Το ευρώ έχει μετατραπεί σε μια μηχανή πτωχεύσεων,

Ποιος θα είναι ο επόμενος; Πρώτα η Ελλάδα. Τώρα η Ιρλανδία βρίσκεται στα πρόθυρα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Οταν θα συμβεί και αυτό, θα ακούσουμε παρήγορα λόγια πως απετράπη η μετάδοση της κρίσης, η Ευρωζώνη πατάει γερά στα πόδια της και το ευρώ σώθηκε.

Μην πιστεύετε λέξη. Το ευρώ έχει…..
μετατραπεί σε μια μηχανή πτωχεύσεων. Μόλις ξεπερδέψουν με την Ιρλανδία, οι αγορές θα στραφούν στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και στη συνέχεια στην Ιταλία και στη Γαλλία. Η διαδικασία δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν διαλυθεί το ευρώ. Η κρίση της Ιρλανδίας είναι πολύ πιο σοβαρή από της Ελλάδας. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουν οι τελευταίοι υποστηρικτές του ευρώ γιατί έφτασαν τα πράγματα ώς εκεί. Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει προσχωρήσει ποτέ στο ευρώ.

Κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για την Ιρλανδία. Ηταν από τις επιτυχέστερες οικονομίες στον κόσμο επί δύο δεκαετίες. Οταν ξέσπασε η κρίση, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της όπως η Ελλάδα. Ελαβε όσα μέτρα λιτότητας μπορεί να φανταστεί κανείς και προσπάθησε να λύσει τα προβλήματά της μόνη της, χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Εν ολίγοις, το πρόβλημα δεν ήταν η Ιρλανδία αλλά το ευρώ. Και αν η γενεσιουργός αιτία της κρίσης είναι το ενιαίο νόμισμα, προφανώς δεν θα σταματήσει. Ποιος θα είναι ο επόμενος; Προφανώς η Πορτογαλία.

Το 2009 παρουσίασε έλλειμμα 9,3% του ΑΕΠ της, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να το μειώσει στο 7,3% μέσα στο τρέχον έτος, αλλά είναι αμφίβολο αν θα το επιτύχει. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, το 38% των επενδυτών δήλωσε πως η Πορτογαλία «μάλλον» θα κηρύξει πτώχευση.
Και μετά; Μήπως νομίζετε πως είναι ασφαλής η Ισπανία; Το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να φθάσει φέτος στο 9,3% και να καταγράψει το δεύτερο επίπεδο στην Ευρωζώνη. Με την οικονομία της σε στασιμότητα, μάλλον δεν θα μπορέσει να το μειώσει σημαντικά. Τα ίδια ισχύουν και για την Ιταλία. Εχει παραμείνει ώς τώρα στο απυρόβλητο επειδή κατόρθωσε να αποφύγει τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες. Εχει, όμως, τεράστιο χρέος και η οικονομία της είναι σε κακή κατάσταση από τότε που υιοθέτησε το ευρώ.

Και η Γαλλία; Εχει ισχυρότερη οικονομία από πολλές περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης. Οπως, όμως, κατέδειξαν οι αντιδράσεις στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παραμένει προσηλωμένη σε ένα παρωχημένο και δαπανηρό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Θα ήταν λάθος να υποθέτει κανείς πως θα βρίσκεται για πάντα στο απυρόβλητο. Σε κάθε χώρα είναι διαφορετικό το εναρκτήριο λάκτισμα που προκαλεί κατάρρευση.

Η βαθύτερη αιτία, όμως, είναι η ίδια. Οι οικονομίες είναι πολύ διαφορετικές για να μπορεί να τις χειρίζεται όλες μια κεντρική τράπεζα. Τα επιτόκια είναι διαρκώς λάθος για όλους. Διαφέρει μόνον ο τρόπος που εκφράζεται αυτό το λάθος. Στην Ελλάδα ήταν η δημοσιονομική κρίση. Στην Ιρλανδία η κατάρρευση των τραπεζών. Στην Ισπανία, η φούσκα των κατασκευαστικών. Στη Γερμανία ένα ιλιγγιώδες εμπορικό πλεόνασμα.
Μοναδική μόνιμη λύση είναι ο κατακερματισμός του ευρώ σε νομίσματα που μπορούν να διαχειριστούν οι χώρες. Μέχρις ότου το συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τα σχέδια διάσωσης απλώς θα μεταφέρουν τις επιθέσεις αλλού.

Καθημερινή

tolimeri.blogspot

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    1]Χασαμε το αρχαιο μας νομισμα ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
    Χασαμε ετσι ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Χασαμε ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ [ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ]
    2]Τωρα χασαμε ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΧΕΡΙ της χωρας [ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ [=ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ]
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ
    ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ητοι το
    3]ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ..
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
    ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΙΜΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ
    Α Υ Τ Ο Σ Ε Ι Ν Α Ι ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ Σ Τ Ο Χ Ο Σ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ -ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
    ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ
    ΑΝ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
    Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΗ
    ΜΗ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΑΙ -ΤΡΕΜΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΟΥ
    Οφειλουμε στα παιδια μας και σε κεινους που πολεμησαν για ναμαστε ελευθεροι να αλλαξουμε ολο αυτο το σαπιο πολιτικο συστημα διακυβερνησης της χωρας μας
    Απαιτουμε νεα προσωπα- νεα κομματα που θα λειτουργουν σε νεους αδιαβλητους δημοκρατικους θεσμους
    ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΞΕΣΗΚΩΣΟΥ
    ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΠΟΥ ΕΦΕΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΝΟΜΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ………

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ρε φιλε χασαμε το αρχαιο μας νομισμα
    χασαμε ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΧΑΣΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ [ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ]
    ΤΩΡΑ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΧΕΡΙ [ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ [=ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ]
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
    ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
    ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ……
    Α Υ Τ Ο Σ Ε Ι Ν Α Ι ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ Σ Τ Ο Χ Ο Σ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΛΑΚΕΔΩΝ -ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΤΥΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΥΨΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΧΤΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.ΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ. ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ FED ΤΥΠΩΣΑΝ ΣΤΟ ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ 600ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΗ ΠΙΑΤΣΑ.ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΡΑΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΞΕΡΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ.ΕΝΩ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΑΝ ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΗΣ.ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΝ ΓΚΑΓΚΣΤΕΡΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ WALL STREET ΕΙΝΑΙ "ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ".ΕΤΣΙ ΟΙ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ – ΠΕΛΑΤΕΣ -ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΑΝ ΝΟΜΙΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ….!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *