ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ;;; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ……..


Σε αύξηση από το 2% σε 5% του νομίμου ορίου απολύσεων ανά μήνα. Το μέτρο αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, με προσωπικό άνω των 100 ατόμων. Με τα νέα δεδομένα, μία επιχείρηση θα μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να απολύσει μέχρι και το 48% του προσωπικού της.
– Αποδυναμώνονται σταδιακά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και το κέντρο βάρους πέφτει στις κλαδικές συμβάσεις. Αυτό σημαίνει πχ ότι αν σε έναν κλάδο (πχ κλωστοϋφαντουργία) συμφωνηθούν αυξήσεις 3%, δεν θα ληφθεί υπόψη η συμφωνία ΣΕΒ-ΓΣΕΕ για γενική συλλογική σύμβαση με αυξήσεις 5%. Ενδεχομένως όμως η αύξηση να διαμορφωθεί τελικά στο 4%, συνδυάζοντας και τις δύο συμβάσεις.
– Η αποζημίωση απολύσεως θα μειωθεί δραματικά, ενδεχομένως κατά …

… 30% ως και 50%, ενώ δεν θα καταβάλλεται εφάπαξ αλλά σε 3-6 μηνιαίες δόσεις από την ημέρα της απόλυσης. Χάνουν έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει πολλά χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη, που λειτουργούσε αποτρεπτικά για την απόλυσή τους.

– Μαχαίρι μπαίνει και στον κατώτατο μισθό, που θα είναι τουλάχιστον 100-150 ευρώ χαμηλότερος από τα περίπου 850 ευρώ μικτά (750 ευρώ καθαρά) που είναι σήμερα.
– Αλλάζει όμως και το καθεστώς στην υπερωριακή απασχόληση, που σημαίνει μικρότερες αποδοχές για εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου.
– Οι συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ θα υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων, και όχι μόνο με βάση την καλύτερη πενταετία. Έτσι κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει “χαμένο”, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς πλέον να αποφεύγει να πληρώσει ένσημα, σχεδιάζοντας να “επαυξήσει” μόνο τα ένσημα της τελευταίας 5ετίας ή 10ετίας. Σε συνδυασμό με τον περιορισμό του θεσμού της κατώτατης σύνταξης (θα ισχύει μόνο για άνω των 65 ετών, όπως σήμερα το ΕΚΑΣ), όσοι βγαίνουν με 15 χρόνια δουλειάς θα παίρνουν σύνταξη της τάξεως των 100-300 ευρώ μαζί με το ΕΚΑΣ (!) ενώ όλοι θα πρέπει να μαζέψουν περισσότερα χρόνια για να εξασφαλίσουν μια πραγματική σύνταξη.

– Οι συντάξεις χηρείας μετατρέπονται σε συντάξεις πείνας, καθώς η ελάχιστη σύνταξη των 400-500 ευρώ θα αφορά μόνο τα ανήλικα ορφανά, ενώ η μητέρα θα υποχρεώνεται να εργαστεί –ή … να ξαναπαντρευτεί- για να μεγαλώσει τα παιδιά της.
– Παράλληλα αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας. Θα υπάρξει αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων, με βάση το προσδόκιμο ζωής, που θα οδηγεί στη σύνταξη μετά τα 66 ή 67 έτη.
– Επίσης καταργείται από το 2015 η σύνταξη με 37ετία και θα απαιτούνται 40 χρόνια δουλειάς για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας (πχ 58 ετών θα παίρνει σύνταξη κάποιος που δουλεύει από τα 18 του, αντί στα 55).
– Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
– Μπαίνει μαχαίρι όμως και σε κάθε μορφής πρόωρη συνταξιοδότηση, ώστε να μη βγαίνει κανείς σε σύνταξη πριν τα 60 του. Από κόσκινο θα περάσουν οι συντάξεις αναπηρίας και θα επέλθουν περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
– Αναστάτωση προκαλεί όμως και η συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων σε μόλις 3 (ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΑΕΕ για αυταπασχολούμενους και επαγγελματίες, ΟΓΑ για αγρότες)!

Έκπληξη προκαλεί και η νέα έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (με κεφάλαια από Ε.Ε και ΔΝΤ) για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Δημόσιος τομέας
Με τα νέα δεδομένα, τα συνδικάτα υπολογίζουν πως οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν το 40% των εισοδημάτων τους αφού με τα νέα μέτρα που χάνουν τουλάχιστον τα 2/3 από τον 13ο και το 14 μισθό, ενώ τα επιδόματα τους ψαλιδίζονται κατά 8%. Υπολογίζεται πως οι περισσότεροι χάνουν έτσι από 1400 έως και 2800 ευρώ το χρόνο ο καθένας.

Αντίστοιχα και στη Βουλή, με απόφαση του προέδρου κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, οι εργαζόμενοι αλλά και οι βουλευτές θα παίρνουν 14 μισθούς, αντί για 16 που παίρνουν σήμερα. Ειδικά για τους βουλευτές, πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επέλθει με άλλες αποφάσεις ήδη από τον Μάρτιο (μείωση 12%), μειώνονται επιπλέον κατά 8% και το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης. Για τους υπαλλήλους της Βουλής, ισχύει και μείωση κατά 8% των κοινών με τους δημοσίους υπαλλήλους επιδομάτων .

Επίσης, μειώνεται περαιτέρω κατά 8% και το ειδικό επίδομα «έκτακτης αποζημίωσης» (έτσι ώστε η συνολική μείωση να ανέρχεται μέχρι 25%).

Επιπλέον η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι παγώνουν οι μισθοί για 3 ίσως και 4 χρόνια.

Μαχαίρι στις συντάξεις
Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα. Παράλληλα δεν θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, ενώ επανέρχεται και ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.

Παρά τα νέα μέτρα πάντως, και λόγω της βαθιάς ύφεσης και το 2010 και το 2011, το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 149% του ΑΕΠ το 2013! Η αποκλιμάκωσή του θα αρχίσει από το 2014…
protothema

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *