Φόβος για δημοσιονομική “βόμβα” στον προϋπολογισμό

Τη διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού μετά τις διαδοχικές αποφάσεις των δικαστηρίων οι οποίες αναιρούν τα μνημονικά μέτρα, φοβούνται στην κυβέρνηση.

Μετά τις αποφάσεις για τους ένστολους και τους δικαστικούς που δημιουργούν «τρύπα» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, από χθες προστέθηκαν και οι γιατροί του ΕΣΥ καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης, όπως είχε γίνει και για τους πανεπιστημιακούς.
Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει έντονη ανησυχία αναφορικά με τον τελικό λογαριασμό τον οποίο θα κληθεί να πληρώσει η κυβέρνηση, καθώς σχεδόν κάθε μέρα προστίθενται και νέες αποφάσεις με τις οποίες αυξάνεται το συνολικό κονδύλι, ενώ ο κύκλος των δικαστικών αποφάσεων δεν έχει κλείσει ακόμη.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα «σήμανε συναγερμό» στο υπουργείο Οικονομικών, εκτιμώντας ότι οι διαδοχικές αποφάσεις θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στην επίτευξη των στόχων που θέτει το πρόγραμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει, με στόχο να το παρουσιάσει το Σεπτέμβριο στους επικεφαλής των ελεγκτών, συνολικό σχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες δημοσιονομικές ανάγκες.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το τελικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα υπάρχει πλήρης καταγραφή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, αλλά και καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr η τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, “πακέτο” με το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015 και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του σχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να δώσει λύση στο γρίφο της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων και παράλληλα να μην αυξηθεί το δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει ότι το Σεπτέμβριο έσοδα και δαπάνες θα έχουν υπερκαλύψει τους στόχους, γεγονός που θα παρέχει ένα πρόσθετο επιχείρημα αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής “τρύπας” που προκύπτει μόνο από τα μισθολόγια των ένστολων, ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις ««θα αντιμετωπιστούν άμεσα και συνολικά από την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «θα αναληφθεί φέτος κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων καθώς έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Πρώτα όμως πρέπει να δούμε κάθε απόφαση ξεχωριστά».
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, καθώς η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων απειλούν τη θετική πορεία που παρουσιάζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Προς το παρόν η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει σαφή εικόνα μόνο για το θέμα των ένστολων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η διόρθωση του μισθολογίου να γίνει άμεσα, ενώ τα αναδρομικά αναμένεται να δοθούν σε βάθος χρόνου, ώστε να μην προκληθούν μεγάλες αναταράξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Αντίθετα, στο μέτωπο του περιορισμού της δημοσιονομικής «τρύπας» εξετάζεται:
– “επιστροφή” μέσω συμψηφισμού του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν όλοι οι ένστολοι με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ τον μήνα.
-“επιστροφή” μέσω συμψηφισμού περίπου 70 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους ένστολους λόγω προαγωγών από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει».
-νέες μισθολογικές προσαρμογές με τις οποίες θα αυξηθούν οι αποδοχές των ένστολων, χωρίς ωστόσο να φθάσουν στα επίπεδα προ τον περικοπών του νόμου 4046/2012.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *