Μου χρωστάνε ενοίκια. Τί μπορώ να κάνω;

Η ακίνητη ιδιοκτησία αποτελούσε ανέκαθεν την πλέον σίγουρη επένδυση για τον δοκιμαζόμενο από τον πληθωρισμό μικρομεσαίο έλληνα πολίτη ο οποίος πρώτα από όλα επιζητούσε να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του…
Είναι πολλοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι που συμπληρώνουν την πενιχρή τους σύνταξη με το ενοίκιο κάποιου παλαιού συνήθως διαμερίσματος. Για τους ανθρώπους αυτούς η είσπραξη των ενοικίων είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι αγόρασαν καινούριο σπίτι και βασίζονται για την αποπληρωμή του δανείου τους στο μίσθωμα που εισπράττουν εκμισθώνοντας το πατρικό τους.

Στα χρόνια της κρίσης που διάγουμε πολλοί είναι οι ενοικιαστές που καθυστερούν την καταβολή των μισθωμάτων για αρκετό καιρό. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να είναι δύσκολο για τον ιδιοκτήτη να ξεχωρίσει τον καλό ενοικιαστή ο οποίος έχει προσωρινή δυσκολία στην πληρωμή του ενοικίου από τον κατ’ εξακολούθηση κακοπληρωτή ο οποίος μετακινείται από διαμέρισμα σε διαμέρισμα βάζοντας φέσι στον εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Μετά από συζητήσεις με δικηγόρους που ασχολούνται με μισθώσεις το dotnews.gr συνοψίζει στις παρακάτω γραμμές τα όπλα που δίνει ο νόμος στον ιδιοκτήτη κατά του ενοικιαστή που καθυστερεί.

Πρέπει κανείς να συνειδητοποιήσει ότι κύριος στόχος είναι η αποβολή του μισθωτή από το μίσθιο και η επανάκτηση της χρήσης του ακινήτου καθώς στις περισσότερες φορές θα πρέπει να θεωρούνται ως χαμένα τα οφειλόμενα μισθώματα αφού οι κακοπληρωτές δεν έχουν περιουσία κατά της οποίας να στραφεί ο ιδιοκτήτης για να εισπράξει τα οφειλόμενα.

Προκειμένου δε να μη φορολογηθεί κανείς για μισθώματα που δεν εισέπραξε ούτε πρόκειται να εισπράξει πρέπει να προβεί σε εκχώρηση αυτών στην εφορία. Με την εκχώρηση χάνει το δικαίωμα να εισπράξει ο ιδιοκτήτης τα ενοίκια την είσπραξη των οποίων μπορεί πλέον να ζητήσει μόνο η εφορία.

1)Το αποτελεσματικότερο από πλευράς ταχύτητας μέσο είναι η έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου. Η διαδικασία είναι απλή και σχετικά γρήγορη. Αρχικά ο δικηγόρος του εκμισθωτή στέλνει εξώδικο με το οποίο καλεί τον υπερήμερο μισθωτή να καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα εντός 15 ημερών. Αν ο μισθωτής δεν καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα εντός του 15μέρου ο δικηγόρος καταθέτει αίτηση στο δικαστήριο μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα (μισθωτήριο κλπ, βεβαίωση της εφορίας δεν χρειάζεται πια) και μέσα σε λίγες (2-3) ημέρες εκδίδεται η διαταγή απόδοσης η οποία επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον μισθωτή. Μετά την πάροδο 20 ημερών από την επίδοση της διαταγής – αν ο μισθωτής δεν έχει εγκαταλείψει οικειοθελώς το μίσθιο- μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης της διαταγής και η έξωση του μισθωτή.

Στην διαταγή απόδοσης μισθίου μπορεί να «ενσωματωθεί» και διαταγή πληρωμής για τα οφειλόμενα μισθώματα ούτως ώστε αν ο οφειλέτης έχει περιουσία (αυτοκίνητο, κατάθεση σε τράπεζα να μπορεί ο εκμισθωτής να την κατασχέσει).

2)Η άσκηση αγωγής ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου (Ειρηνοδικείου ή Μονομελούς Πρωτοδικείου) είναι η κλασσική συνταγή. Με την αγωγή ο εκμισθωτής ζητά να του αποδοθεί το μίσθιο. Περαιτέρω μπορεί να ζητήσει να καταδικασθεί ο μισθωτής να του καταβάλει τα οφειλόμενα μισθώματα, κοινόχρηστα κλπ καθώς και αποζημίωση για τυχόν ζημιές. Το κακό είναι ότι ανάλογα με το φόρτο του δικαστηρίου η εκδίκαση της υπόθεσης ορίζεται για 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο από την κατάθεση ενώ η απόφαση εκδίδεται 2-4 μήνες μετά τη συζήτηση. Στο χρονικό αυτό διάστημα ο κακοπληρωτής μισθωτής παραμένει στο μίσθιο και ο ατυχής ιδιοκτήτης βλέπει τις απώλειες του να γιγαντώνονται. Η αγωγή όμως είναι η μόνη λύση σε περίπτωση που δεν έχει υπογραφεί μισθωτήριο ή το μισθωτήριο έχει προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο δικηγόρος που θα αναλάβει την υπόθεση θα κρίνει ποια είναι η καταλληλότερη για την περίπτωση διαδικασία.

Γενικά προκειμένου κανείς να είναι προστατευμένος από τους κακόπιστους μισθωτές απαιτείται : 1) να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη επιλογή μισθωτή, 2) να υπογράφεται αμέσως συμφωνητικό το οποίο να κατατίθεται στην εφορία προκειμένου ο εκμισθωτής να μπορεί σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά να ζητήσει την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και να αποφύγει την χρονοβόρα διαδικασία της αγωγής 3) να δηλώνονται κανονικά όλα τα ενοίκια στην εφορία καθώς χωρίς τη βεβαίωση της εφορίας ούτε διαταγή μπορεί να εκδοθεί ούτε δικαστήριο μπορεί να γίνει 4)να μην αφήνει να συσσωρεύονται πολλά οφειλόμενα μισθώματα γιατί τότε και πιο δύσκολο είναι για τον μισθωτή να μαζέψει το ποσό και η ζημιά μεγαλώνει.

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει δίαυλος συνεννόησης με το μισθωτή και προκειμένου να αποφύγει κανείς τα έξοδα και τις διαδικασίες είναι καλύτερο να έρθει σε συμφωνία με τον ενοικιαστή του προκειμένου να υπάρξει οικειοθελής αποχώρηση αυτού από το μίσθιο ενδεχομένως με ταυτόχρονη ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή ακόμα και διαγραφή μέρους των οφειλομένων μισθωμάτων. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι η σχετική συμφωνία να γίνει σε συμβολαιογράφο προκειμένου να αποκτήσει ισχύ δικαστικής απόφασης.

Πηγη:dotnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *