Στο πένθος βυθίστηκε η Θεσσαλονίκη έφυγε ο Νίκος Παπάζογλου……….

Έχασε την μάχη για την ζωή ο Νίκος Παπάζογλου, ο οποίος έφυγε το πρωί της Κυριακής από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 16:00, από τον ιερό ναό Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα.
Ο γνωστός τραγουδοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, ενώ μία εβδομάδα πριν είχε βγει από το νοσοκομείο, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια «πάλευε» με τον καρκίνο.
Λίγα λόγια για την ζωή και την καριέρα του
Από τα γνήσια παιδιά της Μακεδονίας ο Νίκος Παπάζογλου, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονίκης. Από εκεί ξεκινά τη συστηματική του απασχόληση με τη μουσική στα….
τέλη της δεκαετίας του ’60.
Σε ένα μικρό στούντιο γράφει τα πρώτα του τραγούδια και κάποια από αυτά τραγουδιούνται από τον Πασχάλη, τον οποίο αντικατέστησε στους OLYMPIANS για να κάνει τη στρατιωτική του θητεία!
Οι αρχές της δεκαετίας του ’70 τον βρίσκουν στο Aachen της Γερμανίας με το Σαλονικιώτικο συγκρότημα ZEALOT (ΖΗΛΩΤΗΣ). Κάνει προσπάθειες να προωθήσει τη δουλειά του στον ευρωπαϊκό χώρο και ηχογραφεί κάποια κομμάτια στο Μιλάνο.

Επιστρέφει στα πάτρια εδάφη το 1976. Το 1977 συμμετέχει στην παράσταση “Αχαρνής ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια”, γεγονός που τον φέρνει σε επαφή με τους Διονύση Σαββόπουλο και Μανώλη Ρασούλη. Με αφορμή αυτή την παράσταση κυκλοφορεί ο ομώτιτλος δίσκος στον οποίο επίσης συμμετείχε.

Δυο χρόνια μετά, οι τρεις τους και ο Νίκος Ξυδάκης δημιουργούν αυτό που έμελλε να αφήσει σφραγίδα στη νεοελληνική μουσική σκηνή, το δίσκο “Η εκδίκηση της Γυφτιάς” με την χαμογελαστή εικόνα του Νίκου σε πρώτο πλάνο.

“Τρελλή κι αδέσποτη”, “Κανείς εδώ δεν τραγουδά” και άλλα έντεκα κομμάτια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν όσο λίγα.
Εχει ήδη με προσωπική εργασία και μεράκι “οικοδομήσει” το στούντιο του στην Κάτω Τούμπα, το γνωστό ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ το οποίο γίνεται γι’ αυτόν εργαλείο δημιουργίας μερικών από τα καλύτερα τραγούδια της τελευταίας εικοσαετίας στην Ελλάδα.

Έπεται λοιπόν συνέχεια, το 1979 με το “ΔΗΘΕΝ” των Ξυδάκη – Ρασούλη, στο οποίο τραγουδά μαζί με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τη Σοφία Διαμαντή.

Το 1983 πραγματοποιεί μερικές εμφανίσεις στο ΖΟΟΜ στην Αθήνα με την “Ταχεία Θεσσαλονίκης” που δεν είχαν την αναμενόμενη από το κοινό ανταπόκριση.

Την ίδια χρονιά συγκεντρώνει ότι είχε βγάλει από το πλούσιο υλικό της ψυχή του σε μελωδία με στίχο στο γνωστό σε όλους μας δίσκο “ΧΑΡΑΤΣΙ”. Με αυτή τη δουλειά δεν κάνει απλά μια ακόμα έκπληξη αλλά σφραγίζει την ελληνική μουσική των νεότερων χρόνων. Δίσκος σταθμός, “επηρεάζει” αρκετούς νεότερους τραγουδοποιούς και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους που κυκλοφορεί ο Παπάζογλου αργότερα, δημιουργείται η “σχολή της Σαλλονίκης”, το “ρεύμα Παπάζογλου”… Ο χαρακτηρισμός αφορά καλλιτέχνες που ακολουθούν τα χνάρια του και διδάσκονται από το ύφος του.

Στο “ΧΑΡΑΤΣΙ” ο Νίκος παντρεύει τη ροκιά με το “αχ”, το μπαγλαμαδάκι με την ηλεκτρική κιθάρα και το τσέλο με το μπουζούκι σε ένα εκπληκτικό άκουσμα, αποδεικνύοντας πως ότι είναι γνήσιο δεν έχει όρια και κανονισμούς.

Στο εσωτερικό αυτής της δουλειάς ο ίδιος σημειώνει:
“Η μουσική μας παιδεία, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, είναι ένας κυκεώνας και φαίνεται αυτό στη μουσική που συνθέτουμε, φαίνεται και στις επιλογές μας όταν η ανάγκη και η ευκολία μας θέτουν μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα, οπόταν και αναγκαζόμαστε να πάρουμε θέση. Πάντως όποια απόφαση και να πάρουμε, προδίδουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, γιατί τα ετερόκλητα μας συνιστούν. Η αγάπη είναι ισχυρότερο πράγμα από τη διαφορά, το ζήτημα είναι να συγκεράσουμε τις μουσικές μας αντιθέσεις, που είναι και οι δικές μας αντιθέσεις, σ’ ένα μεικτό και νόμιμο μουσικό είδος”.

Το μήνυμα του Νίκου βρήκε χιλιάδες αποδέκτες, αν κρίνει κανείς το γεγονός ότι εκτός από την αρχική κυκλοφορία του, επανακυκλοφορεί στην αγορά (cd) το 1988 και το 1996!

Είκοσι χρόνια μετά και το κλασσικό τραγούδι “ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ” στάζει μέλι, αγαπιέται, σκούπιζει δακρυσμένα μάγουλα και σιγοτραγουδιέται ακόμα με το ίδιο πάθος.
Όπως επίσης ο “Υδροχόος”, “Λεμόνι στην πορτοκαλιά” του Μανώλη Ρασούλη και της Βάσως Αλαγιάννη, το “Χαράτσι” του Σιμώτα (στίχος) και τα “Καρυάτιδα”, “Στάλα-στάλα”, “Με το τραγούδι”, “Ευχή”, “Χθες βράδυ”, “Πέρασα έτσι”, “Χτυπάει τηλέφωνο”.

Εκτός όμως από τις προσωπικές του δουλειές, τον συναντάμε στη “Ρεζέρβα” (1984) και στο “Ζήτω το ελληνικό τραγούδι” (1986) του Σαββόπουλου. Επίσης στο “Πότε Βούδας πότε Κούδας” δίσκος του Μ. Ρασούλη (1986) όπου τραγουδά το ομότιτλο κομμάτι. Αλλά και στο “Σείριο υπάρχουνε παιδιά” του Χατζιδάκη το 1988.
Στο δίσκο “Ολοι δικοί μας είμαστε” με τους Μ. Ρασούλη, Χ. Νικολόπουλο και Π. Τερζή και στο “Σκόρπια 1” του Μ. Ρασούλη με τη Γλυκερία.
Παράλληλα κυκλοφορούν και οι δικοί του δίσκοι “ΜΕΣΩ ΝΕΦΩΝ” το 1986 και “ΣΥΝΕΡΓΑ” το 1991. Την ίδια χρονιά 30 Σεπτέμβρη 1991 ηχογραφεί και κυκλοφορεί την “ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ” από το θέατρο του Λυκαβηττού.

Διαχρονικές σιωπηλές επιτυχίες, τα τραγούδια των δίσκων του, “Ένα κι ένα”, “Ο μοναχός ο άνθρωπος”, “Στη ρωγμή του χρόνου”, “Φύσηξε ο Βαρδάρης”, “Καλημέρα”, “Είναι αργά”, “Απόψε σιωπηλοί”, “Δεν είμαι ποιητής”, “Νυκτερινό Α’ και Β'”, “Όμως εγώ”, “Μάτια μου” και τόσες άλλες.

Το 1995 κυκλοφορεί η τελευταία του (μέχρι σήμερα) δουλειά “ΟΤΑΝ ΚΥΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΠΑΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΥΡΟΥΔΑ” (πουρούδα: στα κυπριακά το κλάξον του ποδηλάτου).

Όλες οι δουλειές του έχουν ηχογραφηθεί στο ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ με την ετικέτα “Στρόγγυλοι δίσκοι”.

Άξιες αναφοράς είναι και οι συνεργασίες του (στις περισσότερες είχε την επιμέλεια) με το Μανώλη Λιδάκη, τη Γλυκερία, τη Χορωδία Αιγαίου, τη Σαραγούδα Γιασεμή, τους Παλαιολόγους, το Λουδοβίκο των Ανωγείων, τη Νένα Βενετσάνου, τη Λιζέτα Καλημέρη, την Κατερίνα Σιαπάντα, τη Όλγα Δεραινίτη κ.α.

Η φωνή του ήταν προικισμένη με ιδιαίτερη χαρακτηριστική χροιά. Βαθύς λυγμός το άκουσμά της, τραγουδοποιός που νιώθει ό,τι με μελωδία ξεστομίζει. Η πορεία και το ύφος του πιστοποιούν όχι απλά τη γνησιότητά του, αλλα μας μαθαίνουν πως τα τραγούδια που είναι αληθινά, αγγίζουν την ψυχή μας χωρίς επεξεργασία και υστερίες.

OXI ALLO KAPBOYNO

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

70 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ο ανθρωπος αυτος, ηταν ο ορισμος του Αληθινου Εντεχνου Τραγουδιου. Σ' ευχαριστω αδελφε που απο τα 13 μου χρονια οταν σε πρωτοακουσα,εμαθα χαρη σ' εσενα τι σημαινει ποιοτικη μουσικη. Ευχομαι τωρα να βρισκεσαι στον "κηπο Του Θεου".
    Γιάννης Ευ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Νικόλα, όταν ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση με
    δικό σου τραγούδι 'ανέβαινα'.
    Τώρα που 'χαιρέτησες' πάλι το ίδιο κάνω.
    Ειδικά τώρα μέσα σ'αυτή τη λάσπη.
    Καλό ταξίδι, αν και σε θεορώ παρόντα.

    Reply
  3. L.Ps

    Να το διορθωσω το προηγουμενο σχολιο μου.Ραγιζει αποψε η καρδια με το μπαγλαμαδακι…Συγνωμη για το λαθο

    Reply
  4. Ανώνυμος

    μόνο με τα τραγούδια σου εννοιωθα τόση συγκίνηση ,είσουν ο τραγουδιστής που αγαπούσα έχω για παρηγοριά τους δίσκους σου ,τα δήθεν ,η εκδίκηση της γυφτιάς τί άλλο!!!!!! γειάσου Νίκο,γειάσου.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Και ποιοί είναι ποιητές ρε Νικόλα, αν δεν είσαι εσύ ;

    Τα λαμόγια και οι φελοί που μας άφησες για παρέα ;

    Μαζί σου μεγαλώσαμε που να πάρει……

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Αχ Ελλάδα θα στο πώ, πριν λαλήσεις πετεινό
    δεκατρείς φορές μ'αρνιέσαι
    μ'εκβιάζεις με πουλάς, σαν το νόθο με πετάς
    μα κι απάνω μου κρεμιέσαι.

    ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΤΙΜΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ!!! ΠΑΡΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Ο Νικολάκης γράφει
    Διστυχώς φεύγουν πρόωρα από τή ζωή άνθρωποι πού έχουν προσφέρει σ΄αυτόν τόν τόπο όπως ό Νίκος Παπάζογλου μέ τήν μουσική του όχι μόνο ώς διμιουργός άλλά καί ώς εκτελεστής συνέβαλλε στόν Ελληνικό μουσικό μας πολιτισμό καί μάς έκανε νά αισθανόμαστε περήφανοι πού είμαστε Έλληνες. Ενώ αυτοί πού καταρήμαξαν καί έφεραν αυτόν τόν τόπο σ΄αυτό τό χάλι ζούνε καί βασιλεύουνε γιά νά απολαύσουν αυτά πού φάγανε .Φάγανε τόσα πού θά έχουν ακόμη νά τρώνε καί τά εκατοντασέγγονά τους

    Reply
  8. Ανώνυμος

    αυγουστος..και ειναι ακομη απριλης…¨¨κανεις εδω δεν τραγουδᨨ ¨¨αποψε σιωπηλο騨 αποχαιρεταμε σαστισμενοι και φτωχοτεροι

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ελαφρυ να ειναι το χωμα που θα σε σκεπασει.σαν και σενα κανεις δεν θα βγει.

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ΑΠΟΨΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΕΙΛΗ…..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΡΕΣ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΜΕΓΑΛΕ ΝΙΚΟΛΑ……

    Reply
  11. Ανώνυμος

    ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΕΙ ΑΚΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ…..ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

    Reply
  12. Ανώνυμος

    Ενας Έλληνας ,έντεχνος ,διαχρονικός καλλιτέχνης,
    με μεγάλη ψυχή και μια φωνή
    που αγγίζει καρδιές!!!

    Εγω δεν είμαι ποιητής…

    θα σε θυμόμαστε πάντα καλό ταξίδι.

    Reply
  13. ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

    Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΓΥΡΙΣΜΟ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΙΣ,ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΑΔΕΙΑΝΗ…ΝΙΚΟΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙΣ….

    Reply
  14. Ανώνυμος

    σκατα,δεν εχω ορεξη να γραψω τιποτα.εφυγε ο νικολας καιεμεινε ο αντιχρηστος νεφελιμ κατασκοπος αμερικανοεβραιος ιεχωβας,ο παπανδρεου.

    Reply
  15. Ανώνυμος

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ. ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ…ΓΕΙΑ ΣΟΥ !

    Reply
  16. Ανώνυμος

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ …..
    (ΤΟΝ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΦΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΧΑΡΟΣ)

    θΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΟ. ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ…

    Reply
  17. Ανώνυμος

    ΔΕ ΚΛΑΙΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑΝΕ ΡΕ ΠΑΛΗΚΑΡΑ…

    ΓΙΑ ΜΕΝΑΝΕ ΚΛΑΙΩ ΠΟΥ ΟΡΦΑΝΕΨΑ

    ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΕ ΧΑΡΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ!!!

    Reply
  18. Μαζεστίξ

    Νικόλα να σαι σίγουρος ότι με το τραγούδι, με το κρασί, σαν πέφτει το βραδάκι, στο νου μας θα έρχεσαι κι εσύ, και θα μας πιάνει το μεράκι"

    Καλά γλέντια με το Ρασούλη, το Λοίζο, τον Άσιμο, τον Παύλο και τον Ξυλούρη

    Reply
  19. Ανώνυμος

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ… ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΡΙΛΗΣ
    ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΜΟΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΝΑΝΟΥΡΙΖΕΙ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ
    ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ ….
    Α ΡΕ ΝΙΚΟ ΔΕΝ ΚΛΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΙΟΥΔΑΣ ΚΛΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ
    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΣ

    Reply
  20. Ανώνυμος

    θα μεινεις για παντα στις καρδιες μας ΑΞΕΧΑΣΤΕ ΝΙΚΟΛΑΚΗ!!!!γλεντουσαμε παντα με τα τραγουδια σου!!ευχομαι να γλεντας και κει που εισαι!!!

    Reply
  21. Ανώνυμος

    Μα γιατί το τραγούδι να ΄ναι λυπητερό…Νίκο?Στο εξής η φωνή σου χωρίς τη φυσική σου παρουσία θα μας συντροφεύει!

    Reply
  22. Ανώνυμος

    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΙΚΟ. ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΡΕΛΟΙ ΚΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

    Reply
  23. Ανώνυμος

    Το επίπεδο του καλλιτέχνη εκφράζεται από τα σχόλια του καθενός που όλα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
    Η πορεία και το ύφος του να γίνουν οδηγός της πορείας μας.
    ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΝΙΚΟ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ…

    Reply
  24. Ανώνυμος

    Μπαίνουμε στόν Υδροχόο
    και θ' ανάψουνε φωτιές
    οι καιροί νερό θα φέρουν
    έτσι λεν αυτοί που ξέρουν
    κι όμως θα καούν καρδιές

    Όλα τριγύρω αλλάζουνε
    κι όλα τα ίδια μένουν
    και μένα τα χεράκια της
    με λύνουν και με δένουν

    Μπαίνουμε στον Υδροχόο
    και θα φύγουν οι Ιχθείς
    Έτσι ήτανε γραμμένα
    Μέσα στ' άστρα τα σβησμένα
    Που 'χα δει στα μάτια της

    Reply
  25. Ανώνυμος

    Τι 'χαράτσι' είναι αυτό ρε Νίκο που μας επέβαλες?Τώρα,αυτό το καιρό που όλα τα φώτα χαμηλώνουν?Καλό σου ταξίδι.

    Reply
  26. Ανώνυμος

    Ε να μη λυπούμαστε,φεύγουν οι καλοί,μας αποχαιρετούν εκείνοι που θα πρεπε να μένουν,φεύγουν αθόρυβα και σεμνά,και τί μένει..?

    Reply
  27. Ανώνυμος

    ΗΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΝΙΚΟ…

    Reply
  28. Ανώνυμος

    Φεύγουν μεγάλες μορφές τώρα τελευταία,η μία πάνω στην άλλη,λες και αηδιάζουν με το σκηνικό γύρω τους!

    Reply
  29. Ανώνυμος

    Καλο ταξιδι Νικολα σ ευχαριστουμε για τα τραγουδια σου για μενα ησουν ο πιο κορυφαιος τραγουδοποιος

    Reply
  30. Ανώνυμος

    εφυγε ο μανωλης τωρα παει καο ο νικος,αυτη ι πολη εμεινε ορφανη καλο ταξειδι

    Reply
  31. Ανώνυμος

    Καλό ταξίδι μεγάλε…ΤΡΕΛΛΗ ΚΙ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΠΑΡ΄ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΕΤΣΙ ΣΕ ΘΕΛΩ ΕΤΣΙ ΕΙΣΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ…..θΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΟΥ!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *