Μια Ελλάδα χωρίς Ελληνικότητα ζητά ο Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος ..

Είχατε ακούσει για Όμηρο, Ησίοδο, Πλάτωνα, Σοφοκλή, Αριστοτέλη, Σωκράτη, Περικλή, Θουκυδίδη, Δημοσθένη, Αλέξανδρο και εκατοντάδες άλλους που …
έκαναν την Ελλάδα το λίκνο του Πολιτισμού και μας θαυμάζουν σ’ όλο τον κόσμο;

Ξεχάστε τους. Όλους τους θάβει ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος σε …..
επιστολή του που θα αναγνωστεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στις εκκλησίες και που βασικό σκοπό έχει να θάψει την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, και τις αδελφές Κοινότητες Μόντρεαλ και Λόντον, που του μπαίνουν στο μάτι γιατί αποτελούν τους μόνους τρεις ανεξάρτητους οργανισμούς στη Βόρεια Αμερική, με διοικητικά συμβούλια εκλεγμένα από τον ελληνισμό, (συχνά με λάθη στις επιλογές αλλά πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες) και όχι διορισμένα από τον Μητροπολίτη. Και με πολιτιστικά προγράμματα που παρουσιάζουν όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού και όχι μόνο εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου.

Γράφει λοιπόν ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος ως να προβλέπει το τέλος του κόσμου:…

«Το πείραμα να κρατήσουμε τους Έλληνες, Έλληνες εκτός Ελλάδας, προσφέροντας ξερή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής κουλτούρας, της ελληνικής ιστορίας, απέτυχε. Όσο κι αν μερικοί δε θέλουν να το παραδεχτούν, στο εξωτερικό δεν θα μείνει τίποτε άλλο από την Ελληνορθόδοξη Πίστη, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές; Θέλουμε να πατούμε επί στερεού εδάφους πάνω στη γη; Τότε πρέπει η Ελληνική μας Παιδεία να είναι Ελληνορθόδοξη Παιδεία και να διαπλάθει σωστούς χαρακτήρες. Αν αυτό δεν κάνουμε, τότε περπατάμε στα σύννεφα. Τίποτε δεν γίνεται με λόγια. Χρειάζεται πράξη. Χρειάζεται δουλειά. Χρειάζονται θυσίες…. Να γίνουμε μεγαλύτεροι εθελοντές. Να προσφέρουμε εργασία, χρόνο και χρήμα.»

Κοντολογής «τσακίστε τις κοινότητες που μιλούν για ελληνικό πολιτισμό, κλείστε τα αιρετικά σχολεία τους που μιλούν για ελληνισμό και ελληνική παράδοση, για τους σοφούς προγόνους της αρχαίας Ελλάδας, μόνο οι Τρεις Παμμέγιστοι Φωστήρες μετρούν, οι αρχαίοι πρέπει να καούν στο πυρ της κολάσεως». Τίποτα παράξενο. Έτσι έλεγαν και οι Τρεις Ιεράρχες (που κανένας στο εξωτερικό δεν τους ξέρει), οι υποτιθέμενοι προστάτες των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, που τους λατρεύει ο Ιεράρχης του Τορόντο:
1. Ιωάννης ο Χρυσόστομος: ήταν ο πρωτεργάτης της καταστροφής ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου, του Μαυσωλείου της Εφέσου (John Freely, Classical Turkey, Penguin, London, 1990 και New World Encyclopaedia: “Its ultimate destruction occurred at the hands of a Christian mob led by St. John Chrysostom, then archbishop of Ephesus, in 401 C.E. Its marble stones were used in construction of other buildings, and some of the columns in Hagia Sophia originally belonged to the temple of Artemis”)

2. Βασίλειος ο Μέγας: «Οι Έλληνες φιλόσοφοι είναι άθλιοι, βδελύγματα, μιάσματα».

3. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός: «Σου παρέδωσα τα πάντα, την Ελλάδα μου, τη νιότη, το σώμα μου και ό,τι άλλο είχα Χριστέ μου» [Constantine A. Trypanis, Greek Verse, Pelican, London, 1971.

Εμείς, οι κάτοικοι του Τορόντο, του Μόντρεαλ και του Λόντον Οντάριο, οι μοναδικές τρεις ελεύθερες κοινότητες στη Βόρεια Αμερική, που για 100 χρόνια πιστεύουμε στη δημοκρατία, στις ελεύθερες εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου μας, που έχουμε τις εκκλησίες μας, αλλά ως τμήμα της παράδοσής μας, και δεν απεμπολούμε την 4000-χρονη Ελλάδα και στον πολιτισμό της, που λέμε όχι στο μεσαιωνικό σκοταδισμό σου ξανατονίζουμε:

«Παπά, εμείς δεν παραδινόμαστε. Η Ελλάδα μας υπήρχε και προς Χριστού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Θες να μας την κοντύνεις στα μέτρα σου; Ξόδεψες όλη τη ζωή σου να προσπαθείς πώς θα μας υποδουλώσεις, ακόμα δεν κατάλαβες τι εστί Ελλάδα για μας;»
Η δικιά μας Ελλάδα είναι ο ιδεατός κόσμος της μεγαλύτερης παγκόσμιας πολιτιστικής υπερδύναμης που από αιώνες αναγνωρίζεται ότι είναι πάνω από ηπείρους και πέρα από χρόνο. Κι αυτή η Ελλάδα δε σβήνει, ούτε παραμορφώνεται, αλλά ζει στην καρδιά της ανθρωπότητας. Εμείς ως μετανάστες, σ’ αυτήν την Ελλάδα ανήκουμε και θα την προστατεύουμε μέχρι εσχάτων.

Χρήστος Μαγγούτας
Chris@Mangoutas.com
Toronto Canada

Πόση ελληνική καρδιά είχε ο «Άγιος» Ιωάννης ο Χρυσόστομος να καταστρέψει ένα τέτοιο αριστούργημα, το Μαυσωλείο της Εφέσου, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου; Πότε θα ζητήσει συγνώμη το Πατριαρχείο για τις καταστροφές αυτές;

Δυστυχως ηταν ο ιδιος “αγιος” που ουσιαστικα εδωσε εντολη να καει η μεγαλυτερη και πλουσιοτερη βιβλιοθηκη ολων των εποχων. Η βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας…Κατεστραφηκαν περισσοτερα απο 90% του πλουτου της Αρχαιας Ελλαδας, του πιο μεγαλου πολιτισμου.Δυστυχως ακομα, μετα απο τοσα χρονια συνεχιζουν οι ανθελληνες παπαδες να καταστρεφουν οτι ελληνικο απεμεινε… Μπραβο σας παιδια εκει στον μακρινο αλλα τοσο κοντα στην πραγματικη Ελλαδα , Καναδα που αντεχετε και πολεματε να μην σβησει η ελληνικη φλογα του αρχαιου μας πολιτισμου. Ειστε απο τους ελαχιστους που εχετε κανει αποδοχη κληρονομιας του τεραστιου ελληνικου πολιτισμου….

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

25 Comments

  1. Ανώνυμος

    11 kai 44.
    Mesw ellinismou diatho8ike o xristianismos kai OXI o ellinismos mesw xristianismou. Ayti einai i alitheia kai itan ergo twn evraiwn. Ante twra kane kamia proseyxi na se proseksei o 8eoulis..

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Πότε επιτέλους, ελληναράδες, θα ξεστραβωθείτε για να καταλάβετε εν τέλει ότι το κουτόχορτο δεν το τρώνε οι χριστιανοί αλλά όλοι εσείς που γίνεστε όργανα στα χέρια όλων αυτών που κατηγορείτε ως τους μεγάλους εχθρούς του έθνους μας (βλ. εβραίους). Δυστυχώς δε γνωρίζετε ούτε τα βασικά του πνεύματος το οποίο επικαλείσθε (π.χ. ΦΙΛΙΣΤΑΙΟΣ) όπως η περιφρόνηση του σώματος και της ύλης (Πλάτωνας) και άλλα πολλά τα οποία δεν κάνετε τον κόπο να μάθετε.
    Και κάτι τελευταίο αν δεν υπήρχαν αυτοί οι τρείς άνθρωποι και ο Χριστιανισμός γενικότερα, κανείς μας δε θα μιλούσε σήμερα ελληνικά όπως δε μιλάνε οι Ιταλοί σήμερα λατινικά. Και επιτέλους σκεφτείτε ποιόν ελληνισμό συνάντησε ο Χριστιανισμός και ποιό το επίπεδο του πολιτσμού του και ξεχάστε αυτά που συνήθως φαντάζεστε ως αρχαία ελλάδα κάθε φορά που κάνετε λόγο για σχέση ελληνισμού και χριστιανισμού.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Βασίλειος ο Μέγας: «Οι Έλληνες φιλόσοφοι είναι άθλιοι, βδελύγματα, μιάσματα».
    Τρόμερη η πηγή σου…
    Αμα είναι να κάνετε προπαγάνδα τουλάχιστον βρείτε στοιχεία να πείτε τις εβραικές μπούρδες σας…

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Το μεγαλυτερο ψεμα των τελευταιων 2012 χρονων ειναι ο Χριστιανισμος, ετσι ειναι και σε οποιον αρεσει!
    Κατανοηστε το τωρα που ειναι νωρις γιατι μετα θα κλαιτε…
    Ελευθερος Ελληνας

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΑΘΕΟΥΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΣΩΝΟΥΣ,ΤΩΡΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟ

    Reply
  6. Παναής

    Η Ορθοδοξία περιέσωσε και ανήγαγε την γηραιά αρχαία πολιτισμικότητα των αρχαίων μας ημών προγόνων….Ότι υπάρχει απο τον αρχαίο μας πολιτισμό ποιοί τα διατήρησαν,ποιοί τα διέσωσαν;Μήπως υπήρχαν κρυπτοαρχαιολάτρες και κρυπτοειδωλολάτρες και εμφανίστηκαν ξαφνικά στις μέρες μας;Τέλως πάντων,διαφωνώ με τον μητροπολίτη που λέει να τους ξεχάσουμε, αλλά συμφωνώ στα υπόλοιπα!Γιατί να τους ξεχάσουμε άγιε Δέσποτα;Προσέφεραν ότι μπορούσαν οι αρχαίοι ημών προγόνοι αλλά στην πορεία εξεληχθήκαμε και δεν μείναμε κολλημένοι σαν προγονολάτρες και άθλιοι νεοπαγανιστές…αν κάποιοι είναι νοσταλγοί του δωδεκαθεϊσμού ας τον ασπασθούν,δικαίωμά τους!Εμείς οφείλουμε να ενημερωθούμε και να γνωρίσουμε τα της Ορθοδοξίας μας,τα υπόλοιπα εκ του πονηρού!

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

    Reply
  8. Μαζεστίξ

    Οι "Άγιοι" της Εκκλησίας:
    Άγιος (Μέγας) Κωνσταντίνος: σφαγέας που κατέφυγε στο Βυζάντιο, μεταφέροντας και την πρωτεύουσα της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, λόγω αμέτρητων εγκλημάτων που είχε διαπράξει και εξ αιτίας αυτών κινδύνευε η ζωή του
    Μέγας Θεοδόσιος: σφαγέας Ελλήνων, καταστροφέας ναών και μνημείων της αρχαίας Ελλάδας.
    Ιουστινιανός: απαγόρευσε την ελληνική παιδεία, έσφαξε Έλληνες, κατέστρεψε μνημεία και γραπτάτων αρχαίων Ελλήνων (και μετά μας φταίει ο…Έλγιν!)
    Και αρκετοί άλλοι αυτοκράτορες και πατριάρχες φυσικά κυνηγούσαν οτιδήποτε εξέφραζε τον Ελληνισμό, με σφαγές, φωτιές, καταστροφές, βεβηλώσεις, εκβιασμούς.
    Επίσης οι σφαγές:
    1. της Αρμενίας : (252 μ.Χ.)
    2. της Νέας Ρώμης (Σκυθόπολη) : (341 μ.Χ.)
    3. της Πελοποννήσου : (397 μ.Χ.)
    4. των Ελλήνων επί Ιουστινιανού : (530 μ.Χ.)
    5. της Κρήτης, 9ος αι. μ.Χ. (960 μ.Χ.)
    ήταν πολιτική της Εκκλησίας κατά του Ελληνισμού και καθετί Ελληνικού
    προς χάριν της εβραιογενούς θρησκείας του Χριστιανισμού.
    υγ.:και φυσικά ο ΕΝΑΣ Αυτοκράτορας που επεχείρησε την αναστήλωση των Ελληνικών Μνημείων ονομάστηκε… Παραβάτης και έτσι επιβλήθηκε από το .. Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων(!) να αναφέρεται στα βιβλία της Ιστορίας με αυτόν τον ατιμωτικό χαρακτηρισμό

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Καλά κύριε μαγκούτα χρησιμοποιείτε μια διένεξη της ομογένειας για να διασύρετε τους τρεις ιεράρχες και τη σχέση τους με τον ελληνισμό. Χρησιμοποιείτε επιχειρήματα φυλλάδας τύπου σκοπίων για να παρουσιάσετε τον Χρυσόστομο (έχει κατηγορηθεί για αντισημίτης, στο τέλος θα τον πουν και βάζελο!!!) ανθέλληνα, όπως και τον Μέγα Βασίλειο. Για αυτούς που έκαναν τον πλάτωνα και τον αριστοτέλη επίκαιρους σε ολόκληρη τη δύση. Λυπάμαι παρα πολύ αλλά κουβαλάτε το ίδιο μικρόβιο με τον μητρ. Τορόντο και δίνετε αφορμη στα όρνεα να εξαφανίσουν και ελληνισμό και ορθοδοξία…Αιδώς!!!

    Reply
  10. ΦΙΛΙΣΤΑΊΟΣ

    Οι έλληνες ήσαν άσωτοι στην πενία τους, θρυμματικοί στην εμμονή τους, και χαρούμενα μελαγχολικοί. Τους βρίσκουμε να προτιμούν τη φιλόκαλη σπατάλη του σήμερα από την εξοικονόμηση του υστερόβουλου αύριο. Κι εδώ διαφέρουν από τους εβραίους και τους άλλους ανατολίτες των θρησκειών και των δογμάτων.

    Ένα συμπόσιο πλούσιο σε λόγους σε πιοτά και σε αυλητρίδες οι έλληνες δεν το αντάλλαζαν ούτε με εννιά μήνες περισσότερους στη ζωή τους.

    Reply
  11. Ανώνυμος

    ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ ΑΛΛΛΑ ΜΗΝ ΒΡΙΖΕΤΕ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕΤΡΟ

    Reply
  12. Ανώνυμος

    ΦΙΛΕ 8:19 ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΗΤΑΝΕ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΠΡΟΝΟΜΙΑ. ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΚΗΡΥΤΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΔΟΥΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΣΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΩΝ-ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ.

    Reply
  13. Ανώνυμος

    ΜΑΛΛΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΠΙΣΩ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ. ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΠΑΔΕΣ.ΕΣΥ ZICKO ΠΟΥ ΒΛΑΣΤΗΜΑΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΡΕΞΗΓΩ. ΖΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟ.

    Reply
  14. Ανώνυμος

    ΟΙ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΙΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ (!) ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ.

    Reply
  15. Ανώνυμος

    ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ???
    ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΜΟΝΟ.
    ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΜΑΣ ..ΔΙΝΟΥΝ….
    ΤΙ ΦΩΝΑΖΕΤΑΙ?
    ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΖΑΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ?

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *