέρει μέσα από τη συχνότητα του ALPHA, για «60΄Ελλάδα» στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, εγκαινιάζοντας το φετινό κύκλο εκπομπών του.

Γρηγόρης Μελάς
newit.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *