Παραμονή στην ευρωζώνη προτιμούν οι Έλληνες πολίτες


«Ναι» στο ευρώ λέει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (77,5%), που σε έρευνα της Κάπα Research δείχνει να κοιτά το μέλλον με απαισιοδοξία, εκτιμώντας πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση και να βρεθεί και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύεται σήμερα στο Βήμα, μόλις το 15,1% των ερωτηθέντων επιθυμεί επιστροφή στη δραχμή.

Μάλιστα το 58,1% λέει ότι το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ τού δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ το 36,5% απαντάει «ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη» και το 4,9% υποστηρίζει την εκδοχή της «μικρότερης ασφάλειας».
Το 38,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χρειαστούν ώς πέντε χρόνια για την έξοδο από το τούνελ, το 27,4% απάντησε από πέντε ώς δέκα χρόνια και το 31,8% εκτιμά ότι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια.
Υπεύθυνη για την ανάγκη προσφυγής της χώρας στο …

… μηχανισμό ΕΕ και ΔΝΤ κρίνεται σε ποσοστό 32,8% η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, το 10% θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ενώ το 55,2% θεωρεί υπεύθυνες και τις δύο.

Το 55,5% πιστεύει ότι η συμφωνία στήριξης θα είναι επαρκής και το 32,5% εκτιμά ότι θα φθάσουμε στη χρεοκοπία και στη στάση πληρωμών.
Η πλειοψηφία (56,7%) είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις προτάσεις των κομμάτων της Αριστεράς για στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ «μάλλον όχι» απαντά το 8,5%, «ναι» δηλώνει το 19,1% και «μάλλον ναι» το 7,8%. Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι κεντρικό θέμα συζήτησης, το 41,3% είναι «λίγο ενημερωμένο» για τον ρόλο και τη λειτουργία του, το 35,2% «αρκετά», το 14,4% «καθόλου» και «πολύ» μόνο το 8,6%. Σε περίπτωση που πληγεί από τα μέτρα, το 42,3% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί «καθόλου πιθανό» να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις, το 23,7% «πολύ πιθανό», το 18,8% «αρκετά πιθανό» και το 13,7% «όχι και τόσο πιθανό».

Αγοράζουμε τα αναγκαία
Από την έρευνα προκύπτουν και αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, αφού πλέον το 39% αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες με την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής, το 38,5% αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, το 11,7% προτιμά προϊόντα και υπηρεσίες με τη χαμηλότερη τιμή, το 9% δεν έχει αλλάξει κάτι στην καταναλωτική συμπεριφορά του και το 1,5% καταναλώνει με βάση την ικανοποίηση των επιθυμιών του.

Το 67,8% θεωρεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις αξίες και τον τρόπο ζωής του συνολικά, ενώ το 29,1% εκτιμά ότι έχει επηρεάσει τα οικονομικά του νοικοκυριού του.

Πλήγμα στα κόμματα
Διχασμένοι είναι οι πολίτες στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού το 20,4% απάντησε «αρκετά», το 22,9% «λίγο», το 41,7% «καθόλου» και το 14,4% «πολύ». Το 22% είναι «αρκετά ικανοποιημένο» από το έργο του κ. Παπανδρέου, «λίγο» το 22,5%, «πολύ» το 18,2% και «καθόλου» το 37%. Αρνητική είναι η εικόνα για τη ΝΔ, αφού το 72,2% εκτιμά ότι έχει καταφέρει λιγότερα απ’ όσα περίμενε και το 57,1% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν είχε κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο.

Στο στόχαστρο η Μέρκελ

Τέλος, αρνητική είναι η γνώμη που εκφράζουν οι ερωτηθέντες για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ λόγω της στάσης που τήρησε για τη συμφωνία στήριξης της χώρας μας. Το 79,9% των ερωτηθέντων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική εικόνα, ενώ μόλις το 18,4% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη, κατατάσσοντάς την στην τελευταία θέση.
Στις πρώτες τρεις θέσεις πολιτικών για τους οποίους οι Έλληνες έχουν θετική άποψη είναι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ποσοστό 76,6%, ο Βλαντίμιρ Πούτιν (73,7%), ο Μπαράκ Ομπάμα (68,2%) και ακολουθούν: Χοσέ Λουίς Θαπατέρο (64%), Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (34%), Ταγίπ Ερντογάν (32,9%), Σίλβιο Μπερλουσκόνι (31,1%), Γκόρντον Μπράουν (25,3%).
Newsroom ΔΟΛ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *