Δεν θα προσφύγει η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ

Παρά το ισχυρό πλήγμα από την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Ζύγι, η Κύπρος δεν θα χρειαστεί απαραίτητα βοήθεια από την ΕΕ για να ανορθώσει την οικονομία της, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για το 2011.
Το κόστος δανεισμού για τη χώρα κινούνταν ανοδικά ακόμα και πριν από την…..
ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η έκρηξη στο Ζύγι, εξαιτίας της έκθεσης του τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό χρέος, είπε ο κ.Στεφάνου.

«Έως τώρα, η Κύπρος έχει καταφέρει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα τέλη του έτους. Άρα μην το παίρνετε ως δεδομένο ότι η Κύπρος θα προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης», πρόσθεσε προς τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, η έκρηξη στο Ζύγι θα οδηγήσει φέτος σε μηδενική οικονομική ανάπτυξη.

Μόλις την Τετάρτη ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε επίπεδο Baa1, μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από ‘σκουπίδια’ (junk) με αρνητικές προοπτικές.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επέδωσαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό μετά την, μεταξύ άλλων, και πολιτική κρίση από την καταστροφική έκρηξη.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ.Χριστόφιας υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα παραιτηθεί. «Ο λαός με εξέλεξε και είμαι υπόλογος στο λαό. Όχι στα μέσα ενημέρωσης», είπε σε δημοσιογράφους.

http://kostasxan.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *