Τορπίλη από τη Βόρεια Κορέα βύθισε το πολεμικό σκάφος, υποστηρίζει έκθεση


Υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας ευθύνεται για τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού σκάφους στις 26 Μαρτίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 ναύτες, υποστηρίζει διεθνής έρευνα.

Όπως αναφέρεται, εντοπίστηκε στο πυθμένα ένα κομμάτι….

από τορπίλη βορειοκορεατικής προέλευσης Όλα τα δεδομένα «δείχνουν» προς τη Βόρειο Κορέα, σύμφωνα με την έκθεση ενώ οι συντάκτες της προσθέτουν, ότι «δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξήγηση». Μετά το δυστύχημα δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο η βύθιση να οφείλεται σε νάρκη από τον πόλεμο της Κορέας το 1950-1953.

Την έκθεση συνέταξαν ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.

Ωστόσο, η Πιονγιάνγκ απορρίπτει τα πορίσματα σαν «κατασκευασμένα» και υπόσχεται να απαντήσει σε ριψοκίνδυνα αντίμετρα με «ολοκληρωτικό πόλεμο για τη δικαιοσύνη».

Δηλώνει ακόμα ότι θα στείλει τη δική της ομάδα στη Νότιο Κορέα για να ελέγξει τα ευρήματα.

Η Σεούλ είχε αρνηθεί να συνδέσει εξαρχής τη Βόρειο Κορέα με την επίθεση μέχρι τη δημοσιοποίηση της έρευνας, αν και οι δηλώσεις των επισήμων υπονοούσαν σαφώς το βόρειο γείτονά της. Ωστόσο μετά την ανακοίνωση της έκθεσης δηλώνει πλέον ότι θα αντιδράσει με σθεναρότητα.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους μετά την ανακοίνωση της έρευνα. Μία πιθανή κίνηση, αναφέρει το BBC, είναι να επαναφέρουν τη Βόρεια Κορέα στο κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν τη τρομοκρατία από όπου αφαιρέθηκε πριν από δύο χρόνια.

«Πολύ προβληματισμένος» από τα πορίσματα της έκθεσης δήλωσε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν.

Παρατάυτα, η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει τα ευρήματα από την έρευνα και συστήνει αυτοσυγκρτάτηση γιατί δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Πιονγιάνγκ καθώς είναι η μοναδική σύμμαχος της απομονωμένης Βόρειας Κορέας.

Το περιστατικό συνέβη στις 26 Μαρτίου σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή. Οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης από το τέλος του πολέμου το 1953 οπότε τυπικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Βόρειος Κορέα διαθέτει πυρηνικά όπλα και έχει αναπτύξει πυραυλική τεχνολογία αυξάνοντας την ανησυχία όλων των γειτόνων της. Παρά τις κυρώσεις που έχει υποστεί κατά καιρούς δεν έχει εγκαταλείψει τα προγράμματα.

www.in.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *