Η (μεγάλη) ώρα της Χίλαρι. Και η… αρχή του τέλους

Τα αμερικανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι η (μεγάλη) ώρα της Χίλαρι Κλίντον…
με την άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να ανακοινώνει επισήμως την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Χίλαρι Κλίντον παίζει χωρίς αντίπαλο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Με την… Προεδρία ωστόσο, τι γίνεται;

Σε ηλικία 68 ετών πλέον, η Χίλαρι Κλίντον γνωρίζει ότι διατηρεί ένα από τα ισχυρότερα brand names που σεργιανίζουν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Είναι η μόνη που μπορεί να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς, και το προβάδισμά της αναγνωρίζεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε… τρομάζει όλους τους υπόλοιπους, δυνητικούς διεκδικτητές του χρίσματος από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διατηρεί ηγετικά χαρακτηριστικά που σπανίζουν, καθώς και μια ατζέντα διεθνών επαφών που της εξασφαλίζει ότι θα… πιάσει δουλειά από την πρώτη κιόλας μέρα, εφόσον διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Και φυσικά, επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση, το… τόλμημα εκλογής μιας γυναίκας στην Προεδρία των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην Ιστορία.

Υπάρχει ωστόσο και ο αντίλογος. Ισχυρός αντίλογος. Που δείχνει στην κατεύθυνση της ήττας της Χίλαρι Κλίντον σε εθνικό επίπεδο, από τον Ρεπουμπλικανό που θα βρει απέναντί της. Μέχρι σήμερα, οι δημοσκοπήσεις της δίνουν σαφές προβάδισμα απέναντι σε όλους. Κάτι ωστόσο που είναι μάλλον λογικό. Και περισσότερο αντανακά την αναγνωρισιμότητά της, παρά συνιστά συνειδητή επιλογή προεδρικής ψήφου από την αμερικανική κοινωνία.

Η Χίλαρι διατηρεί το… λάθος πακέτο. Είναι πλέον πολύ μεγάλη, και παραμένει πολύ συστημική. Ένα “γεράκι” στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, που δύσκολα θα πείσει τους Αμερικανούς να την προτιμήσουν από τα… ορίτζιναλ γεράκια των Ρεπουμπλικανών.

Πάνω απ΄όλα όμως, εξακολουθεί να προκαλεί τεράστιες αντισυσπειρώσεις, κυρίως φιλελεύθερων και ακτιβιστικών ομάδων στην παραδοσιακή κοινωνική βάση των Δημοκρατικών. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τη σταμάτησαν στα προκριματικά του 2007, δίνοντας το χρίσμα στον Μπαράκ Ομπάμα. Πολύ δύσκολα θα φτάσουν στην κάλπη για να την ψηφίσουν, και να αποτρέψουν την άλωση του Λευκού Οίκου από τους Ρεπουμπλικανούς.

Υπάρχει ωστόσο και ένα εκλογικό “μυστικό”, που προδιαθέτει για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον σε εθνικό επίπεδο στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι Ρεπουμπλικανοί “διψούν” για να κερδίσουν την Προεδρία, μετά από 8 χρόνια Δημοκρατικών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο το φαινόμενο ένα κόμμα να κερδίζει και 3η συνεχόμενη προεδρική θητεία στις ΗΠΑ, κάτι δηλαδή που προσπαθεί να επιτύχει η Χίλαρι. Και απέναντί της θα βρει μια μεγάλη γκάφα υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούν να μιμηθούν τον Μπαράκ Ομπάμα, σε επίπεδο ηλικιακής αφήγησης και εναλλακτικού πολιτικού λόγου.

Πάνω από όλα όμως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα βγει μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών περισσότερο ενισχυμένο, καθώς κανένας δεν έχει προβάδισμα ως ισχυρό φαβορί. Και αυτή η αφύπνιση της κοινωνικής βάσης των Ρεπουμπλικανών, θα επιτρέψει σε όποιον τελικά επιλεγεί, να φτάσει στην εθνική κάλπη του 2016, με περίσσευμα συσπείρωσης σε σχέση με τη… χαλαρή κοινωνική βάση των Δημοκρατικών, που θα έχουν απονευρωθεί, λόγω της “μιας και μόνης” υποψηφιότητας. Της Χίλαρι, στην προκειμένη περίπτωση.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της Χίλαρι Κλίντον λοιπόν, ξεκινάει πιθανότατα και η αντίστροφη μέτρηση. Για την… ήττα της.

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *