Το έλλειμμα φέρνει μέτρα, το χρέος οδηγεί στην χρεοκοπία

Σοφία Βούλτεψη

Για άλλη μια φορά (μετά τον Νοέμβριο του 2009), πληροφορηθήκαμε χθες μέσω Eurostat ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας βρίσκεται εκτός στόχων. Το έλλειμμα βρέθηκε – ελέω πλήρως ανεξέλεγκτης ΕΛΣΤΑΤ – στο 10,5%.
Και το χειρότερο – αυτό για το οποίο δεν μιλά κανείς: Το χρέος της χώρας βρίσκεται στο 142,8%. Αυτό σημαίνει ότι εισπράττουμε 100 και…..
χρωστάμε σχεδόν 150.
Έτσι, το μεν αυξημένο έλλειμμα απαιτεί πρόσθετα μέτρα και νέες θυσίες ύψους 3 ή και 4 δις ευρώ (για τον πίθο των Δαναΐδων, όπως αποδεικνύεται), το δε θηριώδες χρέος οδηγεί κατευθείαν προς την αναδιάρθρωση.

Το δημόσιο χρέος (που ουδείς αντιλαμβάνεται πώς περνά απαρατήρητο αν και τόσο θηριώδες) αυξήθηκε από 298,7 δις ευρώ το 2009 σε 328,5 δις ευρώ το 2010.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το υπουργείο των Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, επαίρεται για το γεγονός ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν αμφισβητούνται πλέον από τις Βρυξέλλες – την ίδια ώρα που στη χώρα γίνεται μια μεγάλη (αυτιστική) συζήτηση για το αν πρέπει να κρύβουμε στοιχεία και να υφιστάμεθα τις ευρωπαϊκές αμφισβητήσεις.

Με μεγάλη άνεση επίσης το υπουργείο μας ανακοινώνει πως η χώρα μας είχε το 2010 το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ. Και μας δίνει μια σειρά εξηγήσεις για τις αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις:

Ομολογεί πως οι επιπτώσεις της ύφεσης ήσαν μεγαλύτερες από αυτές που είχαν προβλέψει οι οικονομικοί εγκέφαλοι της χώρας. Και πως η ίδια η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη! Με σοβαρές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα.

Μας είπε επίσης το αρμόδιο υπουργείο πως και η αύξηση της ανεργίας υπήρξε μεγαλύτερη από το… αναμενόμενο, με αποτέλεσμα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οπότε, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, μας υπενθύμισε χθες την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα της τάξεως των 3 δις ευρώ το 2011 και των 26 δις ευρώ το 2015. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, μας θύμισε και την δέσμευσή μας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, το Μπλούμπεργκ, δια του αρθρογράφου του Μάθιου Λυν, διατύπωνε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ως το τέλος του Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι το κούρεμα «έχει ήδη καθυστερήσει».

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, χθες το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό ρεκόρ άνω των 1.200 μονάδων βάσης.

Όταν δεν περνά μέρα χωρίς κακές ειδήσεις, πρόκειται για το απόλυτο αδιέξοδο. Το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται αντιληπτό μόνο από αυτούς που λόγω θέσεως οφείλουν να το δουν και να αναζητήσουν άλλες λύσεις…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

9 Comments

  1. Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

    ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΟΝΤΗΣΑ.ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ.ΑΝΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΠΟΛΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΒΑΖΕΙΣ.ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΑ.ΠΑΝΤΩΣ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΑ ΠΕΡΝΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ.ΕΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΟΥΡΙΑ.ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΝ.ΤΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ.ΕΞΑΛΟΥ ΧΑΡΤΙΑ ΔΙΝΟΥΝ.ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ.ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ.ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΣΟΜΕΝΟΥΣ ΓΕΡΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.ΕΣΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ?ΕΧΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟ?ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΑ?ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΣΑΝ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΠΩ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    καί τούς πείραξε τό e-mail……….

    τα καθηκια του κερατά……..

    άει στό διάολο…………

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ανίκανος (δεν μπορεί ούτε να διαβάσει καλά-καλά τους λόγους που του γράφουν),
    Ανεπάγγελτος (δεν δούλεψε ΠΟΤΕ του – κατευθείαν υφυπουργός και υπουργός στις κυβερνήσεις του μπαμπά του),
    Ηλίθιος (προσπάθησε να "βάλει" ξανά στη θέση της την αλυσίδα του ποδηλάτου του … εν κινήσει)
    Ψεύτης ("Λεφτά Υπάρχουν"),
    Εθνικός Προδότης (καταψήφηση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υπέρ σχαδίου Ανάν …),
    Άθεος, Εθνομηδενιστής.
    Όταν τον διόρισε ο μπαμπάς του στο ΥΠ.ΕΞ. κουβαλούσε μαζί του στα ταξίδια στο εξωτερικό ολόκληρο στρατό απο υπαλλήλους οι οποίοι φρόντιζαν τα email του, τις επαφές του, τις "ανακοινώσεις" του προκειμένου να φταχτεί το "αρχηγικό προφίλ" του.
    Ακόμη και ο ανδρισμός του αμφισβητείται (μήπως δεν είχε για σύμβουλό του τον αρχι-πούστη Βαλλιανάτο όταν ο μπαμπάς του τον είχε διορίσει στο ΥΠ. Παιδείας ?)
    Άραγε πότε θα μας δείξει το πιστοποιητικό βάφτισής του ? Σε ποιά Εκκλησία καταχωρήθηκε ?
    Μήπως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ του όνομα είναι Jeffrey ?
    Όταν το τομάρι του θα παραμένει κρεμασμένο στο Σύνταγμα ένα "επίθετο" θα του απομείνει – με αυτό θα τον θυμούνται οι επόμενες γεννιές: ΠΡΟΔΟΤΗΣ

    Reply
  4. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

    Δεν ξεχρεώνουμε,ούτε τον αιώνα τον άπαντα. Εκτυπώνω φυλάδια,και δίνω σε όποιον ξέρω,η θέλει να μάθει.Την γνώμη του Κου Μπέη,αυτό που αναρτήσατε στις 19 Απριλίου,του Γ.Πρεβνιου,σύν οτι ξεραίνετε η γλώσσα μου να εξηγώ.Θα έχω και στις 11/05.Στο διαολο να πάνε,με την βοηθειά μας βέβαια.

    Reply
  5. DIONISIS

    Τιποτε δεν ειναι τοσο θηριωδες και ανεξελεγκτο οσο η θεοσταλτη κυβερνηση[ποιος κοροιδευει ποιον]του φιλτατου ΓΙΩΡΓΑΚΗ.Αυτος νομιζει οτι βγηκε να παιξει με τους φιλους του,ειναι Αχρηστος παιδια.Οχι δεν θα χρεοκωπησουμε…δεν θα μας αφησουν,οχι πριν ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ και οι φιλοι του πουλησουν και την τελευταια σπιθα ζωης και υποδομης στους ληστες που κανουν παρεα.ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ,ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΑΤΣΑ.ΓΙΑΟΥΡΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ…ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ!Πιστευουν στη δυναμη της διαφημησης.

    Reply
  6. Κλεάνθη

    Πόσα μέτρα πρέπει να πάρει ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ και οι παπατρεχάμενοί του για να καταλάβει οτι ούκ άν λάβεις παρά του μή έχοντος. Μήπως μιλάμε πολύ ελληνικά και δεν καταλαβαίνουν οι αμόρφωτοι της κυβέρνησης.??

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ?
    ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΥΣΗ!!!! ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ!!!!
    ΑΧΡΗΣΤΟΙ -ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ-ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ..
    ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΛΟΥΣΤΡΟΙ ΔΕ ΚΑΝΕΤΕ…..

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *