Κίνδυνος κατάρρευσης στον τρίτο θάλαμο του τάφου – Αγωνία για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Μπορεί η αγωνία των πολιτών για το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης να χτυπάει κόκκινο, όμως κόκκινο χτυπάει και για τους αρχαιολόγους οι οποίοι βρίσκονται στην πιο δύσκολη κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει από την έναρξη της ανασκαφής, καθώς ο τρίτος θάλαμος κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο τίτλος θάλαμος του τάφου είναι ο πιο καταπονημένος καθώς παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ισορροπίας και όλος ο χώρος κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της καταπόνησης που έχει δεχθεί. Η απομάκρυνση των χωμάτων καθίσταται αδύνατη και είναι απαραίτητες οι αναστηλώσεις προτού συνεχίσει η ανασκαφή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η διεπιστημονική ομάδα της ανασκαφής μπήκε στο εσωτερικό του θαλάμου πριν στις 12-9-2014, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριώσει αρχαιολογικά την εικόνα του θαλάμου και να διαπιστώσει την δομική του κατάσταση, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης. Ωστόσο εκεί συνάντησε την προαναφερθείσα κατάσταση.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες υποστύλωσης καθώς η οροφή του θαλάμου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα με τους αρμούς της οροφής μεταξύ των πωρόλιθων να έχουν δημιουργήσει μεγάλα κενά.

Μία σημαντική πτυχή της ανακοίνωσης είναι η εξής: Η διεπιστημονική ομάδα της Αικατερίνης Περιστέρη κερδίζει χρόνο ώστε να εργαστεί απερίσπαστη και όπως απαιτεί μια τόσο ευαίσθητη αρχαιολογική επιχείρηση.

Όπως είχε φανεί ξεκάθαρα τις προηγούμενες ημέρες, ιδιαίτερα λόγω της δημόσιας σύγκρουσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με την κυρία Περιστέρη, η ευρύτατη δημοσιότητα των εργασιών στην Αμφίπολη και η διαρκής αδημονία του κοινού για αποκαλύψεις μέσα από τον περίφημο τάφο της Αμφίπολης προκάλεσαν δυσάρεστες, επικοινωνιακού τύπου κυρίως, παρενέργειες.

Όμως, εφόσον διευκρινίζεται ότι τις επόμενες «αρκετές μέρες» -όπως τονίζει το δελτίο τύπου της Κυριακής- θα γίνονται εργασίες υποστήλωσης, ο τύπος και το κοινό θα πρέπει να ζήσουν με τη «πενία» των πληροφοριών και την παράταση της αγωνίας.

Την ίδια ώρα και ενώ οι ανασκαφές καθυστερούν και η αγωνία για τον ένοικο του τάφου μεγαλώνει, ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Βήματος αναφέρει για την έρευνα που κάνει η ΕΛ.ΑΣ, προσπαθώντας να βρει αρχαιοκάπηλους που δρούσαν κοντά στον Τύμβο Καστά. Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι ένας διευθυντής τράπεζας στη Θεσσαλονίκη που απεβίωσε προ δύο ετών ήταν ένας από τους κύριους οργανωτές της παράνομης αγοραπωλησίας αρχαίων αντικειμένων.

Σύμφωνα με τα νεότερα, πλήρη στοιχεία κεντρικό ρόλο στη λαθραία διακίνηση αρχαιοτήτων είχαν περίπου τέσσερις-πέντε ιδιώτες που διατηρούσαν διασυνδέσεις και παράνομες συναλλαγές με περίπου 25-30 λαθρανασκαφείς της Αμφίπολης και των γύρω περιοχών, προκειμένου να προωθούν τις αρχαιότητες της περιοχής σε συλλέκτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *