Καλαμπόκι: Διατροφική αξία

Το καλαμπόκι είναι ένα αρκετά δημοφιλές δημητριακό – ορισμένοι το
θεωρούν λανθασμένα λαχανικό – γνωστό για το κίτρινο χρώμα του και την
ευχάριστη γεύση του.

Στους περισσότερους, το καλαμπόκι συνδέεται με ωραίες καλοκαιρινές
αναμνήσεις, την εποχή δηλαδή που γίνεται και η συγκομιδή του.  
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε άμυλο, και για αυτό πρέπει να το τρώμε με
μέτρο όταν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά. Αν κάνουμε δίαιτα και το
αντιμετωπίσουμε σαν “λαχανικό”, δηλαδή τρώμε μεγάλες ποσότητες, τότε τα
αποτελέσματα θα είναι αρνητικά!
Το καλαμπόκι περιέχει μια αφθονία θρεπτικών ουσιών και για αυτό έχει
σημαντική θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Απλά η κατανάλωση του θέλει
μέτρο και όχι υπερβολές! Ας δούμε τώρα την διατροφική αξία που έχει το
καλαμπόκι.
Θερμίδες στο καλαμπόκι
Ένα μισό φλιτζάνι καλαμπόκι περιέχει περίπου 80 θερμίδες ενώ ένα μέτριο
καλαμπόκι μήκους 14 εκατοστών περιέχει 65  θερμίδες. Τα καλαμπόκι σε
κονσέρβα περιέχει συνήθως τις ίδιες θερμίδες, με περισσότερο όμως
αλάτι. 
Καλαμπόκι – Θρεπτικά Συστατικά
Το καλαμπόκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας, μιας και
προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C,
πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η θρεπτική κατανομή του καλαμποκιού έχει ως
εξής: 
  • Υδατάνθρακες – 82% 
  • Λίπη – 10% 
  • Πρωτεΐνη – 8%
Πιο αναλυτικά,  μισό φλιτζάνι καλαμπόκι περιέχει περίπου τις ακόλουθες θρεπτικές ουσίες: 
  • Λίπος – 1,2 g 
  • Νάτριο – 76 mg 
  • Κάλιο – 347 mg 
  • Υδατάνθρακες – 41.2g 
  • Πρωτεΐνη – 5.29g 
  • Fiber – 2,4 g 
  • Βιταμίνη Α – 11% 
  • Βιταμίνη C – 33% 
  • Ασβέστιο – 11% 
  • Σίδηρος – 10% 
  • Θειαμίνη (Β1) – 0.045mg 
  • Ριβοφλαβίνη (Β2) – 0.182mg 
  • Νιασίνη (B3) – 2.157mg 
  • Βιταμίνη B6 – 10.2% 
  • Η βιταμίνη Β12 – 0% 
  • Μαγνήσιο – 57 mg 
  • Παντοθενικό οξύ – 0.999mg 
  • Ψευδάργυρος – 5.6% 
  • Μαγγάνιο – 0.091mg

Και μερικά οφέλη…
Ας δούμε και μερικά οφέλη που προσφέρει το καλαμπόκι στον οργανισμό μας!

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλαμπόκι περιέχει περισσότερα
αντιοξειδωτικά από το σιτάρι, το ρύζι και ή βρώμη. Τα αντιοξειδωτικά που
περιέχονται στο καλαμπόκι περιλαμβάνουν καροτενοειδή, βιταμίνη C και
βιταμίνη Ε. Ως γνωστόν, τα αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από πάρα
πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ, κλπ.
Κάνει καλό στα μάτια
Το καλαμπόκι περιέχει 2 καροτενοειδή που κάνουν καλό στα μάτια: λουτεΐνη
και ζεαξανθίνη. Ως αντιοξειδωτικά, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη
προστατεύουν τα υγιή κύτταρα στα μάτια σας ενάντια σε στα βλαβερά, μπλε
μήκη κύματα φωτός.

Η  American Optometric Association  λέει πως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
μπορεί να μειώσει το κίνδυνο χρόνιων ασθενειών των ματιών, όπως η
εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Ανακουφίζει την δυσκοιλιότητα 
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. 1 φλιτζάνι μερίδα κίτρινο
καλαμπόκι έχει 3,9 γραμμάρια φυτικές ίνες. Δοκίμασε να τρως καλαμπόκι
πιο συχνά αν η δυσκοιλιότητα σε βασανίζει συχνά!

Πηγή: Adinatisma.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *