Τι αναμένουμε σήμερα από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες

Μια πάρα πολύ σημαντική μέρα είναι η σημερινή για το μέλλον της Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό οι τίτλοι που δίνουν οι γερμανικές εφημερίδες, αποτυπώνοντας την αγωνία, καθώς Γερμανία και Γαλλία, θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφωνίες του για να σώσουν την Ευρωζώνη από μια κατάρρευση.

Για τη χώρα μας τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δημιουργείται μια νέα βάση δεδομένων καθώς μέχρι το 2020 θα πρέπει να….
βρεθούν 252 δις ευρώ, και να κατέβει το χρέος στο 110%. Αυτό σημαίνει κούρεμα έως και 60%. Το μέγα ζήτημα είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα και τι θα αναλάβουν οι ιδιώτες πιστωτές και οι τράπεζες. Από επίσημες δηλώσεις, πάντως γίνεται σαφές πως εκεί θα στραφούν και οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και ο διεθνής σύνδεσμος τραπεζών, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βγάλει αποτέλεσμα, και αυτό διότι οι τράπεζες αντιδρούν και μάλιστα πάρα πολύ έντονα.

Από την άλλη μεριά, βρίσκονται μπροστά στο φάσμα να αναγκαστούν να διαγράψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρεών τους, ακόμη και αν δεν είναι εθελοντική η συνεισφορά τους, αλλά και πως θα το εκλάβουν οι οίκοι αξιολόγησης, αν δηλαδή θα το θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός.

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, στη διάρκεια ομιλίας της, σήμερα, στο Μπράουνσβαϊκ, προς τα μέκη της κομματικής νεολαίας, επέμεινε στο ότι στο άμεσο μέλλον στη ευρωζώνη θα πρέπει να κυριαρχήσουν η μεγαλυτερη εποπτεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και η μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα, ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση.

“Διαπράχθηκαν τόσα πολλά αμαρτήματα (στο οικονομικό πεδίο), ώστε τώρα πρέπει να εξετάσουμε, πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν” επισήμανε σχετικά η κ. Μέρκελ. “Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ευρώπη”, συμπλήρωσε.

“Κάθε χώρα θα πρέπει να τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης, με πρωτοβουλία της, των συνθηκών (της Ενωσης), την ώρα που ο κόσμος αλλάζει”, υπογράμμισε, αναφερόμενη ειδικά στην ανάγκη, στο άμεσο μέλλον “οι θεσμοί της ΕΕ να καταστούν ισχυρότεροι”.

Στο σημείο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε μάλιστα λύπη, που κατά το παρελθόν με δημοψηφίσματα λαοί κρατών-μελών της Ενωσης απέρριψαν προτεινόμενες, τότε, μεταρρυθμίσεις στις συνθήκες της.

Ταυτοχρόνως αντέκρουσε τις πληροφορίες ότι, επειδή επιμένει η δημοσιονομικού χαρακτήρα κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ενδεχόμενο μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με την ερμηνεία γερμανικών μέσων ενημέρωσης, να φύγει απο την ΕΕ. “Θα προειδοποιήσω, σχετικά, εναντίον του ενδεχόμενου να διατυπωθεί το πολιτικό αίτημα, να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος την ευρωζώνη”.

Πρώτον, εξήγησε αμέσως η κ. Μέρκελ, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αποχωρήσεις μελών. Δεύτερον, “ο στόχος μας τώρα πρέπει να είναι να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών” (…) “μέσω της δημιουργίας ασπίδας προστασίας της Ευρώπης απο τους κερδοσκόπους”.

Η σημερινή ημέρα στις Βρυξέλλες είναι πάρα πολύ σημαντική, τόσο για την ίδια την Ευρωζώνη, όσο και για την χώρα μας.

http://www.briefingnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *