Προβληματισμός για το αποθεματικό του λιμενικού ταμείου Δ. Λουτρακίου- Αγίων θεοδώρων

Η Συνέντευξη Τύπου για τη Δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου: Επίτευγμα και Πρόκληση παράλληλα!… Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της παρούσης Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, του Δήμαρχου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κ. Κώστα Λογοθέτη, του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Αριστείδη Μαρίνη, των μελών του, αλλά και τη βοήθεια πολιτικών προσώπων όπως της κας Γεννηματά που βοήθησε ως Υπουργός Εσωτερικών, καρποφόρησε η δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο μας, με προτεραιότητα την επέκταση των ορίων του στα όρια του νέου Δήμου μας, συμπεριλαμβάνοντας βέβαια και τον Σχίνο αλλά και τους Αγίους Θεοδώρους αλλά και το υπόλοιπο κομμάτι του παλαιού Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε πριν 13 μήνες, μέσα από πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και πολλαπλές επισκέψεις και επαφές με τους αρμόδιους φορείς που προέκυψαν, για να γίνει πραγματικότητα αυτό που ονειρευόταν πολλά χρόνια να έχει ο Δήμος μας, ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη, ειδικά όσον αφορούσε τη συνεργασία με το πρώην Κρατικό Λιμενικό Ταμείο. Τα βήματα τα οποία έπρεπε να γίνουν ήταν πολλά, όπως το να συσταθεί μια Επιτροπή από το Κρατικό Λιμενικό Ταμείο, έτσι ώστε κάποια περιουσία την οποία κατείχε, να χωριστεί στα 4 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία τα οποία δημιουργήθηκαν στο νομό μας.

Μετά από 2 πραγματικά θυελλώδεις συνεδριάσεις 2 ημερών, επιτεύχθηκε η παροχή ενός σημαντικού ποσοστού από τα Αποθεματικά του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου, τα οποία τον Ιούλιο του 2012, ήταν της τάξεως των 3.800.000€. Με την απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομίας, κατατέθηκαν στην Τράπεζα Ελλάδος, και εκεί έγιναν ομόλογα (το ποσό αυτό όπως όλα, κουρεύτηκε περίπου στο μισό: έγινε ομόλογο ακριβώς στη μισή αξία των μετρητών που ήταν εκείνη τη στιγμή). Σήμερα, που πρέπει να σπάσει αυτό το ομόλογο ώστε να μοιραστεί στα 4 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, η αξία του είναι περίπου, 960.000€.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, στην επιτροπή στην οποία συστάθηκε προκειμένου να μοιραστεί η περιουσία του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου, είχε συμφωνηθεί, ο Δήμος μας να πάρει ένα ποσοστό της τάξης των 6,75% από το συνολικό Αποθεματικό του Ταμείου, σε ένα Δήμο βέβαια που πάντα έδινε στο Κρατικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο δεν συνεισέφερε ούτε μισό ευρώ στα προηγούμενα χρόνια στη ζώνη λιμένος του Λουτρακίου, όπου πάντα εισέπραττε από τους επαγγελματίες της παραλίας, ορίζοντας παράλληλα και την παραλιακή ζώνη.

Εκεί λοιπόν η Δημοτική Αρχή εναντιώθηκε, φτάνοντας μέχρι ένα ποσοστό του 19,6%, από το Αποθεματικό. Παράλληλα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, θα έχει στην περιουσία του, έναν οικίσκο ο οποίος βρίσκεται στο παραλιακό πάρκο και ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Ποσειδώνα, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο και μη αξιοποιήσιμο, κάτι το οποίο θα αλλάξει άμεσα.

Πολύ σημαντικό παράγοντα αλλά και πρόκληση παράλληλα, στην επιτυχία του εγχειρήματος, θα αποτελέσει και η συνεργασία αλλά και η συμμετοχή των τοπικών επαγγελματιών, στη διαμόρφωση της νέας αυτής πραγματικότητας, με σκοπό την αλλαγή και την αναβάθμιση της εικόνας της παραλιακής ζώνης .
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι όσον αφορά την οικονομική διαχείριση στο πρώην Κρατικό Λιμενικό Ταμείο, έχει αποφασιστεί ως διαδικασία ο απόλυτος έλεγχός της και αυτό είναι η εντολή που έχει πάρει απόφαση ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου από το Δήμαρχο.

Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μια εκροή χρημάτων από το Κρατικό Λιμενικό Ταμείο (τα οποία ουσιαστικά σε ποσοστό θα έπρεπε να υπάρχουν στο ταμείο του Λιμενικού Ταμείου του Λουτρακίου-Περαχώρας και γι’ αυτό θα ελεγχθούν), για διάφορα έργα για τα οποία πρέπει να ελεγχθεί η νομιμότητά τους, τα οποία είναι άξιον απορίας εάν έπρεπε να γίνουν, από την ώρα που βγήκε η κοινή Υπουργική απόφαση (στις 6/12) για τη μεταφορά του προσωπικού (εκεί που ουσιαστικά κολλούσε για πάνω από 6 μήνες η δημιουργία των Λιμενικών Ταμείων!).Υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες βγήκαν στις 2 Ιανουαρίου 2013, βάσει της ΑΔΑ, που έχει ποσά ύψους 100.000€ με ΦΠΑ για τη δαπάνη ασφαλτόστρωσης, του χώρου ζώνης λιμένος Κορίνθου. Υπάρχει ποσό, 13.000€, για άλλα ζητήματα, προμήθεια ειδών συντήρησης και επισκευής λιμενικών εγκαταστάσεων, υπάρχει ποσό 15.000€ για αμοιβές λοιπών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με ιδιότητα ελεύθερων επαγγελματιών. Υπάρχει ποσό, 13.000€, για άλλα ζητήματα, προμήθεια ειδών συντήρησης και επισκευής λιμενικών εγκαταστάσεων, υπάρχει ποσό 15.000€ για αμοιβές λοιπών που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες με ιδιότητα ελεύθερων επαγγελματιών.

Η Δημοτική Αρχή θέλει να ευχαριστήσει, όσους πραγματικά συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του Λιμενικού Ταμείου, να ευχηθεί στο πρώτο ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καλή επιτυχία στο έργο του.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *