Ζήλια σε καιρό κρίσης

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαίνεται η σύνδεση της οικονομικής κρίσης, με το ανεπιθύμητο συναίσθημα της ζήλιας…
Ωστόσο, η ζήλια είναι μέσα στα πρώτα αρνητικά συμπτώματα που αναπτύσσονται λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης.

Η ζήλια, αποτελεί μια νοσηρή, ψυχολογική κατάσταση, η οποία έχει ως δεδομένη την αίσθηση της έλλειψης σε κάτι. Ζηλεύουμε γιατί νιώθουμε πως δεν είμαστε τόσο πετυχημένοι όσο οι άλλοι, τόσο όμορφοι, τόσο έξυπνοι ή τόσο πλούσιοι. Ο τελευταίος οικονομικός παράγοντας είναι που κάνει τη ζήλια να χτυπάει συναγερμό.

Μπορεί να εκφραστεί απέναντι σε οποιονδήποτε. Δημιουργείται μέσα σε μία σχέση, σε μία φιλία, αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις, που χωρίς να γνωρίζουμε καλά ένα άτομο, υπερτιμούμε τα όσα έχει, βάσει της προβολής του ή της επιρροής του σε εμάς. Ζήλια σε έντονο βαθμό εκδηλώνεται κυρίως, όταν τα όσα έχουμε δεν μας φαίνονται αρκετά. Ζηλεύουμε το γείτονα που βρήκε κάποια δουλειά, το σύντροφό μας που έχει μεγαλύτερο εισόδημα, το παιδί μιας φίλης επειδή είχε περισσότερα χρήματα να κάνει σπουδές στο εξωτερικό κλπ.

Θα πρέπει συνεπώς, να γίνει άμεση συνειδητοποίηση της σύνδεσης μεταξύ οικονομικής κρίσης και αρνητικών συναισθημάτων. Έτσι, θα μπορείτε να παρατηρείτε πότε σας περιτριγυρίζει το αρνητικό συναίσθημα της ζήλιας, να το καταγράφετε και να το μειώνετε σταδιακά, μέχρι να το αποχαιρετήσετε οριστικά.

Σκεφτείτε λοιπόν, ότι η οικονομική κρίση είναι παροδική και απαλλαγείτε από τη ζήλια, η οποία μπορεί να σας δημιουργήσει μόνιμα αρνητικά αποτελέσματα και ανεπιθύμητες συμπεριφορές απέναντι σε άτομα του περιβάλλοντός σας. Εξάλλου κανείς δεν έχει παραπάνω από όσα εσείς έχετε και μπορείτε να εκτιμάτε την αξία τους. Για τον καθένα, το κάθε τι έχει διαφορετική σημασία. Αν για σας το ζητούμενο είναι η εύρεση εργασίας, για κάποιον ήδη εργαζόμενο, μπορεί να είναι ο ελεύθερος χρόνος. Εκτιμήστε όσα έχετε και χαρείτε την επαφή με τους άλλους, χωρίς ζήλιες.

post4life.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *