Μυστικές διαπραγματεύσεις…

ΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τους Γάλλους ιθύνοντες του Quai d’ Orsay στο Παρίσι, κατά την εκεί επίσκεψη του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4/10/2009, θα είναι πιο ευέλικτη στο θέμα της ονομασίας των…
Σκοπίων Αυτό αποκαλύπτει έγγραφο της ιστοσελίδας «Wikileaks», η οποία έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες στη διαρροή σειράς απορρήτων εγγράφων του State Department, προκαλώντας την αντίδραση των αμερικανικών αρχών.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τις συνεπαγόμενες διευθετήσεις των εθνικών χωρικών υδάτων, του εθνικού εναέριου χώρου, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Με τη διαφορά ότι σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που αποκάλυψε ο «Κόσμος του Επενδυτή» το Σάββατο (27.11.2010), οι διαπραγματεύσεις διασπούν επί της ουσίας το ενιαίο της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ συνόρων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο (Καστελλόριζο, Μεγίστη), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνέχεια του ελληνικού εθνικού χώρου, της ηπειρωτικής, θαλάσσιας και νησιωτικής Ελλάδας. Κάτι τέτοιο μεταφέρει το κέντρο βάρους των διαβουλεύσεων υπέρ της Τουρκίας, και σε βάρος της χώρας μας, κάτι που πολύ ορθά η Νέα Δημοκρατία στηλίτευσε με ανακοίνωσή της, την ίδια μέρα της δημοσίευσης.

Γνωρίζαμε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι «ανοιχτός» σε λύσεις που θα επιλύσουν διαφορές και προβλήματα με την Τουρκία. Έχει δώσει άλλωστε δείγματα γραφής ως Υπουργός Εξωτερικών, στο Κυπριακό με το Σχέδιο Ανάν, που η Νέα Δημοκρατία είχε επίσης καταγγείλει. Δεν γνωρίζαμε ωστόσο ότι και στο Σκοπιανό, αν είναι αλήθεια αυτά που διαρρέουν, βαδίζουμε προς «συναινετικές λύσεις». Στην περίπτωση του Πρωθυπουργού, ισχύει το ρητό… «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα».

statesmen.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *