Εμμένουν στη λιτότητα και στην ισοπέδωση του ελληνικού λαού οι δανειστές

Να σφiξουμε κι άλλο το ζωνάρι μας ζητάει το ΔΝΤ και οι διεθνείς τοκογλύφοι μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ που συναντήθηκε με τον Γκίκα Χαρδούβελη χθες στην Ουάσιγκτον.
Οι τροϊκανοί δεν φαίνεται να κάνουν πίσω παρά την γενική κατακραυγή που υπάρχει για τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που έχουν ισοπεδώσει τη χώρα μας και ζητάνε νέες θυσίες. Και αυτό η κυρία Λαγκάρντ το έχει ονομάσει συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να υπολογίζει το κόστος που θα έχει στην κυβέρνηση, στη χώρα μας στους πολίτες.

Μία από τα ίδια, στην συνάντηση που είχε την Κυριακή η ελληνική αντιπροσωπία, με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.  Να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις θέλει το ΔΝΤ, μεταρρυθμίσεις, όπως η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το νέο ψαλίδι στους μισθούς του δημοσίου και οι απολύσεις στο δημόσιο που έρχονται ανάμεσα σε πολλά άλλα που αν τα τολμήσει η συγκυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή.

Κάτι που ειδικά σε αυτόν τον πρακτικά προεκλογικό χρόνο δεν την βολεύει και είναι προφανές ότι έχει έρθει σε αδιέξοδο. Από την μία, θέλει έστω και επικοινωνιακά να φανεί ότι βγάζει τη χώρα από το μνημόνιο, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με μεγάλο πολιτικό κόστος. Από την άλλη,  οι τροϊκανοί είναι ξεκάθαροι ότι δεν δέχονται εκπτώσεις στις απαιτήσεις τους.

Σε μία συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις επτά και τέταρτο και τελείωσε λίγο μετά τις οκτώ, οι Χαρδούβελης και Στουρνάρας ενημέρωσαν την επικεφαλή του ΔΝΤ και τον κ. Πόουλ Τόμσεν, που πλέον έχει αναβαθμισμένο ρόλο ως Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την αλλαγή της σχέσης της με το ΔΝΤ, κάτι που θα γίνει σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους μέσα στους επόμενους μήνες.

«Μιλήσαμε για το σήμερα και για το αύριο», τόνισε εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος , Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Από πλευράς του ΔΝΤ έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «Η βεντάλια άνοιξε» δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά την αποψινή συνάντηση.  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια». Όπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση». Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *