Ιεραρχία και κλήρος στο στόχαστρο του Σηφουνάκη

Επίθεση εναντίον της Ιεραρχίας και του κλήρου εξαπέλυσε χθες ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Σηφουνάκης χαρακτηρίζοντας μητροπολίτες και απλούς ιερείς «ακροδεξιά» στοιχεία, ενώ κατηγόρησε το σύνολο της Ιεραρχίας για «μικροκομματισμό και πολιτικαντισμό».

Ο κ. Σηφουνάκης, γνωστός από το παρελθόν για τις επικριτικές του δηλώσεις κατά της Εκκλησίας (είχε συγκρουστεί ανοιχτά και με τον μακαριστό Χριστόδουλο) με …..
ανακοίνωσή του «στοχοποιεί» ιεράρχες, όπως τον Μεσογαίας Νικόλαο, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε τους πιστούς να ξεσηκωθούν και να μην πληρώσουν το χαράτσι του ειδικού έκτακτου τέλους.

Μέσα από μια μονοσέλιδη ανακοίνωση θέτει εμμέσως και θέμα διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου από την Πολιτεία, καθώς -όπως σημειώνει- «ο εκσυγχρονισμός του κράτους σαφώς συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αλλά δεν μπορεί ν’ αφήσει εκτός προνόμια αρχιερατικά και ο λογαριασμός να στέλνεται στο κράτος για χριστιανικούς παχυλούς μισθούς, λιμουζίνες και οδηγούς, γραμματείς και ιπποκόμους εφ’ όρου ζωής στην υπηρεσία τους».

Στο σημείο αυτό φέρνει ως παράδειγμα έναν «διπλοθεσίτη» ιερέα από τη Λήμνο, που –όπως λέει– «ενώπιον πολιτών, βουλευτών, τοπικών αρχών και πιστών καλούσε με πύρινο λόγο το λαό να εξεγερθεί».

Ο κ. Σηφουνάκης κατηγορεί μερίδα μητροπολιτών κάνοντας λόγο για «γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους της Ιεραρχίας», η οποία, «αντί να προστρέξει και να συνεισφέρει, πατριδο-δημοκοπεί για να αποφύγει τις πρέπουσες αποφάσεις και να συνδράμει το Εθνος…». Ωστόσο, εξαιρεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο χαρακτηρίζει «άνθρωπο με ιστορία, αποδεδειγμένη αξία και σεμνότητα, που βίωσε την απαξία από την προγενέστερη λαίλαπα, που δυνάστευσε την Εκκλησία. Είμαι βέβαιος ότι θα αντισταθεί στο κλίμα του διχασμού που οργανώνουν ξανά, όπως πριν από λίγα χρόνια, οι ρεβανσιστές».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και για το περιερχόμενο του φυλλαδίου «Προ το Λαό», με το οποίο η Ιεραρχία λέει «όχι στους φόρους και στις περικοπές», τονίζοντας ότι είναι «δείγμα απτό μικροκομματισμού και πολιτικαντισμού».

Για το μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο σχολιάζει: «Γιατί όμως να υστερήσει σε πολιτικαντισμό και ποπουλισμό ένας παπάς που διπλομισθοδοτείται, όταν διάφοροι αρχιερείς και μάλιστα οι φερέλπιδες, καταλλήλως προπαγανδιζόμενοι, όπως ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, που στο όνομα της ακροδεξιάς ιδεολογίας του αείμνηστου προκαθήμενου επιδιώκει να καρπωθεί κι αυτός ο έρημος, ως δελφίνος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μέρος της κληρονομιάς του;».

Δυσαρέσκεια

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονταν χθες ιεράρχες από τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη, κάνοντας λόγο για μια «αναίτια επίθεση σε βάρος της Εκκλησίας».

Κύκλοι της Συνόδου σχολίαζαν ότι «διχαστές και ρεβανσιστές δεν είναι εκείνοι που έχουν μια διαφορετική άποψη η οποία πάρθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά εκείνοι όπου εν ονόματι της Δημοκρατίας προσδίδουν ρετσέτες που δεν απηχούν την πραγματικότητα, αλλά εκφράζουν στην πράξη τις ακροδεξιές θέσεις όσων τις υιοθετούν με τόση προχειρότητα…».

Επίσης, κύκλοι της Εκκλησίας σχολίαζαν ότι το πρόσφατο κείμενο «προς το λαό» «απηχεί τις θέσεις και τις απόψεις της Ιεραρχίας οι οποίες συζητήθηκαν και εκφράστηκαν στις συνεδριάσεις της». Σήμερα, δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα στην Ιερά Σύνοδο και να απαντήσει επίσημα στον υφυπουργό Υποδομών.

Ελεύθερος Τύπος

http://www.antinews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *