Θεσσαλονίκη: Νέοι ελπιδοφόροι ορίζοντες ανοίγονται για τους ρευματοπαθείς

Νέοι ελπιδοφόροι ορίζοντες ανοίγονται για τους ρευματοπαθείς, που θα…

οδηγούνται λιγότερο συχνά στην αναπηρία, αφού μπορεί πλέον, με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, να προληφθεί ή να μετριασθεί η καταστροφή των αρθρώσεών τους.

Αυτό τονίστηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του 23ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη με την προεδρία του γενικού αρχίατρου Χαράλαμπου Μπερμπερίδη.

Οι εισηγητές ανέφεραν, ότι τα ρευματικά νοσήματα πάντα συνόδευαν τον άνθρωπο και αποτελούν την κύρια αιτία αναπηρίας στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αφορούν όλες τις ηλικίες και μπορούν να παρουσιαστούν από την βρεφική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων, οι ρευματικές παθήσεις ευθύνονται για:

* το 47% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας
* το 26% του βραχυχρόνιου περιορισμού των δραστηριοτήτων, όπως απουσίες από την εργασία, κ.λπ.
* το 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων
* το 24% της λήψης φαρμάκων με ιατρική συνταγή.

Τα ρευματικά νοσήματα και τα νοσήματα του μυοσκελετικού συστήματος περιλαμβάνουν πάνω από 200 οξέα και χρόνια νοσήματα, από τα οποία άλλα προσβάλλουν μερικές μόνο περιοχές του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ άλλα είναι πολυσυστηματικά με προσβολή πολλών εσωτερικών οργάνων. Μπορούν να ταξινομηθούν σε έξι μεγάλες κατηγορίες, όπως φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις, οστεοαρθρίτιδα, οσφυαλγία, αυχεναλγία, παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού και οστεοπόρωση. Τα περισσότερα από αυτά συνοδεύονται από οξεία (διαρκείας μέχρι 3 μηνών) ή χρόνια φλεγμονή.

Τα νοσήματα αυτά μπορεί να οφείλονται αποκλειστικά σε κληρονομικούς παράγοντες, αποκλειστικά σε εξωτερικά αίτια ή συχνότερα να είναι μείγμα και των δύο. Η συχνότητα και η βαρύτητα των ρευματικών νοσημάτων ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη φυλετική καταγωγή και τη χώρα. Υπάρχουν διαφορές στην έκβαση, ανάπτυξη ή τη βαρύτητα ακόμα και του ίδιου ρευματικού νοσήματος στην ίδια ή σε διαφορετικές χώρες ανάλογα με την επίδραση δημογραφικών, γενετικών, ορμονικών, ψυχολογικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών αιτίων.

Μια κατηγορία είναι τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, δηλαδή νοσήματα τα οποία προκαλούν φλεγμονή των αρθρώσεων και άλλων εσωτερικών οργάνων, όπως π.χ. οι νεφροί, οι πνεύμονες, κ.ά.

Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλούς από τους μηχανισμούς με τους οποίους η αυτοάνοση φλεγμονή των αρθρώσεων οδηγεί σε καταστροφή τους.

Με βάση την ανακάλυψη αυτή έχουν κατασκευαστεί νεότερα φάρμακα, οι βιολογικοί παράγοντες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας, της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθροπάθειας και άλλων ρευματικών νοσημάτων.

Στις εισηγήσεις τους οι ρευματολόγοι Ευθύμιος Σταυρόπουλος, πλοίαρχος και Δήμος Πατρίκος, γενικός αρχίατρος τόνισαν, ότι η βιολογική θεραπεία έχει γίνει ο θεμέλιος λίθος στη θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων. Τα φάρμακα αυτά αποτελούν μια επανάσταση στη θεραπευτική επιστήμη αφού πραγματικά έλυσαν τα χέρια των γιατρών στην αντιμετώπιση αυτών των αναπηρικών νοσημάτων και επέστρεψαν το χαμόγελο και την καλή ποιότητα ζωής σε μεγάλη μερίδα ασθενών.

Όλα αυτά βέβαια επιτυγχάνονται εφόσον η νόσος αναγνωρισθεί νωρίς, πράγμα που επιτυγχάνεται με την ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από ενημέρωση από τα ΜΜΕ, αλλά και την επαγρύπνηση του ιατρικού κόσμου για την άμεση αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου και την έγκαιρη παραπομπή στον ειδικό γιατρό για την όσο το δυνατό γρηγορότερη έναρξη θεραπείας.

Τα νέα αυτά φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνταν από πολλών ετών (π.χ. άλατα χρυσού, πενικιλλαμίνη, μεθοτρεξάτη, κ.α.), αφού δρουν ταχύτερα και προλαβαίνουν ή περιορίζουν περισσότερο τις αρθρικές διαβρώσεις.

Έτσι, οι επιστήμονες ευελπιστούν, ότι στο μέλλον δεν θα βλέπουν πια ρευματοπαθείς με κατεστραμμένες αρθρώσεις και βαριές, επώδυνες και μόνιμες αναπηρίες. Με τα καινούρια αυτά φάρμακα η Ρευματολογία μπαίνει σε μια νέα κι ελπιδοφόρα εποχή για τους ρευματοπαθείς. Οι Έλληνες ρευματολόγοι σήμερα είναι οπλισμένοι με πιο αποτελεσματικά όπλα.

myhnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *