Προπέτασμα καπνού για συμβιβασμό(;)

Έντονο και σκληρό είναι το πολιτικό παρασκήνιο των ημερών, καθώς οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group…
ενώ νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων από την Αθήνα, τους Θεσμούς ακόμα και το Βερολίνο δυναμιτίζουν το κλίμα δίνοντας την αίσθηση επικείμενης ρήξης. Το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο αλλά επειδή η συμφωνία είναι πλέον ζήτημα πολιτικών συμβιβασμών τίποτα δεν θεωρείται τετελεσμένο.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Όλα αυτά ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, οι καταθέσεις «δραπετεύουν» και η οικονομική δραστηριότητα επιδεινώνεται. Η Ελλάδα έχει τεθεί σε οικονομική καραντίνα με την ΕΚΤ να αυξάνει με σταγονόμετρο τον ELA, τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν το αξιόχρεο της χώρας και τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά κονδύλια παγωμένα.

Προσπαθώντας να επανατοποθετηθεί στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα ο Αλέξης Τσίπρας κάνει κινήσεις αμφίπλευρης προσέγγισης με την Κίνα και τη Ρωσία εξ Ανατολάς και τις ΗΠΑ στη Δύση, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ζώνης του Ευρώ, επισημαίνοντας όμως ότι θα επανακτήσει ισοτιμία και πολιτική αυτονομία.

Στην πραγματικότητα με τα γεωπολιτικά χαρτιά ανοιγμένα στο τραπέζι η πολιτική παρέμβαση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Προς αυτό συγκλίνουν και οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επισήμανε ότι ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδας θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Από την άλλη πλευρά πιο σκληρός –απ ότι συνήθως- εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, καλώντας την Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εξετάσει τον προϋπολογισμό της γραμμή προς γραμμή. Η τοποθέτηση όμως του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών μετά την συνάντηση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη αποδίδεται στο άνοιγμα της Αθήνας προς τη Μόσχα και τις φήμες για προκαταβολή 5 δισ. από τον αγωγό.

Σκληρές ήταν και οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, ενώ στάση φαίνεται να έχει αλλάξει και ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο επαναπροσδιορισμός της θέσης των πολιτικών ταγών της Ευρώπης και των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι είναι προφανές ότι ανεβάζουν την πίεση, σε μια φάση που όλα έδειχναν ότι η προθεσμία για επίτευξη λύσης μεταφέρεται στο πρώτο 12ήμερο του Μαΐου.

Υπ αυτό το πρίσμα ο τελευταίος κύκλος πιέσεων ενδέχεται να αποσκοπεί σε θετικό αιφνιδιασμό και σε πειθαναγκασμό της Αθήνας να κάνει μερικές ακόμα υποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε τις κόκκινες γραμμές και στη συνέντευξή του στο Reuters.

Προς επίρρωση της εξάντλησης των περιθωρίων ελιγμών έρχεται η δήλωση Δραγασάκη στο Βήμα της Κυριακής για το ενδεχόμενο εκλογών ή Δημοψηφίσματος αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία.

Ετσι το σκηνικό ρήξης οριοθετείται από τις δηλώσεις των κκ Σόιμπλε, Μοσκοβισί και Δραγασάκη, ενώ σε ρόλο πυροσβέστη τοποθετείται ο Μάριο Ντράγκι.

Η ένταση όμως αυτή μπορεί να αποδειχθεί και προπέτασμα καπνού όσο εξυφαίνεται ένας «έντιμος συμβιβασμός» στο παρασκήνιο, κάτι που δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα αν ερμηνευθεί υπ αυτό το πρίσμα η απρόσμενη πρόοδος στο Brussels Group.

Οι νάρκες που εμποδίζουν τη συμφωνία

Όπως αποκάλυψε χθες το sofokleousin.gr οι διαφορές στις οποίες έχουν κολλήσει πλέον τα τεχνικά κλιμάκια εστιάζονται στο χρηματοδοτικό κενό και στην άρνηση των θεσμών να συμπεριλάβουν δομικές μεταρρυθμίσεις στον σχεδιασμό για την κάλυψή του, ζητώντας μόνο μέτρα άμεσης απόδοσης είτε μέσω αύξησης φορολογίας, είτε μέσω μείωσης δαπανών, σημείο που έχει θέσει κόκκινες γραμμές η ελληνική κυβέρνηση.

Σημείο τριβής είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο οι εταίροι επαναφέρουν από το παράθυρο στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας να κλειδώσει στο 4,5%, στη βάση της ανάγκης αποπληρωμής τόνων 22 δισ.(!) το 2022, ενώ υπάρχει εν ισχύ συμφωνία για την επιμήκυνση της αποπληρωμής τους έως το 2052.

Στο τραπέζι παραμένουν τόσο τα εργασιακά όσο και το ασφαλιστικό, ζητήματα που άπτονται του ευρύτερου σχεδιασμού, στα οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης θέσει κόκκινες γραμμές.

Κατά τη χθεσινή ημέρα συνεδρίασης του Brussels Group και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκομιδής στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, η κατάσταση φάνηκε να βελτιώνεται, παρά τις περί του αντιθέτου πολιτικές τοποθετήσεις από την Ουάσιγκτον.

Αυτή τη στιγμή ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις διαδραματίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αν και οικειοθελώς, τέθηκε εκτός της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου επιδιώκει τώρα να την ανατρέψει. Στη φάση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μια συμφωνία είναι εφικτή μόνο μετά από πολιτική παρέμβαση καθώς τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να υπερβούν νάρκες και γκρίζες ζώνες.

Θέμα εγείρεται και για την εγκυρότητα των προβλέψεων και των στοιχείων που χρησιμοποιούνται καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους οι συζητήσεις διεξάγονται στη βάση προβλέψεων με στοιχεία του 2013 τα οποία δεν έχουν ανανεωθεί και ούτε ενσωματώνουν τη δυναμική της οικονομίας σε αυτή τη φάση.

Παράλληλα αβάσιμα φαίνεται ότι είναι και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο περίφημο Debt Sustainability Analysis (DSA) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς στοιχεία υπολογίζονται σε διαφορετική βάση και προοπτική με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να είναι αναξιόπιστο.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι προσπάθειες που έγιναν για την αναπροσαρμογή στοιχείων έδειξαν ότι οι προβλέψεις έχουν εκτροχιαστεί σε βαθμό που το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο και με βάσει τους εσωτερικούς κανονισμούς του Ταμείου απαιτείται επαναξιολόγηση διαδικασιών, στόχων και προβλέψεων, κάτι που θα σήμαινε τη ντε φάκτο ακυρότητα του προγράμματος του ΔΝΤ, δηλαδή του Μνημονίου Ελλάδας-ΔΝΤ, το οποίο παραμένει σε ισχύ μέχρι και το 2016(!).

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *