ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους που συνήλθε σήμερα στην Αθήνα, ζητάει την άμεση παρέμβαση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά και τον πειθαρχικό έλεγχο των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που υπέγραψαν πρακτικό, με το οποίο ζητούν να ελεγχθεί η χορήγηση προσωρινών διαταγών από δικαστές στις περιπτώσεις των συμβασιούχων του….
δημοσίου και των απασχολουμένων με το πρόγραμμα «stage».

Ειδικότερα, η Ολομέλεια αναφέρει ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στη συνεδρίασή του, της 25ης Φεβρουαρίου 2011, «προέβη σε υποθετικές διαπιστώσεις, οι οποίες προσβάλλουν και συκοφαντούν πρωτίστως την ίδια τη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης».

Συγκεκριμένα, συνεχίζει η Ολομέλεια «κατά τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο, το Ν.Σ.Κ. ελέγχει τη χορήγηση – καθώς και την ενδεχόμενη διατήρησή τους στην περίπτωση αναβολής της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων – προσωρινών διαταγών από τους αρμόδιους δικαστές στις περιπτώσεις των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα με πρόγραμμα «stage»«. Προφανώς, υπογραμμίζει η Ολομέλεια τα μέλη του Ν.Σ.Κ. «αγνοούν ότι, βάσει του άρθρου 87 του Συντάγματος, οι δικαστές απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία».

Ακόμη, οι δικηγόροι τονίζουν ότι «το Ν.Σ.Κ. αξιώνει τη συμμόρφωση της δικανικής κρίσης σε
νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων και εν προκειμένω του Αρείου Πάγου,
στον οποίο «αναγνωρίζει» τη μη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αρμοδιότητα του «αυθεντικού φορέα ενοποίησης της νομολογίας»«.

Με άλλα λόγια, διευκρινίζει η Ολομέλεια, «το ΝΣΚ ζητά να συμμορφώνονται οι δικαστές με προηγούμενα νομολογιακά πορίσματα, ακόμα και αν έχουν αντίθετη νομική άποψη, νόμιμα αιτιολογημένη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ ένα τέτοιο αίτημα είναι αδιανόητο, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα και ο ίδιος ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων είναι διάχυτος, παρεμπίπτων και συγκεκριμένος.

Περαιτέρω, αναφέρουν οι δικηγόροι, «το Ν.Σ.Κ. στηλιτεύει αόριστα και απροσδιόριστα, μη
κατονομαζόμενες υποτιθέμενες δικηγορικές πρακτικές, παραβλέποντας ότι στις αντίστοιχες περιπτώσεις, οι πρακτικές αυτές επιδοκιμάζονται – και άρα κρίνονται σύννομες – από τα ίδια τα δικαστήρια. Ωστόσο, από ένα θεσμικό όργανο, όπως είναι το Ν.Σ.Κ., θ’ αναμέναμε την
υπεύθυνη τοποθέτησή του στα ζητήματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του και όχι να επιδίδεται σε κρίσεις και σχόλια που απαξιώνουν το θεσμικό του ρόλο εντός της Δημόσιας Διοίκησης και δίνουν αφορμή σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου να κάνουν λόγο για «παραδικαστικά κυκλώματα».

Εν τέλει, αν τα μέλη του Ν.Σ.Κ. γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο, ας προβούν σε επώνυμες καταγγελίες ζητώντας να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους αντίστοιχους Δικαστές. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν τους επιτρέπεται να σπιλώνουν με αυτό τον τρόπο τη Δικαιοσύνη στο σύνολό της και να παρεμβαίνουν στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών».

ΦΩΝΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ STAGE

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ρε φίλε, δεν είμαι ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε συμβασιούχος.Η μεχρι τώρα επαφή μου
    με τις δημόσιες υπηρεσίες μου έχει δείξει,ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κάνουν την δουλειά τους είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω λούφας είτε από το γεγονός ότι δεν συνειδητοποιούν, πως οι πολίτες είναι οι εργοδότες τους.Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διορθωθεί αυτό, υπάρχει και νομικό πλαίσιο, αλλά δεν υπάρχει κρατική βούληση από τη μιά, ενώ από την άλλη εμείς οι πολίτες ανεχόμαστε και σιωπούμε γιατί νομίζουμε ότι έτσι θα κάνουμε τη δουλειά μας,αλλά "ο σιωπών δοκεί συναινείν".Και ο τρόπος δεν είναι να μειωθούν οι μισθοί τους συλλήβδην.Τι επιδιώκουμε δηλαδή, την εξομοίωση προς τα κάτω,την οικονομική εξαθλίωση των πάντων, ή την εξομοίωση προς τα πάνω;Όσο για τους συμβασιούχους του δημοσίου, αυτοί στις περισσότερες υπηρεσίες, βγάζουν όλη τη δουλειά,αμείβονται σαν να εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ασφάλιση ,και όχι πάντα από φιλότιμο, αλλά επειδή δεν είναι μόνιμοι.Όπως και νάχει δεν πέσαμε έξω επειδή δίνουμε ψίχουλα στους συμβασιούχους, άν σκεφτείς ότι 50 από αυτούς αμείβονται όσο ένας σύμβουλος ενός υπουργού, και όπως γνωρίζετε έκαστος υπουργός μας έχει μπόλικους από δαύτους.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΈΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, ΜΕΡΙΚΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΑΑΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ…

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 12:43;;;

    ΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ…

    Που ζούμε ρε πούστη μου…

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Πολλοί συμβασιούχοι που σύμφωνα με τις συμβάσεις τους προσελήφθησαν "για εκπαίδευση" ή ως "εποχιακοί" , παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες για χρόνια με επανειλημμένες 8μηνες συνήθως συμβάσεις, που γίνονται για να σπάει η συνέχεια των υπηρεσιών τους, ετσι ώστε να μην μπορούν να θεμελιώσουν εργασιακά δικαιώματα, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.Εσένα αυτό 11:54 δεν σου κάνει καθόλου εκμετάλλευση;Ή μήπως είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι αυτοί οι συμβασιούχοι θάπρεπε να λένε και ευχαριστώ στους εργοδότες τους;

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Διαβάζω εσένα 11:54 και φρίττω. Ο stage έγινε σταγίτης… Δηλαδή όχι μόνο θεμελιώνουν δικαίωμα, μα και όνομα…

    Ξέραμε για σκουμπριά, κυφήνες, κοπρόσκυλα, χαραμοφάηδες… Είμασταν ρομαντικοί…

    ΒΑΣΙΚΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Όταν το κράτος γίνει ανταγωνιστικό ως προς την επιχείρηση, τότε έχουν όλα τελειώσει… Δεν υπάρχει γυρισμός.

    ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι -εξ ορισμού- εργάζονται λιγότερο κι έχουν τη μονιμότητα και αυτοί οι ίδιοι, αμοίβονται περισσότερο από τους ιδιωτικούς, ποιός ο λόγος να γίνει κάποιος ιδιωτικός;;; Ποίο το έρισμα;;;

    ΑΞΙΩΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ: Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σας πληρώνουν. Από εμάς ρουφάει το μπουρδέλο σας.

    ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ: Γάμα τα.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ρε παπάρες δικηγόροι όταν κάποιος προσλαμβάνεται για εκπαίδευση ή για εποχιακός , πως στο διάολο κρίνεται ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες?
    Αυτός που τον προσέλαβε , αν άλλαξε τους όρους εργασίας , που αναφέρονταν στην προκύρηξη ή την σύμβαση , τουλάχιστον πρέπει να πάει για παράβαση καθήκοντος , αν όχι και να αναλάβει να αποζημιώσει το δημόσιο για την οποιαδήποτε βλάβη που υπέστη από την αυθαίρετη μονομερή μεταβολή.
    Αυτό έπρεπε να ζητήσει η ολομέλεια του ΝΣΚ. Να τημωρηθούν παραδειγματικά τα όργανα του Δημοσίου που παραβίασαν τους όρους εργασίας.
    Θα σούλεγα μετά αν θα δικαιωνόταν ποτέ συμβασιούχος ή σταγίτης!!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *