Χωρίς τέλος ο θλιβερός απόηχος του ναυαγίου στην Ιταλία

Σε τουλάχιστον 195 αυξήθηκαν τα θύματα του ναυαγίου του πλεούμενου το οποίο μετέφερε Σομαλούς και Ερυθραίους επίδοξους μετανάστες σε μικρή απόσταση από το νησάκι Λαμπεντούζα της Ιταλίας την Πέμπτη, αφού οι δύτες ανέσυραν χθες 84 σορούς…

 Κατά τις πληροφορίες των ιταλικών Αρχών, οι οποίες βασίζονται στις μαρτυρίες των επιζώντων, υπάρχουν τουλάχιστον 188 αγνοούμενοι ακόμη. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά και οι επιχειρήσεις για την ανάσυρση των θυμάτων θα συνεχιστούν. 
Στην περιοχή έχει φθάσει ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο ρομπότ με κάμερες για να συμβάλει στον εντοπισμό των πτωμάτων. Εξετάζεται από τις Αρχές το ενδεχόμενο να ανελκυθεί από το βυθό το ναυαγισμένο πλεούμενο, όμως εκφράζονται επιφυλάξεις καθώς το ξύλινο αυτό σκάφος είχε πιάσει φωτιά και μπορεί να μην καταστεί δυνατό να ανελκυθεί ολόκληρο. 
Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε έναν κληρικό για να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις για την εύρεση των θυμάτων και να προσφέρει πνευματική βοήθεια στους επιζώντες. Από την πλευρά της η υπουργός αρμόδια για την ένταξη των Μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε δήλωσε ότι ο νόμος περί λαθρομετανάστευσης πρέπει να τροποποιηθεί. “Δεν έπρεπε να περιμένουμε μια τραγωδία”, επισήμανε η Κιένγκε, η πρώτη μαύρη υπουργός στην Ιταλία, η οποία κατάγεται από τη ΛΔ Κονγκό, “για να αλλάξουμε τα πράγματα”. 
Η Κιένγκε έκανε τη δήλωση αυτή μία ημέρα αφού έγινε γνωστό πως οι εισαγγελικές αρχές θα ασκήσουν αυτεπαγγέλτως διώξεις στους επιζήσαντες του ναυαγίου για λαθρομετανάστευση, αδίκημα το οποίο επισύρει χρηματικά πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ. 
Υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας που διέπει το μεταναστευτικό είχε ταχθεί και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο. 
Το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ποινικό αδίκημα της λαθρομετανάστευσης, θέση όμως με την οποία διαφωνούν παγίως τόσο η κεντροδεξιά όσο και το ξενοφοβικό κόμμα Λέγκα του Βορρά. 
sigmalive.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *