ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο Α ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ

Ο Βασιλειος ο Α συνεχησε την τακτικη των προκατοχων του στα πλαισια της προστασια των φτωχων απο την  διαφθορα.Δεν σταματησε ομως εκει καθως εβγαλε και μια σειρα απο νομους στα πλαισια αναθεωρησεις-συμπληρωσεις
του Νομοθετικου εργου του ιουστινιανου του α ,ενα νομοθετικο εργο που ολοκληρωθηκε τελικα επι Λεοντα του εκτου του σοφου υιου του ……….
Βασιλειου του Α.

Η γραφειοκρατια και η διαφθορα των δημοσιων υπαληλων ειναι ενα προβλημα το οποιο γεννηθηκε στην Ελληνικη (Ρωμαικη) Αυτοκρατορια ,ενα προβλημα το οποιο συνεχιζεται μεχρι την εποχη μας σε παρα πολυ αυξημενο βαθμο.

Ο ιδιος ο Βασιλειος ηταν παρα πολυ φτωχος πριν γινει αυτοκρατορας για αυτο τον λογο ηξερε παρα πολυ καλα οτι ειναι απαραιτητη η ισονομια-προστασια των φτωχων απο τους αδικους κατα κανονα πλουσιους.

Προχωροντας ακομη περισοτερο εκανε νομο οπου ολοι οι φτωχοι πολιτες που ειχαν δικαστηριο στην Κωνσταντινουπολη και το οποιο θα κρατουσε πανω απο μια ημερα ,εξασφαλιζε στους φτωχους δωρεαν φαγητο για οσο θα κρατουσε η δικη για να μην δικαζοντε οι φτωχοι ερημην,οι οποιοι εμεναν μακρια απο την πρωτευουσα.

Το πιο σημαντικο ειναι οτι ο Βασιλειος ο Α επελεξε τους καλυτερους δικαστες απο πλευρας ηθους οσο και απο πλευρας γνωσεων .Επισης αυξησε τους μισθους των δικαστων για να μην δωροδοκουντε καθως δεν θα ειχαν αναγκη επιπλεον χρηματων.Ακομη πολλαπλασιασε τα δικαστηρια για να υπαρχουν περισσοτερα στην επαρχια.

Στον τομεα της δημοσιας διοικησης καταργησε την μεχρι τοτε νομιμη δωροδοκια των υποψηφιων δημοσιων υπαληλων για να αποκτησουν μια θεση στο αυτοκρατορικο δημοσιο.Οι υπαληλοι ομως αυτοι μολις τους προσλαμβαναν φροντιζαν να παρουν πισω τα χρηματα που εδωσαν με νομιμο τροπο για να παρουν την θεση παιρνωντας παρανομα χρηματα κανοντας χαρες-ρουσφετια κλπ..Για αυτο καταργησε την νομιμον δωροδοκια

Ο ιδιος ο βασιλειος επεβλεπε την αυστηρη εφαρμογη των νομων για να μην καταστραφουν οι φτωχοι συνεπεια του οποιου θα ηταν η καταστροφη της Αυτοκρατοριας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *