Αρχαιολόγοι: «Βασιλικός ο τάφος στην Αμφίπολη»

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση ότι η παρουσία της Περσεφόνης μαρτυρά πως ο τάφος στην Αμφίπολη είναι «βασιλικός», αναρτούμε αποκαλυπτικό κείμενο του υπογράφοντα δημοσιογράφου Αλέκου Παπαδόπουλου, το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», πριν ένα χρόνο, στις 25 Αυγούστου 2013.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

«Πρέπει να περιμένουμε. Όχι βιασύνες. Τον πρώτο λόγο έχουν οι επιστήμονες, που θα πρέπει να τους εμπιστευόμαστε απόλυτα. Να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να επιδεικνύουμε –όλοι- υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση. Οι βιαστικές κινήσεις και οι επιπολαιότητες κάνουν κακό».
Με αυτήν τη δήλωση ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έδωσε το πνεύμα και τη φιλοσοφία του τρόπου με τον οποίο στο εξής θα πρέπει οι επίσημες αρχές να διαχειριστούν το ζήτημα της ανασκαφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αμφίπολης.
Ο υπουργός, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, απέφυγε να μπει στη λογική της επιβεβαίωσης ή της διάψευσης των όσων κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με το πρόσωπο ή τα πρόσωπα στα οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να ανήκει ο τάφος. Το ρεπορτάζ του «ΑτΚ» δε σταματά. Οι πληροφορίες που καθημερινά φτάνουν στα γραφεία μας σχετικά με την ανασκαφή προέρχονται από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πηγές και δεν επιδέχονται καμία διάψευση. Η σημαντικότητα του ταφικού μνημείου είναι δεδομένη. Απλά, σεβόμενοι την παρότρυνση του υπουργού Πολιτισμού, Π.Παναγιωτόπουλου, στο εξής δε θα δημοσιοποιούμε πληροφορίες τις οποίες έχουμε αλλά εκτιμούμε ότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο ανασκαφικό έργο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Η επίσκεψη του υπουργού έγινε εκτάκτως, μετά την εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανασκαφή. Με εντολή μάλιστα του κ.Σαμαρά ανακοινώθηκε από τον υπουργό επιπλέον χρηματοδότηση 40.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός τελικά θα πάει στην Αμφίπολη όταν θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή και αφού ενημερωθεί για τα ευρήματα από τον υπουργό και τους αρχαιολόγους.

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΧΡΥΣΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Στη διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκαν χρυσά νομίσματα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα οποία απεικονίζονται οι κεφαλές του Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης. Άγνωστος ο αριθμός. Επιβεβαίωση ή διάψευση δεν υπάρχει από καμιά επίσημη πηγή. Μέχρι τώρα, έχουν βρεθεί νομίσματα της εποχής του Μ.Αλεξάνδρου ( στην ανασκαφή στην Απολλωνία) χωρίς την απεικόνιση του, ενώ έχουν βρεθεί χρυσά νομίσματα με την απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ανασκαφή που έγινε στη νότια Βουλγαρία.

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ» ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Κάτοικοι της περιοχής, αρχαιοφύλακες και αστυνομικοί πήραν την υπόθεση της φύλαξης του τάφου στα χέρια τους. Εκτός από τις επίσημες περιπολίες της Αστυνομίας, πολλοί είναι εκείνοι από την Αμφίπολη και τα γύρω χωριά που ελέγχουν όλο το 24ωρο την περιοχή για το φόβο των αρχαιοκάπηλων. Οι ίδιοι μάλιστα προσέδωσαν στην όλη προσπάθεια φύλαξης το χαρακτηρισμό «Μακεδονική Φρουρά». Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο δήμαρχος Αμφίπολης, Γιώργος Βογιατζής, με διαβεβαίωσε ότι όλο το ταφικό μνημείο έχει τεθεί υπό την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Σκοπιανοί αρχαιολόγοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν παρουσία έστω, αλλά και ενεργή συμμετοχή, στις ανασκαφές της Αμφίπολης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρούν να έρθουν σε επαφή με Έλληνες συναδέλφους τους. Εμπλέκουν μάλιστα και ονόματα Ελλήνων αρχαιολόγων, ισχυριζόμενοι -ψευδώς προφανώς- ότι δήθεν έχουν συνεργασία. Μεταξύ αυτών και κάποιος Βίκτορ Λίλκικ. Το προκλητικό ρεπορτάζ από τα Σκόπια έχει και συνέχεια, αφού επιμένουν πως εμείς ως Έλληνες δεν έχουμε χρήματα για να συνεχίσουμε τις ανασκαφές. Υπάρχει επίσης και ένας ονόματι Πάσκο Κούζμαν, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού των Σκοπίων και υποστηρίζει ότι βρίσκεται « στα ίχνη του τάφου του Μ.Αλεξάνδρου». Τον τοποθετεί μάλιστα στην περιοχή του Μοναστηρίου, στην αρχαία Ηράκλεια.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αγγελιοφόρος της Κυριακής

http://www.kapodistriaspress.gr/a

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *