Διχασμένη η Ευρώπη

Την ίδια ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις «τρέχουν»…

Έντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στην ΕΕ το θέμα της ηγεσίας της Κομισιόν. Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία αντιτίθενται στην ανάληψη της θέσης από τον….
γερμανόφιλο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η μάχη μιας ατλαντικής Ευρώπης απέναντι σε μία γερμανική φουντώνει και στον βωμό της φαίνεται να «τρίζει» ο γαλλό-γερμανικός άξονας. Καιρό τώρα σαν ιστοσελίδα, μετά την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας από τον Φρανσουά Ολάντ, έχουμε εκφράσει πολλάκις αμφιβολίες για την γαλλό-γερμανική συνεργασία στην Ευρώπη.

Η Γαλλία, που φοβάται την γερμανοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου, φαίνεται να κλίνει προς την ευρώ-ατλαντική προοπτική. Άλλωστε ο Ολάντ είχε ταξιδέψει στις Η.Π.Α. και όπως είχαμε γράψει: «Η θεαματική υποδοχή στον Λευκό Οίκο και το φαντασμαγορικό δείπνο στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δείχνουν αν μη τι άλλο την απόφαση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Γαλλίας να συνταχθεί πλήρως με την ευρώ-ατλαντική προοπτική, τουτέστιν την ενσωμάτωση της ΕΕ μαζί με -κατά πάσα πιθανότητα- χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Μεσογείου σε μία υπερατλαντική συμμαχία ως σημαντικό βήμα για την δημιουργία ενός δυτικότροπου «παγκόσμιου» trust κράτών, αντίβαρο στην Ευρασιατική Ένωση της Ρωσίας.»

Από την μεριά του ο Ομπάμα ξεκινά περιοδεία στην Ευρώπη, προκειμένου, με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας, να ενισχυθούν οι υπερατλαντικές επαφές με τους ευρωπαίους συμμάχους, όπως είναι η Γαλλία. Συνάντηση θα έχει βέβαια και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του καθεστώτος στο Κίεβο, Πετρ Ποροσένκο.

Πέραν όμως από την αντιπαράθεση εντός ΕΕ και την συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία με ευθύνη των παγκοσμιοποιητών της Δύσης, σημαντική εξέλιξη υπάρχει και στην Συρία, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Άγκυρα αποφάσισε να κλείσει την ροή του ποταμού Ευφράτη προς την εν λόγω χώρα. Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν πειστεί από τους παγκοσμιοποιητές ότι θα «χτίσουν» μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία. Τώρα όμως οι διαρκείς εξεγέρσεις, που σίγουρα στηρίζονται και υποστηρίζονται από τους αντιπάλους της τωρινής κυβέρνησης, δείχνουν ότι η δικτατορία ετών με δημοκρατικό προσωπείο στην Τουρκία τελειώνει και ο διαμελισμός πλησιάζει (θυμηθείτε εδώ και εδώ). Ωστόσο η γείτονα συνεχίζει, εκτός της Ελλάδας, να ενοχλεί και την Συρία, χρησιμοποιώντας το νερό, για το οποίο πολλά έχουν γραφτεί, ότι θα αποτελεί μίας από τις κύριες αιτίες γενικευμένης σύρραξης.

Εμπρός στις σοβαρές εξελίξεις, ειδικά στον άξονα από την Μαύρη Θάλασσα έως την Μέση Ανατολή, γεωγραφική περιοχή για την οποία σας έχουμε ενημερώσει ότι θα επικεντρώσει τα παγκόσμια βλέμματα, στην ΕΕ φαίνεται να ξεσπά σφοδρή αντιπαράθεση εξαιτίας της γερμανικής αλαζονείας από την μία αλλά και της αμερικανικής παγκοσμιοποιητικής ανάμειξης από την άλλη, που θέλει να μετατρέψει την Ευρώπη σε επαρχία ενός παγκόσμιου κράτους, όπου επιδιώκεται να επικρατεί μια απόλυτα ελεγχόμενη ειρήνη. Στον αντίποδα η Ρωσία παγιώνει την Ευρασιατική της Ένωση και εμβαθύνει με την Κίνα την γεωστρατηγική συμμαχία τους.

Η κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται…

ΠΥΓΜΗ.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *