Το παρασκήνιο της κόντρας Μεϊμαράκη- Μαξίμου για το χειρισμό του δημοψηφίσματος

Της Βίκυς Σαμαρά

Η ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ πραγματοποιείται υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης του Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το χειρισμό των προτάσεων της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες ωστόσο δεν….
επιβεβαιώνονταν έκαναν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Αντώνη Σαμαρά- Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πριν τη νέα παρέμβαση του δεύτερου χθες το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση, κατέστη σαφές και από τις δύο πλευρές ότι υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επίπεδο στρατηγικής. Το Μαξίμου επέμενε στην τακτική του “διαίρει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και βασίλευε”, ώστε αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των αιτημάτων (με κύριο επιχείρημα την επιμονή του ΚΚΕ να ζητήσει δημοψήφισμα για το σύνολο της νομοθεσίας απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από το 1990 και μετά) να ακυρώσει τη συζήτηση, πιστεύοντας ότι έτσι θα “σπάσει” το υπό διαμόρφωση αντιπολιτευτικό μέτωπο, το οποίο έχει ως πραγματικό στόχο την προεδρική εκλογή.

Ο κ.Μεϊμαράκης εκτιμούσε, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές του αναφορές, ότι θα ήταν στρατηγικό σφάλμα για την κυβέρνηση να δώσει την εντύπωση ότι αποφεύγει την αντιπαράθεση, από την οποία ούτως ή άλλως θα έβγαινε κερδισμένη, αφήνοντας το θέμα να σιγοβράζει μέχρι το φθινόπωρο και δίνοντας έναυσμα αντισυσπειρώσεων στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Τον τελευταίο λόγο έχει σαφώς ο πρωθυπουργός καθώς μετά την κατάθεση των προτάσεων θα ζητηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, απαιτείται όμως προεδρικό διάταγμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προκειμένου να συγκληθεί η Ολομέλεια και να αποφανθεί οριστικά για την ομοιογένεια ή μη των αιτημάτων και άρα εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι συζήτηση.
Είναι σαφές πως λάδι έριξαν στη φωτιά διαρροές ανώτατου κυβερνητικού στελέχους μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, πως η Ολομέλεια θα επαναλειτουργήσει κανονικά τον Οκτώβριο και δεν συντρέχει λόγος έκτακτης σύγκλησης της, όπως είχε αφήσει ανοιχτό ο κ.Μεϊμαράκης. Διαρροές, που προκάλεσαν ερωτηματικά όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους το Μαξίμου επέλεξε να “αδειάσει” τον κ.Μεϊμαράκη, ενώ θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα στην αρχική διαρροή πως δε συνέτρεχε λόγος βιασύνης.

Σημειωτέον πάντως ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να προεξοφλήσει ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν αθροίζονται, αν και ακόμη δεν έχουν κατατεθεί, απέφυγε όμως να προσδιορίσει τη σύγκληση της Ολομέλειας εκ νέου τον Οκτώβριο.
Το συγκεκριμένο θέμα, μετά την αντίδραση χθες της δικομματικής, θεωρείται λήξαν, όχι όμως και η ευρύτερη πολιτική συζήτηση.

Ήδη τα πρώτα σημάδια συσπείρωσης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έγιναν ορατά με τη χθεσινή κίνηση 15 ανεξάρτητων βουλευτών υπέρ του δημοψηφίσματος, μεταξύ των οποίων και διαγραφέντες ή παραιτηθέντες από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στους οποίους το Μαξίμου προσέβλεπε για την προεδρική εκλογή.

NEWS 247

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *