Ο Τέρενς Κουίκ για το κλείσιμο των Δημόσιων Βιβλιοθηκών

«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ. ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΗ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ»
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 46 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚA ΜΑΥΡΑ ΚΑΤΑΣΤΙΧΑ…

Τον αφανισμό της γνώσης έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση με τη συγχώνευση και κατάργηση 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών. Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου Φίλων Βιβλιοθήκης Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τα μέλη της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος, «με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, κατ’ επιταγή των Μνημονίων που υλοποιεί η Κυβέρνηση, η Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη του νησιού, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», πρόκειται να κατεβάσει ρολά».

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα οδηγήσει στη δραματική συρρίκνωση του ήδη πενιχρού προϋπολογισμού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών, σε απολύσεις 200 εργαζομένων, στον κίνδυνο για την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού αρχειακού και άλλου υλικού και στην κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας των βιβλιοθηκών», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης και τονίζει πώς «είναι πραγματικά αδιανόητο να αφήσουμε τον «Αδαμάντιο Κοραή», βιβλιοθήκη με αδιάλειπτη γνώση και προσφορά στη γνώση και τον πολιτισμό από το 1792 να υποκύψει στους απαράδεκτους σχεδιασμούς που υπαγορεύονται από τα συμβόλαια των μνημονίων».

«Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να αποτρέψετε τον αφανισμό των 46 Δημοτικών Βιβλιοθηκών;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να μην επιτραπεί η συγχώνευση μίας βιβλιοθήκης σαν του Κοραή, που σεβάστηκαν ακόμα και οι Τούρκοι!

Για την ιστορία, ο Τέρενς Κουίκ αναγράφει όλες τις βιβλιοθήκες που πανελλαδικά καταργούνται. Αυτές είναι:

Η βιβλιοθήκη της Αίγινας, της Αρεόπολης, της Βυτίνας, των Δελφών, της Λευκάδας, των Μηλιών, των Μολάων, του Πεταλιδίου, της Μήθυμνας, της Ζακύνθου, της Ζαγοράς, της Ανδρίτσαινας, της Σάμου, της Σιάτιστας, της Βέροιας, της Χίου, των Γρεβενών, της Καλαμάτας, της Δράμας, της Έδεσσας, της Ελευθερoύπολης, της Πύλης, του Καρπενησίου, της Κέρκυρας, του Κιλκίς, της Κόνιτσας, της Λαμίας, του Ληξουρίου, της Λιβαδειάς, της Ναυπάκτου και της Μυτιλήνης.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Με τα μνημονιακά συμβόλαια που έχει υπογράψει η συγκυβέρνησή σας, φτάσαμε στο σημείο να κατεβάζουμε ρολά και στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες.

Ο αφανισμός της γνώσης συνεχίζεται χωρίς κανένας συγκυβερνητικός πολιτικός παράγων να αντιλαμβάνεται ότι αυτό συμπαρασύρει και την Ελλάδα μας.

Σας παραθέτω ανοικτή επιστολή που μου εστάλη από τη Χίο, με τη φροντίδα των μελών της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος.

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΧΙΟΥ

«ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ»

Χίος 29/5/2013

Με αίσθημα αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση 46Δημόσιων Βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και η Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής», σε έναν ενιαίο κεντρικό οργανισμό.

Με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων, κατ’ επιταγή των Μνημονίων που υλοποιεί η Κυβέρνηση, ο σχεδιασμός αυτός θα έχει ως βέβαια αποτελέσματα:

Τη δραματική συρρίκνωση του ήδη πενιχρού προϋπολογισμού των Δημόσιων Βιβλιοθηκών.

Τις απολύσεις εργαζομένων που έχουν δώσει την ψυχή τους για τις Βιβλιοθήκες με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού.

Τον κίνδυνο για την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού, αρχειακού και άλλου υλικού που διατηρείται στις Βιβλιοθήκες και αποτελεί δημόσιο αγαθό και πνευματική κληρονομιά ολόκληρης της κοινωνίας μας.

Την κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας των βιβλιοθηκών, ειδικά ιστορικών βιβλιοθηκών όπως η Βιβλιοθήκη «Αδαμάντιος Κοραής», με την υπαγωγή τους σε έναν τερατώδη κεντρικό γραφειοκρατικό μηχανισμό υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς καμιά σχέση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Πρακτικά η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση, την αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας, με ορατό τον κίνδυνο για κλείσιμο της Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής».

Η Βιβλιοθήκη Χίου «Αδαμάντιος Κοραής» έχει μια πορεία αδιάλειπτης προσφοράς στη γνώση και στον πολιτισμό από το 1792 έως σήμερα. Είναι πραγματικά αδιανόητο να την αφήσουμε να υποκύψει στους απαράδεκτους σχεδιασμούς που υπαγορεύονται από εχθρούς της γνώσης και του πολιτισμού.

Καλούμε:

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και συντονισμένης αντίδρασης.

Τους τοπικούς Βουλευτές να αρνηθούν να συμπράξουν σ’ αυτό το έγκλημα απέναντι στην ιστορία και την πνευματική παράδοση του τόπου μας.

Τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν στην αντίδραση για τη ματαίωση αυτής της εξέλιξης.

Όλους τους συμπολίτες μας, τις γενιές που μεγάλωσαν στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», να σταθούμε όλοι και όλες στο πλευρό του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος του τόπου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος ΑνδρέαςΜιχαηλίδης

Ο Γραμματέας Γιάννης Βούλγαρης

Ο Ταμίας Δημήτριος Δημητρακόπουλος

Τα μέλη ΚώσταςΖαφείρης

Ελένη Μπλούγκαρη»

Κύριε Υπουργέ,

Επιπροσθέτως σας αναφέρω ότι τα κοφτερά μυαλά της χώρας σκέφτηκαν πολύ και αποφάσισαν να συγχωνευθούν συνολικά 46 δημόσιες βιβλιοθήκες και να απολυθούν 200 υπάλληλοι.

Ποιες είναι οι βιβλιοθήκες:

Αίγινας, Αρεόπολης, Βυτίνας, Δελφών, Λευκάδας, Μηλιών, Μολάων, Πεταλιδίου, Μήθυμνας, Ζακύνθου, Ζαγοράς, Ανδρίτσαινας, Σάμου, Σιάτιστας, Βέροιας, Χίου, Γρεβενών, Καλαμάτας, Δράμας, Έδεσσας, Ελευθερoύπολης, Πύλης, Καρπενησίου, Κέρκυρας, Κιλκις, Κόνιτσας, Λαμίας, Ληξουρίου, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου, Μυτιλήνης

Κατόπιν τούτων, σας ερωτώ κ. Υπουργέ:

1.Μία βιβλιοθήκη σαν του Κοραή, που σεβάστηκαν και οι Τούρκοι, οδηγείται στον αφανισμό. Οδηγείται και ο Έλληνας στην αμάθεια. Θα το επιτρέψετε;

2.Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να αποτρέψετε τον αφανισμό 46 Δημοτικών Βιβλιοθηκών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *