Μ. Σουλτς: Μία κυβέρνηση που λέει συνεχώς “όχι” δεν μπορεί να σταθεί για πολύ

Αυστηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκλίνει από τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας στη διαμάχη με την Ουκρανία, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς…
λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

Ο κ. Σουλτς μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF είπε χαρακτηριστικά: “Σημείωσα με έντονη ανησυχία το γεγονός ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την κοινή πολιτική της ΕΈ έναντι της Ρωσίας. Απλά δεν μπορείς, από τη μια, να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη προς τη δική σου χώρα όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη, η πρώτη επίσημη κίνηση που κάνεις να είναι ότι διαρρηγνύεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση”.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ. Σουλτς και Τσίπρα θα βρεθεί το πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην οικονομία και το πώς η Ελλάδα θέλει να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους της. Ο Μάρτιν Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδία αντίληψη για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ με την οποία θα συναντηθεί αύριο στο Στρασβούργο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro, αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους, ωστόσο δηλώνει ανοικτός σε τροποποιήσεις οι οποίες δεν θα μεταβάλουν θεμελιωδώς όσα ισχύουν. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει πως “σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει επίσης να σεβαστεί τους άλλους, την κοινή γνώμη και τους κοινοβουλευτικούς στην υπόλοιπη Ευρώπη”.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε ακόμα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογική νίκη του “Μου είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του κίνδυνο, αλλά πρόκληση για την Ευρώπη. Του απάντησα ότι η Ευρώπη δεν είναι κίνδυνος για την Ελλάδα, αλλά πρόκληση. Ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί άλλη λιτότητα. Οι χώρες της Ευρωζώνης απαντούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πιστώσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της”, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας την ελπίδα η Ελλάδα να αποτελέσει έναν εταίρο που συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στην πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ προς τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών θα συζητηθούν όλα τα θέματα τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό της ανάπτυξης και του χρέους. “Η Γαλλία είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις, παρ’ ότι σήμερα δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους της Ελλάδας”, πρόσθεσε και υπενθύμισε τη θέση της Γαλλίας ότι οι δύο αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστεί η συζήτηση είναι από τη μια η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό και από την άλλη η υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουν οι Έλληνες προς τις δεσμεύσεις τους απέναντι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

vimaonline.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *