ΙΚΑ: Τα βιβλιάρια της ταλαιπωρίας

Επειγόντως γιατρό ήθελαν, μετά την πολύωρη αναμονή στις ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι επιχείρησαν τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου να…

θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας που έληγαν, για να να μη στερηθούν αυτοί και οι οικογένειές τους την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού για τους περισσότερους, ο μισθός αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι «πολιόρκησαν» τις τελευταίες ημέρες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, οδήγησε τη Διοίκηση του Ταμείου στην απόφαση να παρατείνει την ισχύ των βιβλιαρίων, για επίσκεψη σε γιατρούς και χορήγηση φαρμάκων χωρίς θεώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, μέχρι τις 31/3/2013.

Εκ των υστέρων το ΙΚΑ, αφού ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας είχαν ταλαιπωρηθεί περιμένοντας ώρες ολόκληρες για να θεωρήσουν τα πολύτιμα βιβλιάρια, αναγνώρισε ότι δεν είχε προβλέψει, ότι το εφιαλτικό τοπίο στην αγορά εργασίας θα μετατόπιζε τον κύριο όγκο των θεωρήσεων των βιβλιαρίων στα Υποκαταστήματα, ενώ βρίσκεται σε ισχύ η διαδικασία αποστολής επικετών ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους.

Η μαζική προσέλευση των ασφαλισμένων στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ οφείλεται σύμφωνα με την Διοίκηση του Ιδρύματος σε τρεις λόγους:

1. Στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και ειδικότερα, στην αδυναμία πολλών ασφαλισμένων να συμπληρώσουν τις 100 ημέρες ασφάλισης μέχρι τον Σεπτέμβριο που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική αποστολή ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας

2. Στην αδυναμία παραλαβής των ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας και την επιστροφή τους στο ΙΚΑ, λόγω παύσης λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων (δεδομένου ότι οι ετικέτες αποστέλλονται στους ασφαλισμένους μέσω των εργοδοτών).

3. Στη μεγάλη προσέλευση ασφαλισμένων για θεώρηση οικογενειακών βιβλιαρίων.

Η παράταση της ισχύς των βιβλιαρίων μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση, αν και η εμπειρία του παρελθόντος αποδεικνύει πως η επίσκεψη στο ΙΚΑ μάλλον θα παραμείνει μια οδυνηρή εμπειρία.

Για να γλυτώσετε την άσκοπη ταλαιπωρία υπενθυμίζεται ότι, δεν απαιτείται θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη οικογενείας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι των άμεσα ασφαλισμένων ή τέκνα κάτω των 18 ετών και προσκομίζουν στις υπηρεσίες υγείας και τα δύο βιβλιάρια.

Το Ίδρυμα ενημερώνει επίσης ότι, προωθείται διάταξη σύμφωνα με την οποία, μειώνεται από 100 σε 50 ο αριθμός ημερών ασφάλισης που απαιτείται για θεώρηση βιβλιαρίων από 01/03/2013 έως 28/02/2014

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *